Ακαρνανικά Νέα

Κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες και οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο, που εκδόθηκε από την ΕΜΥ, κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες και οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι.

Πιο αναλυτικά:

1) Το Σάββατο (Θεοφάνια)
α) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από αργά το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.
β) Νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν από το μεσημέρι στο Ιόνιο και το απόγευμα στο Αιγαίο, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενισχυθούν κατά τόπους έως 9 μποφόρ.

2) Την Κυριακή
α) Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν έως το απόγευμα στη δυτική Ελλάδα (Ιόνιο, Ήπειρο, δυτική Στερεά, δυτική και νότια Πελοπόννησο) και το βράδυ θα εξασθενήσουν. Από νωρίς το πρωί, έντονες κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες θα επηρεάζουν κατά τόπους την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με ύφεση από το απόγευμα.
β) Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη νότιοι νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 και πρόσκαιρα το πρωί κατά τόπους 9 μποφόρ.

Kατά τόπους έντονα τα φαινόμενα

Σε ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σημειώνει ότι πολύ ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά επηρεάζουν τη Βόρεια Ευρώπη, στα δυτικά τμήματα αναπτύσσεται ισχυρός αντικυκλώνας, ενώ στη δυτική Μεσόγειο οργανώνεται βαρομετρικό χαμηλό.

«Το σύστημα στις Βαλεαρίδες θα ενισχυθεί κινούμενο ανατολικότερα και θα αρχίζει να μας επηρεάζει από αργά το απόγευμα του Σαββάτου. Επιδείνωση του καιρού την Κυριακή σε όλη σχεδόν τη χώρα», προειδοποιεί με ανάρτησή του στο Χ.

Επίσης, ο Θοδωρής Κολυδάς προειδοποιεί πως τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα την Κυριακή στη δυτική Ελλάδα, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. «Άνεμοι την Κυριακή ΝΔ 5 με 7, στα πελάγη τοπικά 8 και στο ανατολικό Αιγαίο πιθανώς έως 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα», επισημαίνει.

Χιονοπτώσεις πάνω απο τα 1500 μέτρα

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Δυτικής Μεσογείου αναμένεται να κινηθεί προς τη Νότια Αδριατική κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η κίνηση αυτού του βαρομετρικού χαμηλού θα έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή μεταβολή του καιρού στη χώρα μας κυρίως από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (6/1).

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου αναμένονται:

– Αρχικά, τοπικές και ασθενείς βροχές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στην Ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη.

– Από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 06/01 βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο, οι οποίες γρήγορα έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 07/01 αναμένεται να επεκταθούν στα υπόλοιπα τμήματα εκτός της Κρήτης.

– Τα φαινόμενα κατά τόπους στα δυτικά και βόρεια είναι πιθανό να είναι ισχυρά και να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

– Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 7-8 μποφόρ.

Την Κυριακή αναμένονται:

– Βροχές και καταιγίδες στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και κατά τόπους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στα υπόλοιπα τμήματα υπάρχει πιθανότητα για πρόσκαιρες και τοπικές βροχές.

– Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα δυτικά ηπειρωτικά ορεινά τμήματα πάνω απο τα 1500 μέτρα.

– Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 7-8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.

Την Δευτέρα οι βροχές αναμένεται να διατηρηθούν κυρίως στη Δυτική και Βορειοανατολική Ελλάδα καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζεται το αθροιστικό ύψος βροχής που αναμένεται έως τις βραδινές ώρες της Κυριακής.

in.gr