Ακαρνανικά Νέα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021 η μεγάλη συναυλία που διοργανώθηκε στα Καλάβρυτα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Καλαβρύτων, κατά την οποία συνέπραξαν η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και η Μικρή Παιδική Χορωδία της Πολυφωνικής Πατρών για την παρουσίαση του ολοκληρωμένου έργου «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» σε ποίηση του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού και μουσική του Νικόλαου Μάντζαρου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον πλήρως αναμορφωμένο χώρο του Ηρώου Εθνικής Παλιγγενεσίας Αγωνιστών 1821, με την παρουσία δεκάδων προσκεκλημένων και με τη τήρηση όλων των μέτρων προστασίας κατά του Covid-19, αποτελώντας μία από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τον εορτασμό των 200 ετών από το ξεκίνημα της ελληνικής επανάστασης, το 1821.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, υπογράμμισε πως η συναυλία γίνεται στον τόπο που «ξεκίνησαν όλα» και αποτελεί έναν φόρο τιμής προς τον ιστορικό παρελθόν αλλά και μία ευκαιρία στοχασμού για την ιστορική συνέχεια της χώρας. «Διακόσια χρόνια μετά, στεκόμαστε στα ίδια μέρη που στάθηκαν εκείνοι που πρώτοι φώναξαν “λευτεριά ή θάνατος” και μας παρέδωσαν μία πατρίδα, την οποία εμείς, πρέπει να κάνουμε διαρκώς καλύτερη» σημείωσε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας πως η πορεία της Δυτικής Ελλάδας μέσα στον χρόνο είναι συνυφασμένη με την πορεία του ίδιου του ελληνισμού. «Από τα Καλάβρυτα στέλνουμε σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στον όπου γης ελληνισμό, ένα μεγάλο μήνυμα αγάπης και ελπίδας: Όσο η φλόγα καίει, δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε» επεσήμανε.

Ο κ. Φαρμάκης, ευχαρίστησε το σύνολο των συντελεστών της παράστασης και ξεχωριστά, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, που συνέβαλλε τα μέγιστα ώστε ο χώρος του Ηρώου να αναμορφωθεί, αποτελώντας έναν μοναδικό για όλη την Ελλάδα, χώρο μνήμης και τιμής.

Στον απόηχο της συναυλίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για τον συντονισμό των επετειακών εκδηλώσεων, Ανδρέας Φίλιας, σημειώνει τα εξής:

«Ο Ρήγας Φεραίος έγραφε “για την Πατρίδα όλοι να ‘χωμεν μια καρδιά”. Αυτοί οι στίχοι μου έρχονται στην θύμηση της βραδιάς της 23ης Ιουλίου στα Καλάβρυτα στο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας Αγωνιστών του 1821. Επρόκειτο για μια βραδιά που όλοι όσοι είχαμε την χαρά να βρεθούμε εκεί παρακολουθήσαμε με μια καρδιά, μια ψυχή, το εμβληματικό έργο του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού «Ύμνος εις την Ελευθερία». Ελπίζω σε αυτό το κατανυκτικό κλίμα που ζήσαμε υπό τους ήχους της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και τις φωνές της Μικτής-Παιδικής Πολυφωνικής Πατρών να έχουν την ευκαιρία να γίνουν κοινωνοί και οι Έλληνες σε όλες τις μεριές της πατρίδας μας και σε κάθε άκρη του πλανήτη, όταν αυτή μεταδοθεί μέσα από την συχνότητα της Δημόσιας Τηλεόρασης. Με βαθειά ευγνωμοσύνη θέλω να ευχαριστήσω την Μικτή- Παιδική Πολυφωνική Χορωδία Πατρών και την Συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ. Τα λόγια, στιγμές σαν αυτές, είναι μικρά για να εκφράσουν την εκτίμηση μου προς το πρόσωπο του μαέστρου, Άλκη Μπαλτά, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, Σταύρου Σολωμού και της σοπράνο, Ειρήνης Καραγιάννη. Η άψογη συνεργασία που είχαμε επιβεβαίωσε στα μάτια μου πως το καλλιτεχνικό τους κύρος μπορεί να συναγωνιστεί μόνο το μεγαλείο της ψυχής τους. Δεν γίνεται φυσικά να μην αναφέρω τον Δήμαρχο Καλαβρύτων, Θανάση Παπαδόπουλο που αγκάλιασε και στήριξε με όλες του τις δυνάμεις αυτήν την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Και βέβαια επειδή ένα αποτέλεσμα σαν αυτό που όλοι βιώσαμε δεν προκύπτει με την προσπάθεια ενός μόνο ανθρώπου με απόλυτο σεβασμό ευχαριστώ τους γονείς των μικρών καλλιτεχνών της Παιδικής Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών, τον Ερυθρό Σταυρό, τους εργαζομένους της ΕΡΤ, την  Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας, τους εργαζομένους του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τέλος τον Περιφερειάρχη μας, Νεκτάριο Φαρμάκη για την παρουσία του στην εκδήλωση και την αδιάκοπη στήριξή του. Με χαρά θα ζήσουμε όλοι μαζί εξίσου συγκινητικές στιγμές στις 7 Σεπτέμβρη στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, στον Κήπο των Ηρώων».