Ακαρνανικά Νέα

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει το θέμα με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια (κυπρίνοι) που βρίσκονται στην διώρυγα της Κλεοπάτρας στο τοπικό διαμέρισμα του Αγίου Νικολάου της Βόνιτσας.

Η κατάσταση στο χωριό είναι τραγική με την δυσοσμία από τα νεκρά ψάρια να έχει καλύψει όλη την περιοχή αν και σήμερα Πέμπτη 1η Ιουλίου ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας επενέβη και μάζεψε τα νεκρά ψάρια από το κανάλι.

Για τον λόγο αυτό αύριο Παρασκευή 2 Ιουλίου θα επισκεφτούν το χωριό κλιμάκια του Υπουργείου Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας αλλά και του Δήμου, με τις πληροφορίες μας να αναφέρουν ότι ίσως να έρθει και ο ίδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς.

Το θέμα όμως φίλες και φίλοι δεν είναι τα νεκρά ψάρια και η δυσοσμία, άλλωστε αυτό το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και πάλι στο παρελθόν (πριν 4-5 χρόνια)  αλλά όπως φαίνεται δεν έγινε κάτι για να αντιμετωπιστεί μία και καλή.

Το 1965 είχαν τοποθετηθεί στον αύλακα πόρτες οι οποίες άνοιγαν και έκλειναν έτσι ώστε το νερό στην διώρυγα της Κλεοπάτρας να αλλάζει αλλά και να μπορούν να μπάινουν και να βγαίνουν τα ψάρια. Όπως αποδεικνύεται όμως, μετά από 56 χρόνια όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό, οι πόρτες έχουν χαλάσει με αποτέλεσμα το οξυγόνο στο νερό να μειώνεται και τα ψάρια να …σκάνε…

Αυτό ίσως είναι όμως η κορυφή του …παγόβουνου καθώς κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι το όλο πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στις … πόρτες αλλά γενικά στο οικοσύστημα της Λίμνης Βουλκαρίας το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει επιβαρυνθεί απίστευτα και προφανώς παίζει και αυτό τον ρόλο του σε ότι γίνεται στην διώρυγα με τα νεκρά ψάρια…