Ακαρνανικά Νέα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εκτός ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία του κορωνοϊού. 

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι διακρίνει μια δυασανεξία στα κυβερνητικά έδρανα. Προσέθεσε ότι ζούμε σε μια στιγμή κρίσης στην οποία δεν αντιστοιχεί η οξύτητα. Τα κόμματα της αντιπολίτευση έχουν δείξει ενσυναίσθηση, αν κι έχουν ασκήσει σκληρή κριτική. Τόνισε δε ότι:

«Οφείλουμε, για να το πω με απλά λόγια, να συζητήσουμε, να προτείνουνε, να διαφωνήσουμε, με σεβασμό στην αλήθεια.

Με σεβασμό στις ανάγκες των ανθρώπων.

Με σεβασμό στους χιλιάδες νεκρούς και σε όσους αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται στα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία.

Με σεβασμό στην αγωνία για το σήμερα και το αύριο όσων βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται και να απειλείται.

Και στην αγωνία εκείνων που αναζητούν μια διέξοδο στο προσωπικό και οικογενειακό τους αδιέξοδο.

Ναι, η κοινωνία, η Ελλάδα, χρειάζεται αυτή τη στιγμή μια νέα αισιοδοξία. Που δεν πρόκειται όμως να δημιουργηθεί με ρητορικά σχήματα, ανούσιες αντιπαραθέσεις, διαγγέλματα και τηλεοπτικό καλλωπισμό.

Ούτε βέβαια με στημένες δίκες, διώξεις πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, διχαστικές επιλογές, αστυνομική καταστολή, και καταιγισμό προπαγάνδας.

Να σας πω κάτι; Τα βαρέθηκε ο πολίτης όλα αυτά. Τον εξοργίζουν όλα αυτά.

Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για να παίζουμε παιγνίδια επικοινωνίας μ’ αυτή και με τα νεύρα και τις αντοχές της κοινωνίας. Ο πολίτης, ο νέος, απαιτεί για να μας εμπιστευτεί: Να τον καταλάβουμε. Να τον σεβαστούμε. Να δράσουμε συντονισμένα και αποτελεσματικά. Να παραμερίσουμε αν θέλετε ακόμα και υπαρκτές διαφορές αν αυτό βοηθάει την κοινωνία και τους ανθρώπους.

Και είναι λυπηρό, στις συνθήκες αυτού του δράματος, να εμφανίζονται εκείνοι που έχουν επωμιστεί τη μεγαλύτερη ευθύνη, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του να μην καταλαβαίνουν, να μην σέβονται την αλήθεια και τους ανθρώπους που υποφέρουν, και να μην είναι σε θέση να δράσουν με το συντονισμό, την αποτελεσματικότητα, το σχέδιο, και την αποφασιστικότητα που απαιτούν οι συνθήκες.»

Μέσοι όροι

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε:

Και από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης και όσοι τον περιστοιχίζουν. Ο θαυμαστός κόσμος του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Όπου όλα έχουν καλώς. Και το κακό, οι θάνατοι, τα λουκέτα, η αγωνία, η ανασφάλεια, εμφανίζονται σαν φυσιολογική εξέλιξη της πανδημίας. Ή, ακόμα χειρότερα, με μια αλχημεία μακάβρια μέσων όρων και δημιουργικής λογιστικής εμφανίζονται σχεδόν ειδυλλιακά.

Γιατί είμαστε καλύτερα από άλλες χώρες! Έτσι δεν λέγεται; Και είναι δυνατόν να μπει κανείς σε τέτοιες συγκρίσεις και να απαντήσει ότι ναι, αλλά είμαστε πολύ χειρότερα από άλλες χώρες; Είναι δυνατόν οι άνθρωποι να πεθαίνουν και να αγωνιούν, αλλά οι αριθμοί να ευημερούν στη σημερινή Ελλάδα;

Κι αυτό δυστυχώς δεν είναι αστείο, όσο ίσως να ήταν σε κάποιες άλλες περιπτώσεις.

Αυτό επιτείνει την κρίση, επιτείνει τον φόβο, επιτείνει την ανασφάλεια.

Η εμπιστοσύνη

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι:

«Γιατί έτσι, η κυβέρνηση καταστρέφει το κεφάλαιο ζωής που είναι απαραίτητο για να υπερβεί η χώρα μια τόσο δραματική κρίση. Την εμπιστοσύνη του πολίτη. Το επαναλαμβάνω: την εμπιστοσύνη του πολίτη.

Ποια εμπιστοσύνη όταν έξι μήνες τώρα λέτε τα ίδια και τα ίδια; Τα ίδια στα τέλη Οκτώβρη, όταν ήμασταν μια χώρα που σε καιρό πανδημίας είχαν χαθεί 600 ζωές σε 8 μήνες. Τα ίδια και σήμερα, που είμαστε μια χώρα που τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν χαθεί 7.500 χιλιάδες ζωές ; Και μάλιστα πέντε μήνες στους οποίους εφαρμόζουμε το πιο σκληρό lockdown στην Ευρώπη ;

Ποια εμπιστοσύνη όταν την τελευταία εβδομάδα είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε ποσοστό αύξησης θανάτων 5,6%, αλλά και αύξησης κρουσμάτων 7% και μας ακολουθούν η Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο; Και επίσης την τελευταία βδομάδα η χώρα έκανε βουτιά 20 θέσεων στον μηνιαίο Δείκτη Ανθεκτικότητας στον COVID, του Bloomberg που μας κατατάσσει στην 40η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες;

Και τέλος ποια εμπιστοσύνη όταν σε μια στιγμή που απαιτείται ένα μίνιμουμ έστω επίπεδο συνεννόησης, όταν απαιτείται η ενότητα της κοινωνίας για τη σωτηρία των ανθρώπων, η κυβέρνηση προκρίνει το διχασμό, την ενοχοποίηση του πολίτη, τις διώξεις πολιτικών αντιπάλων και την αστυνομική καταστολή;

Μεταλλάσσοντας με επικίνδυνη αφροσύνη την απόγνωση σε οργή;»

Τα λάθη

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε:

«Λυπάμαι, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, αλλά η ανεπάρκειά σας, η διαχειριστική ανικανότητα του περίφημου επιτελικού σας κράτους, οι ιδεοληψίες σας, η εχθρότητά σας, ακόμα και στην ιδέα του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους, η προσφυγή σας στη βία των λόγων και των έργων, σας έχουν καταστήσει μέρος και πολλαπλασιαστή της κρίσης που ζούμε.

Κάθε μέρα προετοιμάζετε το λάθος της επόμενης. Τραγικά λάθη στη στρατηγική. Στα 1000 κρούσματα lockdown, στα 4.500 άνοιγμα δραστηριοτήτων. Τραγική υποτίμηση του ΕΣΥ. 1200 κλίνες ΜΕΘ μας λέγατε ότι δημιουργήσατε, από τα 600 γεμάτα κρεβάτια είχαμε φρακάρει με δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, να περιμένουν στη λίστα και να πεθαίνουν.

Και αντί να κάνετε κάτι, μας είπατε ότι το 20% που πεθαίνει εκτός ΜΕΘ είναι φυσιολογικό ποσοστό. Ιλαροτραγωδία και δείγμα επικίνδυνης, θανάσιμης θα μπορούσα να πω, τσαπατσουλιάς, ακόμα και στα μηνύματα που εκπέμπετε. Ο ένας υπουργός να λέει κλείνουμε ο άλλος να λέει ανοίγουμε. Σε διαρκή βάση.

Το ίδιο και με τα εμβόλια 18 Νοεμβρίου ο Υπουργός Υγείας δηλώνει ότι θα εμβολιάζονται 2 εκατομμύρια πολίτες το μήνα. 15 Ιανουαρίου, κ. Μητσοτάκη εσείς μας είπατε τελικά 2 εκατομμύρια μέχρι το Μάρτιο. Τελείωσε ο Μάρτης και αυτοί που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις είναι μόλις 600.000.»

Τα μέτρα

Ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική και τα περιοριστικά μέτρα:

«Τα ίδια και χειρότερα με τα περιοριστικά μέτρα. Πρώτα, μας φέρατε έξυπνα μέτρα. Πήγατε την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00, να μη μπορείς να κάνεις μια βόλτα το Σαββατοκύριακο. Απαγορεύσατε την άθληση σε διπλανό δήμο. Μετά είπατε επιτρέπεται αν πας με τα πόδια σε διπλανό δήμο, αν πας με αμάξι έχει πρόστιμο.Μετά μας είπατε τελικά ανόητα τα έξυπνα μέτρα και επιτρέψατε τη διαδημοτική μετακίνηση.Αλλά δεν επιτρέπεται να ψωνίζεις από σούπερ μάρκετ μακρύτερα από τα δύο χιλιόμετρα.

Ποιος να σας πάρει στα σοβαρά με μια τέτοια διαχείριση; Και πώς να μην οδηγηθούμε σε καταστάσεις Νέας Σμύρνης όταν προσπαθείτε να επιβάλλετε την ανικανότητα με την αστυνομική βία;

Πώς και ποιον θα πείσετε όταν: Στην αρχή -θυμάστε;- λέγατε ότι ο ιός δεν κολλάει στα σχολεία. Αργότερα κολλούσε και τα κλείσατε. Δεν κολλάει στα ΜΜΕ. Ύστερα κολλούσε και πήρατε εκτάκτως ιονιστές. Τώρα πάλι δεν κολλάει.»

Η οικονομία

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην οικονομία:

«Τα ίδια ακριβώς κάνετε και με την οικονομία. Ο συνδυασμός της ιδεοληψίας με την ανικανότητα πρόβλεψης και έγκαιρης παρέμβασης που σας χαρακτηρίζουν έχει αποδειχτεί καταστροφικός.

Στην αρχή η προκαταβολή ήταν στο σύνολο της επιστρεπτέα. Μετά έγινε κατά το ήμισυ μη επιστρεπτέα. Τώρα μπορεί να γίνει στο σύνολο της μη επιστρεπτέα; Σας λέγαμε από το Νοέμβρη δώστε επιδότηση στην εστίαση. Λέγατε όχι. Τώρα αποφασίσατε να δώσετε. Τι άλλαξε και τελικά καταλήγετε με τόση καθυστέρηση σε αυτό που σας λέγαμε εξαρχής; Τίποτα.

Απλά, είστε τόσο χύμα που καταλήγετε ακόμα και κάποια αυτονόητα μέτρα να τα παίρνετε με μεγάλη καθυστέρηση. Πολύ λίγα, πολύ αργά.

Μοιράσατε υποσχέσεις για άνοιγμα της αγοράς τα Χριστούγεννα, χρεώθηκαν οι μικρομεσαίοι με εμπόρευμα, τους έμειναν τα χρέη.

Τώρα εξαγγέλλετε άνοιγμα της αγοράς για το Πάσχα ή μετά το Πάσχα, χωρίς να ξέρουμε πρώτον αν θα το κάνετε και δεύτερον ποια είναι η εξασφάλιση που δίνετε ότι δεν θα τα κλείσετε ξανά όλα πάλι σε λίγο καιρό.

Ειλικρινά, αδυνατεί κανείς να κατανοήσει τι ακριβώς κάνετε. Η απλή αλήθεια είναι ότι Δεν ξέρετε που πατάτε και πού βρίσκεστε. Και γι’ αυτό δεν εμπνέετε καμία εμπιστοσύνη στον πολίτη.»

Η ευθύνη Μητσοτάκη

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας είπε ότι:

«Το πιο ανησυχητικό όμως είναι η διαχειριστική σας ανεπάρκεια τώρα. Την πιο κρίσιμη στιγμή, που μπορούμε όντως να κάνουμε την κρίσιμη στροφή προς την κανονικότητα. Έχοντας στη διάθεση μας ένα όπλο που δεν είχαμε μέχρι το Δεκέμβρη: τα εμβόλια.

Θέλω να είμαι δίκαιος. Δεν είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη οι ελλείψεις στα εμβόλια. Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης, που στην πιο κρίσιμη στιγμή από την ίδρυση της, βάσισε όλη της τη στρατηγική στο business plan λίγων φαρμακοβιομηχανιών.

Η δική σας ευθύνη κ. Μητσοτάκη είναι ότι φερθήκατε σαν ανέμελος παρατηρητής. Δεν αναζητήσατε λύσεις, αλλά περιμένατε κι εσείς να έρθει η σειρά σας να πάρετε κάτι από την – περιορισμένη όπως αποδείχθηκε – πίτα.

Όταν αρχές Γενάρη, επισκέφτηκα την ΠτΔ, διατύπωσα την πρόταση που και ο διακεκριμένος καθηγητής – και συνομιλητής σας – κ. Μόσιαλος είχε αναφέρει, σχετικά με τις πατέντες και την απελευθέρωση της παραγωγής εμβολίων. Σας ζήτησα να λάβετε πρωτοβουλίες στην Ευρώπη και αν δεν ευοδωθούν να αναζητήσετε και εναλλακτικές αγορές εμβολίων. Αντί για σύσκεψη πολιτικών Αρχηγών που είχα ζητήσει τότε, επιλέξατε αντιπαράθεση στη Βουλή. Και ήρθατε εδώ να χλευάσετε τις προτάσεις μου.

Σήμερα, που όχι μόνο η Ευρώπη αλλά ολόκληρος ο πλανήτης προσπαθεί να βρει τρόπους να αυξηθεί η πρόσβαση των κρατών σε εμβόλια, τι ακριβώς λέτε; Και κυρίως τι κάνετε;

Έχετε μήπως κάτι να διδαχτείτε από γειτονικές χώρες όπως η Σερβία, που πλέον υποδέχεται και πολίτες από άλλες χώρες για να εμβολιαστούν; Ή από το Ισραήλ που έχει εμβολιάσει πλήρως σχεδόν το 60% του πληθυσμού του;

Πόσοι θα είχαν σωθεί από αυτούς που χάσαμε από την αρχή του έτους αν η κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει εμβόλια και από άλλες πηγές; Τι λύσεις αναζητήσατε; Τι προτάσεις καταθέσατε για να έχουν οι συμπολίτες μας ασφαλή και επαρκή πρόσβαση στον εμβολιασμό;»

Να εμβολιαστεί ο ενεργός πληθυσμός

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε επίσης να περάσει ο εμβολιασμός στον ενεργό πληθυσμό. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Αυτή τη στιγμή όμως το ερώτημα για τους περισσότερους ανθρώπους είναι ένα: Μπορεί να γίνει κάτι έστω στο και πέντε; Ναι, λέμε εμείς. Μπορεί.

Το πρώτο είναι να εξασφαλιστούν άμεσα και με όλους τους δυνατούς τρόπους οι αναγκαίες δόσεις των εμβολίων και να εκπονηθεί ένα πλάνο για τον εμβολιασμό αυτών που ονομάζονται διεθνώς essential workers. Ο εμβολιασμός πρέπει δηλαδή να ανοίξει στον ενεργό πληθυσμό.

Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, οι εργαζόμενοι κούριερ, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι δυνατόν να μην είναι εμβολιασμένοι ; Πως μιλάμε για ασφαλές άνοιγμα και για ζώνη ανοσίας αν δεν είναι εμβολιασμένοι αυτοί ;

Το ίδιο και για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με χρόνια νοσήματα, όπως είναι οι καρκινοπαθείς οι διαβητικοί, καρδιοπαθείς, κ.α. Ανοίξατε την πλατφόρμα για κάποιους από αυτούς, αλλά δεν καλύπτονται όλοι.

Εδώ δεν πρέπει να πάμε με ηλικιακά κριτήρια. Είναι εκ των ων ουκ άνευ η προστασία των μεγαλύτερων σε ηλικία συμπολιτών μας, αλλά πρέπει να υπάρξει η μέριμνα και πέρα από αυτούς, άμεσα.

Και ξαναλέω: Με σχέδιο και κατά προτεραιότητα, όχι από τα αδιάθετα εμβόλια, όχι παρεμπιπτόντως και κατ’ εξαίρεση. ¨Όπως συνήθως μαζί με αυτούς εμβολιάζονται και τοπικά στελέχη της ΝΔ σε κάθε νομό.»

Η επιδημιολογική επιτήρηση

Κατά τον κ. Τσίπρα, Το δεύτερο είναι ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση και αξιόπιστα δεδομένα.

«Ο τρόπος είναι ένας: Μαζικά μοριακά τεστ, με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε μεγάλη κλίμακα. Δευτέρα και Παρασκευή έλεγχος σε μεγάλες παραγωγικές μονάδες που συρρέουν καθημερινά εκατοντάδες εργαζόμενοι. Το ίδιο και στα σχολεία.

Η στρατηγική του self testing από μόνη της είναι αδιέξοδη και δυνητικά μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνη. Σε πρόσφατη έκθεση του(17/3/21) το Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) διατυπώνει τον έντονο σκεπτικισμό του ως προς τη δυνατότητα αυτών των τεστ να αποτελέσουν βασική επιλογή εργαστηριακού ελέγχου για τον COVID. Μπορούμε δηλαδή να τα έχουμε ως πρόσθετο εργαλείο, όχι όμως να βασίζεται ο σχεδιασμός μόνο σε αυτά.»

Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το τρίτο είναι ότι πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πραγματική επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.

«Επίταξη σημαίνει άμεση διάθεση των απαραίτητων μονάδων στην εθνική προσπάθεια να σωθούν ζωές. Δε σημαίνει διαλογή περιστατικών, δε σημαίνει δωράκια, ούτε φυσικά σημαίνει κουνάω το δάχτυλο στο γιατρό της γειτονιάς αλλά στους μεγάλους ομίλους της ιδιωτικής περίθαλψης, κάνω την πάπια.

Και τέταρτο, ενισχύστε επιτέλους το ΕΣΥ. Προσλάβετε τους επιλαχόντες των διαγωνισμών. Σταματήστε να παίζετε με τα νούμερα και μην σκέφτεστε μόνο πώς θα τους ξεφορτωθείτε.»

Cnn.gr