Ακαρνανικά Νέα

Συνελήφθη στην Τουρκία ο εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ κι άλλοι εννέα απόστρατοι ναύαρχοι.

Ο Γκιουρντενίζ ήταν ένας από τους υπογράφοντες της κοινής δήλωσης προς την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύζυγός του σε tweet της ανέφερε ότι «στις 18:30, η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι μας και συνέλαβε τον Τζεμ».

Εκτός του Γκιουρντενίζ οι συλληφθέντες είναι οι: Εργκιούν Μενγκί, Ατίλα Κεζέκ, Αλαετίν Σεβίμ, Ναντίρ Χακάν Εραϊντίν, Μπουλέντ Ολτζάι, Καντίρ Σαγντίτς, Τουρκέρ Ερτούρκ, Τουρκάι Ερντάγ και Αλί Σαντί Ουνσάλ, ενώ ειδοποιηθήκαν να προσέλθουν εντός τριών ημερών σε αστυνομικό τμήμα άλλοι πέντε απόστρατοι ναύαρχοι. Ο αντιπρόεδρος της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης του CHP, Ενγκίν Εζκιέτς χαρακτήρισε σε δημοσίευσή του «ντροπιαστική μέρα για την Τουρκία» τις συλλήψεις των απόστρατων ναυάρχων: «Ο απόστρατος Ναύαρχος Γκιουρντενίζ συνελήφθη από αστυνομικούς μέσα στο σπίτι του. Μια ντροπιαστική μέρα για την Τουρκία. Έχουμε δει αυτό το παιχνίδι στο παρελθόν» είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την κοινή δήλωση των 103 απόστρατων Τούρκων ναυάρχων, φοβάται το «πραξικόπημα».

Στην επιστολή που εξέδωσαν τα ξημερώματα της Κυριακής, οι ναύαρχοι στρέφονται κατά της κυβέρνησης για τη στάση της αναφορικά με τη Συνθήκη του Μοντρέ, ενώ την κατηγορούν για προσπάθεια ισλαμοποίησης των ενόπλων δυνάμεων. Παράλληλα, προειδοποιούν ότι η Τουρκία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις, που θα απειλούν την εθνική ασφάλεια, αν επιδιώξει αλλαγή της Συνθήκης. Η Συνθήκη του Μοντρέ, που υπεγράφη το 1936, έδωσε στην Τουρκία τον έλεγχο των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και της επέστρεψε τη στρατικοποίησή τους.

Η εισαγγελία της Άγκυρας ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι άνοιξε έρευνα αναφορικά με αυτή την ανακοίνωση και τους συντάκτες της. Ήδη, η ανακοίνωση έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών και κάποιοι κάνουν λόγο για κείμενο που «θυμίζει πραξικόπημα».

Τουρκία: H θέση της κυβέρνησης Ερντογάν

Aναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαρετίν Αλτούν, τόνισε: «Στις 15 Ιουλίου αυτό το έθνος έδειξε σε όλους πώς νίκησε τους συνωμότες πραξικοπηματίες. Να ξέρετε ποια είναι η θέση σας».

Σε ανάλογο ύφος ήταν και η αντίδραση του εκπροσώπου του κόμματος του Ερντογάν (AKP), Ομέρ Τσελίκ. «Είναι απαράδεκτο ότι κάποιοι απόστρατοι ναύαρχοι δημοσίευσαν μια ανακοίνωση με μέθοδο και στιλ που θυμίζει άσχημα γεγονότα του παρελθόντος», σχολίασε.

Για ανακοίνωση που θυμίζει πραξικόπημα έκανε λόγο ο Μουσταφά Σεντόπ, πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου. «Στις 15 Ιουλίου το ηρωικό έθνος μας δεν έθαψε μόνο τους συνωμότες πραξικοπηματίες του FETO αλλά και όλους τους λάτρεις πραξικοπήματος που ξέρουμε ότι τρέφονται από την ίδια πηγή. Η ανακοίνωση θυμίζει πραξικόπημα», επεσήμανε.

«Είναι τιμή να φοράς τη στολή των ενόπλων δυνάμεων. Είμαστε πάντα ευγνώμονες σε εκείνους που είναι πιστά αφοσιωμένοι στη δημοκρατία, το κράτος και το έθνος, που δεν χρησιμοποιούν τους βαθμούς και τις στολές τους ως πολιτικό εργαλείο», τόνισε από την πλευρά του στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Tι λέει ο απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκουρντενίζ

Από την πλευρά του ο ναύαρχος ε.α. Τζεμ Γκιουρντενίζ, χαρακτήρισε «εξαιρετικά εσφαλμένη την ερμηνεία» της επιστολής των απόστρατων ναυάρχων ως «κάλεσμα για πραξικόπημα», σημειώνοντας ότι οι υπογράφοντες έχουν φυλακιστεί από συνωμότες της FETO. «Στόχος μας είναι να προστατέψουμε τη Γαλάζια Πατρίδα», είπε.

«Ως ναύαρχος ε.α. θεώρησα ότι δεν θα υπήρχε θέμα να εξηγήσω ένα τέτοιο κείμενο που έφεραν στην ατζέντα οι ναύαρχοί μας και να το υπογράψω. Θα έπρεπε τουλάχιστον να εκτιμηθεί στο πλαίσιο της ελευθερίας του λόγου», επεσήμανε.

Πηγή: iefimerida.gr