Ακαρνανικά Νέα

Την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο το Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, με θέμα και την Λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής. Στο πλαίσιο λοιπόν του Δ.Σ. ο Αντιδήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας κ. Πέρλης Απόστολος αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μεταφορικά μέσα και μηχανήματα έργων του Δήμου μας και στα χιλιάδες ευρώ που έχουν ξοδευτεί αλλά και που έχουν μείνει απλήρωτα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Επικοινωνήσαμε λοιπόν με τον κύριο Πέρλη για να μάθουμε τόσο εμείς αλλά και οι αναγνώστες της εφημερίδας μας και του site, για τα όσα συμβαίνουν τόσο σε ότι αφορά φορτηγά, αγροτικά, απορριμματοφόρα, μηχανήματα έργων, αλλά και σε ότι αφορά υλικά, όπως για παράδειγμα τους μπλε κάδους ανακύκλωσης που αγοράστηκαν αλλά δεν υπάρχουν πουθενά!!!

«Κύριε Φράγκο. Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να αναφερθώ στα όσα τραγικά στην κυριολεξία έχω συναντήσει σε ότι αφορά τόσο τα μεταφορικά μέσα και μηχανήματα έργων του Δήμου μας όσο και τα υλικά που παραλάβαμε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Δεν είναι πλεονασμός να σας τονίσω ότι το μεγαλύτερο μέρος του …στόλου του Δήμου μας βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Αλλά αν και συμβαίνει αυτό έχουν ταυτοχρόνως ξοδευτεί χιλιάδες ευρώ για την συντήρησή τους, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς όπως αναφέρθηκα παραπάνω η κατάσταση των οχημάτων είναι τραγική», τόνισε μεταξύ άλλων ο κύριος Πέρλης.

Στους πίνακες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα ποσά που δαπανήθηκαν για επισκευές και συντηρήσεις. Στον πρώτο πίνακα που αφορά το έτος 2022 ξοδεύτηκαν 83.425 ευρώ ενώ στον δεύτερο πίνακα που αφορά την χρήση του 2023 τα έξοδα ανέρχονται στο ποσό των 77.254 ευρώ. Σύνολο δηλαδή σε μία διετία 160.679 ευρώ.

Πέρα από αυτά τα χρήματα όμως υπάρχει και μία λίστα για χρωστούμενα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής σε συνεργεία και επιχειρήσεις που είναι άνω των 100.000 ευρώ. Μάλιστα όπως μας τόνισε ο κ. Πέρλης η συγκεκριμένη λίστα αφορά ποσά τα οποία είναι ….ατιμολόγητα, χωρίς το παραμικρό παραστατικό, δηλαδή με προφορικές αναθέσεις η νομιμότητα των οποίων διερευνάται…

«Για να σας δώσω να καταλάβετε τόσο εσείς όσο και οι αναγνώστες σας», συνεχίζει ο κ. Πέρλης… «στον όρχο υπάρχει πρέσα (ΣΜΑ) εδώ και μία δεκαετία η οποία δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ με αποτέλεσμα να χρειάζεται επισκευή για να λειτουργήσει. Επίσης πάνω από 10 φορτηγά του Δήμου μας είναι άχρηστα, ενώ και η σκούπα του Δήμου έχει χαλάσει καθώς δεν την χρησιμοποιούσαν. Πέρα όμως από τα μηχανήματα θα πρέπει να σας αναφέρω ότι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές είχαν προχωρήσει στην αγορά 250 μπλε κάδων ανακύκλωσης. Από αυτούς ξέρετε πόσους παραλάβαμε κύριε Φράγκο; ΚΑΝΕΝΑΝ!!! Ουδείς γνωρίζει που βρίσκονται οι συγκεκριμένοι κάδοι… Στόχος μας είναι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να λειτουργήσει στον Δήμο μας η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, αλλά δυστυχώς αυτό λόγω και όσων σας ανέφερα παραπάνω ίσως πάρει λίγο χρόνο μέχρι να υλοποιηθεί. Να αναφέρουμε εδώ ότι και το φορτηγό ανακύκλωσης που διαθέτει ο Δήμος μας είναι χαλασμένο, επίσης λόγω της ακινησίας», τόνισε ο Αντιδήμαρχος.

Ο κύριος Πέρλης μας ενημέρωσε για το πόσα οχήματα του Δήμου παραμένουν λειτουργικά. Αυτά είναι 6 Λαστιχοφόροι Φορτωτές, 1 Ερπυστριοφόρος Εκσκαφέας, 4 Φορτηγά (2 Βόνιτσα, 1 Παλαιρο και 1 Κατούνα), 5 Σκουπιδιάρες (3 Βόνιτσα, 1 Πάλαιρο, 1 Κατούνα), 5 Αγροτικά (2 Βόνιτσα, 2 Κατούνα, 1 Πάλαιρο), 1 Ημιφορτηγό στην Πάλαιρο και 4 οχήματα για το πρόγραμμα «Βοήθεια Στο Σπίτι».

Επίσης ο Δήμος διαθέτει και ένα SUV μάρκας MAZDA το οποίο χρησιμοποιούσε ο Δήμαρχος για τις μετακινήσεις του, το οποίο επίσης είναι χαλασμένο και βρίσκεται στην αντιπροσωπεία της εταιρίας, στην οποία επίσης η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, όπως ενημερωθήκαμε, χρωστάει χρήματα, ενώ εδώ να τονίσουμε και το γεγονός ότι οι Αντιδήμαρχοι δεν έχουν μεταφορικό μέσο για τις κινήσεις τους.

Κλείνοντας ο Αντιδήμαρχος τόνισε τα εξής: «Κρίνουμε σκόπιμο να γίνει αυτή η ενημέρωση η οποία θα συνεχιστεί και για άλλες υπηρεσίες και δραστηριότητες του Δήμου έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα από τους Δημότες μας. Ολοκληρώνω λέγοντας το εξής. Πληρώσαμε 160.000 ευρώ και χρωστάμε άλλες 100.000 ευρώ σε συνεργεία και τα αυτοκίνητα στην πλειοψηφία τους είναι διαλυμένα και οι κωδικοί πληρωμής άδειοι… Πως το εξηγεί ο πρώην αντιδήμαρχος αυτό;;;»