Ακαρνανικά Νέα

Με ένα τελείως διαφορετικό και «σφιχτό» πλαίσιο, προκειμένου να μην εκτοξευτούν περαιτέρω τα κρούσματα κορωνοϊού, θα λειτουργεί στο εξής η εστίαση και τα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης.

Οι νέοι κανονισμοί για την εστίαση ανακοινώθηκαν μαζί με το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού που αφορά 17 επαγγελματικούς χώρους και συνοδεύεται από κυρώσεις, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Όλα αυτά τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με το 4ο κύμα της πανδημίας, με τους ειδικούς να διαβλέπουν εφιαλτικά σενάρια, κάνοντας λόγο για 5.000 έως και 20.000 κρούσματα.

Τα τρία νέα σήματα για την εστίαση

Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα πρέπει πλέον να εφοδιαστούν με τρία σήματα, τα οποία θα τοποθετηθούν στα μαγαζιά ήδη από τις 16 Αυγούστου, δηλαδή την προσεχή Παρασκευή. Ταυτόχρονα, οι έλεγχοι για τους εισερχόμενους θα γίνονται με τη νέα εφαρμογή -για iPhone και Android κινητά- «Covid Free GR» που παρουσίασε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Τα τρία νέα σήματα που θα τοποθετούνται στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης και θα αφορούν τους ανοιχτούς χώρους καθώς στους κλειστούς θα εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι είναι τα εξής:

«Χώρος Covid Free» – Αυτό το σήμα θα πιστοποιεί ότι όλοι οι εισερχόμενοι στον χώρο έχουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης.

«Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό» – Το σήμα θα τοποθετείται σε καταστήματα όπου επιβεβαιωμένα έχει εμβολιαστεί όλο το προσωπικό

«Μεικτός χώρος» – Οι εισερχόμενοι πρέπει να είναι ή εμβολιασμένοι ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ Covid (72 ωρών για PCR/μοριακό ή 48 ωρών για rapid test)

Τι προβλέπουν τα νέα μέτρα

  • Έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα.
  • Από τις 16 Ιουλίου τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και θέατρα μόνο για εμβολιασμένους με 85% κάλυψη.
  • Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία.
  • Αθλητικοί αγώνες μόνο με αμιγή λειτουργία. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και 8.000 τα κλειστά.
  • Οι ανήλικοι στα κέντρα εστίασης και διασκέδασης μόνο με self test και δήλωση γονέα στους αμιγείς χώρους
  • Σε όλο τον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου.
  • Πανηγύρια: Μόνο καθήμενοι
  • Οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν 5 ημέρες άδεια.

Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις

Για τους παραβάτες προβλέπονται τα εξής:

1η παράβαση:

Για τα καταστήματα εμβαδού < 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες.

Για τα καταστήματα εμβαδού > 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες.

2η παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

3η παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες.

Για τη θεμελίωση δεύτερης και τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιοσδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται στην αριστερή στήλη.

Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιοσδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση.