Ακαρνανικά Νέα

Με ισχυρή πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας απέρριψε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) Μεσοχώρας, στον ποταμό Αχελώο», κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021, στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.

«Η αντίθεσή μας στην μελέτη για το Υδροηλεκτρικό Έργο της Μεσοχώρας δεν προέρχεται από κάποιου είδους ιδιοκτησιακή αντίληψη, ούτε από κανενός είδους «τοπικιστικό πατριωτισμό» παλαιάς κοπής. Οδηγός μας για κάθε θέση και άποψη είναι πάντοτε το σωστό, το δίκαιο και το νόμιμο. Η αντίθεσή μας λοιπόν στη μελέτη που έχουμε στα χέρια μας για το Υδροηλεκτρικό Έργο της Μεσοχώρας, εδράζεται πάνω σε αυτούς τους απαράβατους κανόνες. Ειδικά από τη στιγμή που αφορά στον Αχελώο, τον ζωοδότη της Αιτωλοακαρνανίας και ένα έργο που εξακολουθεί να συσχετίζεται με τα περιβόητα έργα εκτροπής του Αχελώου, για τα οποία η δικαιοσύνη έχει πει έξι φορές «όχι»» τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

Τεκμηρίωσε την άποψή του επικαλούμενος μεταξύ άλλων τις αρνητικές αποφάσεις του ΣτΕ, τα ελλιπή ή παλαιά στοιχεία που λαμβάνει υπόψη της η μελέτη, καθώς και το γεγονός ότι δενέχει συνυπολογιστεί η επίδραση του έργου σε κλιματικούς δείκτες όπως και οι επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στο Δέλτα του Αχελώου και της γύρω περιοχής.

«Η άποψή μας λοιπόν είναι σαφής, ότι η μελέτη δεν είναι ούτε επικαιροποιημένη, ούτε ολοκληρωμένη» παρατήρησε και πρόσθεσε:

«Οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα οι Αιτωλοακαρνάνες, δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν με τους πολίτες της Θεσσαλίας. Αντίθετα, έχουν πολλά που τους ενώνουν. Και εμείς όχι μόνο δεν διακατεχόμαστε από οποιουδήποτε είδους αντιπαλότητα απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη Περιφέρεια, αλλά επιζητούμε διαρκώς τη συνεργασία και τη συνεννόηση. Μία συνεργασία όμως που πρέπει να είναι για το καλό και για την ανάπτυξη όλων. Και όχι μόνο μερικών. Η Αιτωλοακαρνανία, όπως και οι άλλες δύο Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, η Αχαΐα και η Ηλεία, δεν είναι οι παρίες της Ελλάδας. Αν κάποιοι τις βλέπουν έτσι, εμείς ασφαλώς και θα βρεθούμε απέναντί τους. Σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων, ας σεβαστούν όλοι και τα δικαιώματα των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας».

Καταλήγοντας μάλιστα ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι στην περίπτωση που η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων παραμείνει ίδια, «θα ασκηθεί κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να μην επιτραπεί να υλοποιηθεί ένα έργο που εξακολουθεί να δημιουργεί πολλές σκιές και φοβίες».

Συνεχίζοντας, κατά την εισήγηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Φυσικών Πόρων Λάμπρος Δημητρογιάννης,  ανέλυσε διεξοδικά τις επιπτώσεις και αρνητικές συνέπειες που πηγάζουν από την συγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και παρέπεμψε στο περιεχόμενό της όπου υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές που παραπέμπουν στο έργο της εκτροπής του Αχελώου, επισημαίνοντας: «Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πάσχει από τεχνικές και περιβαλλοντικές στρεβλώσεις περιέχει ελλείψεις, ασάφειες και μη επαληθευμένα στοιχεία. Έχουμε ισχυρά επιχειρήματα για να εκφράσουμε τη διαφωνία μας».Κλείνοντας την εισήγηση του ζήτησε την συστράτευση φορέων και πολιτών για την προάσπιση των φυσικών πόρων της Δυτικής Ελλάδας.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων, των επικεφαλής των παρατάξεων και των περιφερειακών συμβούλων.

  • Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, στον σύνδεσμο: https://youtu.be/SLTZV86nvdM