Ακαρνανικά Νέα

Με αφορμή μια σειρά συμβάσεων εργαζομένων του Γ.Ν. Λευκάδας που λήγουν τέλος του χρόνου αλλά και από το νέο έτος και επειδή το νοσοκομείο Λευκάδας καλύπτει υγειονομικά και ένα μεγάλο μέρος του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας και πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους είναι δημότες του δήμου μας. Μετά από πρόταση του Νώντα Μωραΐτη, επικεφαλή της Λαϊκής Συσπείρωσης Ακτίου – Βόνιτσας, εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΔΣ Ακτίου – Βόνιτσας το παρακάτω ψήφισμα του Συλλόγου εργαζομένων Γ. Νοσοκομείου Λευκάδας με αίτημα:


Να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος ΣΟΧ στη καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη του νοσοκομείου Λευκάδας και να μετατραπούν οι συμβάσεις όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν διαρκείς και επιτακτικές ανάγκες, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Το ψήφισμα αναλυτικά:

Χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ , με ΣΟΧ) καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας και αναπληρώνουν ένα σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του νοσοκομείου Λευκάδας με πάνω από 200 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού, σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα που ενώ έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, έχει «χαθεί» στα συρτάρια του Υπουργείου, και με πάνω από 140 συμβασιούχους όλων των ειδικοτήτων που οι συμβάσεις τους λήγουν σταδιακά από το επόμενο έτος και ξεπερνούν το 40% του συνόλου του προσωπικού.


Με άμεση απόλυση κινδυνεύουν στις 31 Δεκέμβρη 2021, εν’ μέσω κορύφωσης του 4ου κύματος της πανδημίας, 24 έμπειροι συμβασιούχοι συνάδελφοι με συμβάσεις ΣΟΧ (14 στη καθαριότητα, 4 στη σίτιση και 6 στη φύλαξη).


Οι συνάδελφοί μας συμβασιούχοι εργάζονται με κουτσουρεμένα δικαιώματα σε σύγκριση με τους μόνιμους εργαζομένους και βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης και της αντικατάστασης τους από άλλους συμβασιούχους, ή και, όπως σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση, την επιστροφή των εργολαβικών εταιρειών.
Συμβάλλουν όλοι μαζί, ο καθένας από το δικό του πόστο, στην παροχή υπηρεσιών Υγείας στο λαό. Δίνουν καθημερινά την μάχη για τον σκοπό αυτό, μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους, παρά την εργασιακή ανασφάλεια, τη διαρκή ομηρία και την αβεβαιότητα.


Είναι στην πρώτη γραμμή σε όλες τις περιόδους, και κυρίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Άλλωστε η Υγεία του λαού πρέπει να αποτελεί μόνιμη κρατική ευθύνη και μέριμνα, και πρέπει να διασφαλίζεται και να παρέχεται σε όλες τις περιόδους. Αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος, για τον οποίο οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δεν πρέπει να θεωρούνται αναλώσιμοι, δηλαδή ως εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης.


Επιπλέον, η πολύτιμη εργασιακή πείρα που κατακτήσαν δεν πρέπει να «πεταχτεί». Αυτό είναι εις βάρος της κοινωνίας και της Δημόσιας Υγείας, σε μια περίοδο μάλιστα κρίσιμη, που η πανδημία ανέδειξε την αναγκαιότητα για ένα ισχυρό και καλά στελεχωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας. Όταν μάλιστα χρόνια τώρα τα νοσοκομεία, και δεν αποτελεί εξαίρεση το νοσοκομείο Λευκάδας, παραμένουν βαθιά υποστελεχωμένα και με τεράστιες ελλείψεις.


Η «αναγνώριση» της προσφοράς των συμβασιούχων, εξαντλείται στην ανακύκλωση των «παλιών» με «νέους» συμβασιούχους ή στην καλύτερη περίπτωση σε κάποια παράταση της σύμβασης που διατηρεί το άγχος και την αγωνία των συμβασιούχων για την επόμενη ημέρα. Την ίδια στιγμή, όμως, ο λαός έχει προπληρώσει «χρυσάφι» μέσα από την κρατική φορολογία και τις ασφαλιστικές του εισφορές , για νοσοκομεία στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό, με σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό σύμφωνα με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.


Γνωρίζουμε ότι η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, το «χτύπημα» της μόνιμης και σταθερής εργασίας, σε συνδυασμό με την διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού, εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

ΖΗΤΑΜΕ από το Δημοτικό συμβούλιο να στηρίξει την αναγκαιότητα να παραμείνουν στη θέση τους οι έμπειροι συμβασιούχοι συνάδελφοί μας, να μην χάσουν τη δουλειά τους, και να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Να αποτραπεί η διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης για την είσοδο εργολαβικών εταιρειών στα νοσοκομεία, και να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της υγειονομικής καταιγίδας τόσο σε covid όσο και σε non covid περιστατικά.