Ακαρνανικά Νέα

📌Αντισυνταγματικές είναι σύμφωνα με το Γ’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι μετεκλογικές αλλαγές της ΝΔ για τη σύνθεση των επιτροπών των δήμων όσο και-κυρίως με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο σε αυτές.

📌Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει ότι οι νομοθετικές αλλαγές Ν.Δ. Θεοδωρικάκου που έδιναν πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής, καθώς και τη μεταφορά κρίσιμων αρμοδιοτήτων του δημοτικού συμβουλίου σε αυτές ήταν αντιδημοκρατικές και πραξικοπηματικές καθώς αλλοίωναν την λαϊκή ετυμηγορία.

Οι πολίτες εξέλεξαν δημοτικούς συμβούλους και επέλεξαν με βάση τον νόμο της απλής αναλογικής συγκεκριμένη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά εκ των υστέρων η Ν.Δ. δια του κ. Θεοδωρικάκου ήρθε και με νόμο έγραψε αυτή την ετυμηγορία στα παλαιότερα των υποδημάτων της.

Έτσι ενώ με βάση τον νόμο (απλή αναλογική) με τον οποίο έγιναν οι εκλογές(-νόμο που γνώριζαν οι πολίτες-) η παράταξη του δημάρχου κ. Γ. Αποστολάκη εξέλεξε 12 στους 27 συμβούλους , (με βάση το πραγματικό ποσοστό ψήφων που πήρε στις εκλογές), ήρθε η Ν.Δ. και το ποσοστό αυτό το μετέβαλε σε πλειοψηφικό (3/5) υπέρ της παράταξης του δημάρχου για τη σύνθεση των επιτροπών, αλλά και υποβάθμισε το δημοτικό συμβούλιο ως το εκλεγμένο όργανο του δήμου από τους δημότες.

Το Γ’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τις νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις τις έκρινε αντισυνταγματικές (μένει η απόφαση της ολομέλειας που προφανώς θα είναι η ίδια).
Σύμφωνα με την παραπεμπτική απόφαση του ΣτΕ η κυβέρνηση της ΝΔ παρενέβη στη λειτουργία των Δήμων με δύο τρόπους:
• πρώτον μετέβαλε τον τρόπο συγκρότησης της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής προκειμένου να έχουν την πλειοψηφία οι Δήμαρχοι και, κυρίως,
• προέβη σε αθρόα μεταφορά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων, σοβαρού οικονομικού αντικειμένου από το εκλεγμένο όργανο διοίκησης του Δήμου, το δημοτικό συμβούλιο στις οικονομικές επιτροπές.
Άριστη πράγματι είναι η Ν.Δ. στην αντιδημοκρατικότητα και στην μη τήρηση του συντάγματος.

📌Σ.Σ. Ακόλουθοι αυτής της πολιτικής, δήμαρχοι που όχι μόνο δεν αντέδρασαν, αλλά κινήθηκαν σε αυτό το πνεύμα και εκεί που θα μπορούσαν να δείξουν ευελιξία με πρόταση συναινετική για τη σύνθεση πχ διοικητών συμβουλίων των δημοτικών επιχειρήσεων ή των νομικών προσώπων.

Θύμιος Μυλωνίδης
Δημ. Σύμβουλος του Δ. Ακτίου Βόνιτσας.