Ακαρνανικά Νέα

Οι κορδέλες και οι φιέστες της κυβέρνησης με την παρουσία του Πρωθυπουργού, στην τελετή παράδοσης τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Αμβρακία – Άκτιο και της λεγόμενης παράκαμψης της Αμφιλοχίας δεν μπορούν να καλλωπίσουν την αντιλαϊκή επίθεση και τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
«Την ώρα που ο λαός της περιοχής μας στενάζει από την ακρίβεια και τις δυσβάστακτες αυξήσεις στην ενέργεια που κατατρώνε το λαϊκό εισόδημα , την ώρα που η Ελλάδα με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και την ουσιαστική συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και άλλων αστικών κομμάτων κλιμακώνει την εμπλοκή της στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που συνδέεται άμεσα και η βάση του Ακτίου, ο πρωθυπουργός σε μια νέα “φιέστα” εγκαινίασε το τμήματα του αυτοκινητοδρόμου Αμβρακία – Άκτιο, της λεγόμενης παράκαμψης της Αμφιλοχίας
Το ίδιο “έργο” δηλαδή, που έχει παιχτεί και σε άλλες περιοχές της χώρας σε εγκαίνια δρόμων, παίχτηκε σε επανάληψη και στη Βόνιτσα και συμμετείχαν σε αυτό ο δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας και ο επικεφαλής της Μείζονος αντιπολίτευσης που κατά τα άλλα δηλώνουν “ανεξάρτητοι” και “ακομμάτιστοι”.
Αυτό που, φυσικά, δεν θέλησε να πει ο κ. Πρωθυπουργός στην ομιλία του, είναι ότι ο φερόμενος ιδιοκτήτης του αυτοκινητόδρομου, ο λαός, πλήρωσε χρυσάφι για την κατασκευή και θα συνεχίσει να πληρώνει χρυσάφι για τη χρήση του. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2013 ενώ ξεκίνησε περίπου πριν δεκαπέντε χρόνια, και έχει γίνει το “σύγχρονο γεφύρι της Άρτας”, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, καθώς όσο συγκρούονται συμφέροντα μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, ο λαός θα πληρώνει το λογαριασμό και θα έχουμε αυτές τις καθυστερήσεις.Ένα έργο που η έναρξη της κατασκευής του και τμημάτων του εγκαινιάστηκε πολλάκις τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις.
Όπως γίνεται ξεκάθαρο, πρόκειται στην πραγματικότητα για έργο που κατασκευάζεται κατά βάση με ευρωπαϊκά και κρατικά κονδύλια που ωστόσο θα τα εκμεταλλεύονται για τα επόμενα περίπου 30 χρόνια η εταιρεία παραχώρησης, οι τραπεζικοί όμιλοι που θα εισπράττουν τα επιτόκια για τα δάνεια που χορήγησαν, ενώ το κράτος θα εγγυάται με αποζημιώσεις και τα κέρδη τους!
Ταυτόχρονα, η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος προς όφελος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων θα συνεχίζεται, αφού τα διόδια θα είναι πανάκριβα για τους διερχόμενους οδηγούς και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ εγκαινίασαν και χειροκρότησαν την παραχώρηση του οδικού άξονα σε μεγάλη ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία, που θα είναι απρόσιτος για τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής με αρκετούς σταθμούς διοδίων, ένα απαράδεκτο χαράτσι για τη χρήση τέτοιων υποδομών που τις έχει χρυσοπληρώσει ο λαός μας από πολλές μεριές.
Οι εργαζόμενοι και ο λαός μας δεν ξεχνούν τι σημαίνει για τους μεγάλους και πολυδιαφημισμένους οδικούς άξονες να τους λυμαίνονται μεγάλες επιχειρήσεις και να κερδίζουν δισ. ευρώ. Το έζησαν πρόσφατα εκατοντάδες εργαζόμενοι, ο λαός της Αττικής που εγκλωβίστηκε σε έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο όπως η Αττική Οδός λόγω της κακοκαιρίας.
Επίσης η κατασκευή του οδικού άξονα Αμβρακία – Άκτιο δεν αναιρεί την ανάγκη για τη βελτίωση του υπάρχοντος εθνικού δικτύου που θα παραμείνει σε λειτουργία και θα συνδέει ολόκληρες περιοχές. Καθώς η καθυστέρησή του οδικού άξονα Αμβρακία – Άκτιο μέχρι σήμερα, έχει στοιχίσει δεκάδες ζωές και αποτέλεσε αίτημα διεκδίκησης πολλών ετών από τους μαζικούς φορείς της περιοχής για την ολοκλήρωση του, καθώς η μέχρι πρότινος χρήση του υφιστάμενου οδικού δικτύου που συνδέει την Αμφιλοχία με το δήμο Ακτίου Βόνιτσας και την Λευκάδα και Πρέβεζα κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο για τη ζωή των οδηγών και επιβατών. Στο παραπάνω οδικό δίκτυο που δικαιολογημένα ονομάζεται από τους κατοίκους της περιοχής ως “νέο πέταλο του Μαλιακού” έχουν συμβεί την τελευταία 10ετία σχεδόν 1.800 τροχαία ατυχήματα, όπου οι νεκροί έχουν φτάσει τους 30 και οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 100.

Την ίδια ώρα λοιπόν που ο Πρωθυπουργός ήρθε στον δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, σχεδόν πριν ένα χρόνο δοκιμάστηκε από την μεγάλη πυρκαγιά στις ΤΚ Θυρίου και Δρυμού, οι υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για τη στήριξη όλων αυτών που καταστράφηκε το εισόδημά τους και οι κόποι μιας ζωής, παραμένουν υποσχέσεις… Καθώς πέρα από τα πρώτα ψίχουλα που έδωσε η κυβέρνηση, ούτε ευρώ δεν έχει δοθεί ακόμη σε όλους αυτούς, ούτε καν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ζημιών τόσους μήνες.
Αλλά κουβέντα για όλα αυτά…
Αλήθεια η δημοτική Αρχή Ακτίου – Βόνιτσας εκτός από το χειροκροτητή της κυβέρνησης είπε στο Πρωθυπουργό….μια….
Κουβέντα για την άθλια κατάσταση λόγω υποστελέχωσης των Κέντρων Υγείας Βόνιτσας και Κατούνας,
Κουβέντα για την πλήρη 24ωρη λειτουργία για όλο το έτος του Κέντρου Υγείας Κατούνας,
Κουβέντα για την λειτουργία των Δημοτικών Σφαγείων Κατούνας,
Κουβέντα για την λειτουργία των Ιαματικών Λουτρών Τρύφου Αγίου Βάρβαρου,
Κουβέντα για την επαναλειτουργία των Τοπικων Οργανισμων Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) ,
Κουβέντα για την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής του φράγματος των Αχυρών,
Κουβέντα για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που συντελούνται στις βουνοκορφές του δήμου μας από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων,
Κουβέντα για την άθλια κατάσταση του οδικού δικτύου που συνδέει όλα τα χωρία του δήμου μας,
Κουβέντα για την ποιότητα και επάρκεια του νερού για αρκετά χωριά του δήμου μας,
Κουβέντα για την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υποστελέχωσης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας και κατ’ επέκταση της εξυπηρέτησης των δημοτών του,
Κουβέντα για να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ ΠΑΛΑΙΡΟΥ και να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις που οδηγούν στην επέκταση και επιβάρυνσή του. Καθώς εγκυμονεί σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα αν συνεχίσει ο ΧΥΤΑ να λειτουργεί και να δέχεται τα απορρίμματα από Λευκάδα, Κέρκυρα , Μεσολόγγι και άλλες περιοχές,
Κουβέντα για την έλλειψη σχολικών υποδομών και άλλων δημόσιων κτιρίων,
Κουβέντα για την ανάγκη αντιπυρικών, αντιπλημμυρικών, αντισεισμικών και άλλων εγγειοβελτιωτικών έργων και υποδομών που έχει ανάγκη ο δήμος Ακτίου Βόνιτσας από άκρη σε άκρη.,
Κουβέντα για τα τραπεζικά καταστήματα που κλείνουν το ένα μετά το όλο το δήμο μας, με αποτέλεσμα οι δημότες και κυρίως οι ηλικιωμένοι να μην έχουν πρόσβαση σε κατάστημα για να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους,
Κουβέντα για την αγροκτόνα πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων , που οδηγεί στη χρεοκοπία τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους του δήμου μας και στο βίαιο ξεκλήρισμα από την συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας.
Για όλα τα παραπάνω ο λαός της περιοχής μας έχει πείρα και πρέπει σήμερα να βγάλει συμπεράσματα. Να μη δείξει καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ και στις δημοτικές παρατάξεις που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές αλλά και στην προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που έστρωναν κάθε φορά το χαλί με νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα, που έβαλαν την υπογραφή τους για τη σημερινή κατάσταση που βιώνει ο λαός μας και που όλοι μαζί χειροκρότησαν την περιβόητη “πράσινη μετάβαση” ή “πράσινη ανάπτυξη” που σήμερα πληρώνει ο λαός με νέες αυξήσεις στο ρεύμα και τα καύσιμα.
Καλούμε τον λαό της περιοχής μας να συνεχίσει τον αγώνα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητόδρομου που θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον και τους παραδοσιακούς οικισμούς από τους οποίους θα διέρχεται, χωρίς διόδια για να μπορούν όλοι ανεμπόδιστα να τον χρησιμοποιούν.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία της περιοχής μας να δυναμώσουν την πάλη για απεμπλοκή της χώρας μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και ταυτόχρονα να απαιτήσουν μέτρα υπεράσπισης του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια και τις αυξήσεις στην Ενέργεια. Να παλέψουν για Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
Κανείς δεν θα μας λύσει αυτά που δικαιούμαστε! Χορτάσαμε από “σωτήρες”, κυβερνητικές αλλαγές και “προοδευτικές κυβερνήσεις”. ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ!
23/07/2022
Νώντας Μωραΐτης,
Δημοτικός σύμβουλος,
επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
«Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου Βόνιτσας»