Ακαρνανικά Νέα

Στο φουλ ξανά η προεκλογική μηχανή

Με συνοπτικές διαδικασίες και δεδομένου ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου με τη σαρωτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας δεν δίνει περιθώρια για καθυστερήσεις, η χώρα εισέρχεται σε δεύτερη προεκλογική περίοδο, η οποία ξεκινά από την επόμενη εβδομάδα με χρονικό ορίζοντα την Κυριακή 25 Ιουνίου οπότε και πάλι οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής – αυτή τη φορά – που δίνει κλιμακωτό μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα και συνεπώς τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Όπως είχε γράψει το Νewsbeast, o πρωθυπουργός παρέδωσε τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης χθες στις 17:00 το απόγευμα τηλεφωνικά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού είχε ολοκληρώσει ένα κύκλο τηλεφωνικών συνομιλιών με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Στις επαφές που είχε με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο ο πρωθυπουργός εξήγησε το προφανές, ότι η λαϊκή εντολή είναι τέτοια που αυτόματα οδηγεί το πολιτικό σύστημα σε δεύτερες κάλπες, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Σήμερα, αναμένεται στις 11:00 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να παραλάβει τη δεύτερη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 37 παρ. 2 του Συντάγματος, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα αξιοποιήσει και θα την επιστρέψει πάραυτα. Το επόμενο ραντεβού της κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα είναι με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη για να του παραδώσει την τρίτη διερευνητική εντολή, την οποία αναμένεται να επιστρέψει με τη σειρά του, καθώς οι εκλογικοί συσχετισμοί είναι τέτοιοι που δεν επιτρέπουν καθυστερήσεις.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων για μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Με την αδυναμία αυτής ορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση με την κα Σακελλαροπούλου να αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

Το χρονοδιάγραμμα

Την Κυριακή 28 Μαΐου αναμένεται η ορκωμοσία της νέας Βουλής, η οποία προέκυψε από την κάλπη της απλής αναλογικής

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου θα γίνει η εκλογή του προεδρείου

Την Τρίτη 30 Μαΐου η διάλυσή της, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διενέργεια νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Ποιοι είναι οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί

Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου (επιλέχθηκε το 2021 εισήχθη στο σώμα το 1983)

Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας (επιλέχθηκε το 2022 εισήχθη στο σώμα το 1983)

Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (επιλέχθηκε τον Νοέμβριο του 2019 εισήχθη στο σώμα το 1987)

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρωθυπουργό και, με πρότασή του, διορίζει και παύει τα λοιπά μέλη της Κυβέρνησης και τους Yφυπουργούς. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbeast υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα αναλάβει ο κος Ιωάννης Σαρμάς.

newsbeast