Ακαρνανικά Νέα

  Ένα μεγάλο έργο γίνεται πραγματικότητα. Πρόκειται για το καταφύγιο τουριστικών σκαφών, που θα αποκτήσει η Βόνιτσα με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα  Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ένα έργο ύψους 3,7 εκατομμυρίων ευρώ , που υπεγράφη την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου  από το Δήμαρχο Ακτίου Βόνιτσας κ. Γεώργιο−Θεόδωρο  Αποστολάκη και τον ανάδοχο του έργου παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κο Νεκτάριο Φαρμάκη.

 Το έργο περιλαμβάνει :

  • εμβαδό χερσαίας ζώνης 3.905 m2 και θαλάσσιας 62.018 m2. 
  • ενίσχυση θωράκισης του υφιστάμενου κυματοθραύστη μήκους περίπου 300 m – επέκταση παραλιακού κρηπιδώματος σε μήκος 16,70 m.
  • 106 θέσεις ελλιμενισμού μήκους μέχρι 25 μέτρων. 
  • ράμπα ανέλκυσης/ καθέλκυσης σκαφών.
  • πόντιση 3 πλωτών προβλητών πρόσδεσης σκαφών και μόνιμα αγκυροβόλια (ρεμέντζα).
  • κτιριακές υποδομές 300m2 (κτίριο γραφείων διοίκησης/ αναψυκτηρίου/ χώρων υγιεινής με υπαίθριο χώρο).
  • Η/Μ εγκαταστάσεις (υποσταθμός, αντλιοστάσιο κλπ).
  • σταθμός καυσίμων και παραλαβής αποβλήτων.
  • πλήρως διαμορφωμένη χερσαία ζώνη (οδικό δίκτυο, θέσεις στάθμευσης, χώροι πρασίνου, ζώνη περιπάτου κ.α.) καθώς και υποστηρικτικά υποέργα.
  • Στην ίδια περιοχή , εκτελείται έργο από το Τουριστικό καταφύγιο έως τη Χώρα , έργο που θα περιλαμβάνει  άλλες 55 νέες θέσεις ελλιμενισμού σκαφών . Άρα , το σύνολο των θέσεων σκαφών στο λιμάνι της Βόνιτσας θα ανέρχεται σε 160 συνολικά.

  Το έργο,  έχει ως στόχο την αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Βόνιτσα με  την προσέλκυση επισκεπτών,μέσω του θαλάσσιου τουρισμού , γεγονός που θα τονώσει αποφασιστικά την οικονομική δραστηριότητα της πόλης ,αλλά και της ευρύτερης περιοχής .

Αποτελεί μια ήπια παρέμβαση , που χαρακτηρίζεται από όρους οικονομικής ,κοινωνικής  και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και ανάπτυξης .

  Πρέπει να τονιστεί, ότι πρόκειται για ένα έργο με ιστορία 35 ετών. Η ιδέα και οι πρώτες ενέργειες ξεκίνησαν το έτος 1987 επί δημαρχίας του αείμνηστου Δημάρχου Σπύρου Ασημάκη και συνεχίστηκαν στις θητείες των Δημάρχων ,του αείμνηστου Άγγελου Αποστολάκη και του αείμνηστου Νίκου Αρνή. Όλα αυτά τα χρόνια παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα και εμπόδια, τα οποία με επιμονή, με εντατική προσπάθεια και με την

συμβολή των υπηρεσιών του Δήμου μας καταφέραμε να τα ξεπεράσουμε και να φτάσουμε στη νομιμοποίηση ,στη χωροθέτηση ,στην αδειοδότηση ,στη χρηματοδότηση ,στο διαγωνισμό και στην υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία του έργου. Τελευταίο εμπόδιο προσπάθησε ξανά  να βάλει ο κος Κασόλας με προσφυγές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στην Επιτροπή του άρθρου152 .Ευτυχώς , για τον ΤΟΠΟ έπεσαν στο κενό , διότι απορρίφθηκαν και το έργο θα ξεκινήσει κανονικά σε περίπου δύο μήνες. Ένα έργο που  θα  δώσει ελπίδα και ζωή στον τόπο μας , αλλά κυρίως στην νέα γενιά και στις επιχειρήσεις του Δήμου μας.

  Ευχαριστούμε θερμά τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τους συνεργάτες του, αλλά και τον Βονιτσάνο βουλευτή Κώστα Καραγκούνη.

  Τέλος, να επισημανθεί ότι σε αυτή την δύσκολη συγκυρία (πόλεμος, ενεργειακή κρίση , κορωνοϊός), θεωρούμε ότι τα μεγάλα έργα υποδομής είναι τα μόνα που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη οικονομία .Έρχονται και άλλα σπουδαία νέα έργα , που αποσκοπούν στην τόνωση του θαλάσσιου τουρισμού, με την έναρξη του διαγωνισμού της μαρίνας Παλαίρου.

  Η Δύναμη Πολιτών ισοδυναμεί με την ανάπτυξη ,την πρόοδο και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Δημοτών!

Δύναμη Πολιτών Συνεχίζουμε!