Ακαρνανικά Νέα

Διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού η εκπαιδευτική κοινότητα διαπίστωσε, για μία ακόμη φορά, ότι ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του αγνοούν επιδεικτικά τις αναπληρώτριες μητέρες που εργάζονται στην Εκπαίδευση. Ο πρωθυπουργός σε διαδικτυακή του ανακοίνωση ανέφερε ότι οι γυναίκες-μητέρες, ανεξάρτητα από το αν εργάζονται στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, θα λαμβάνουν εννέα μήνες επίδομα μητρότητας. Ωστόσο, στην απόφαση αυτή δεν εντάσσονται οι αναπληρώτριες μητέρες εκπαιδευτικοί, γεγονός που συνιστά άνιση αντιμετώπιση, αποτελεί κατάφωρη αδικία και καθιστά τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς εργαζόμενες μητέρες ενός «κατώτερου Θεού».

Υπενθυμίζουμε στον κ. Μητσοτάκη και στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί αποτελούν μια πολύπαθη κατηγορία μητέρων καθώς μόλις το 2018 εξασφάλισαν ακόμη και αυτό το ισχνό δικαίωμα της άδειας ανατροφής 3,5 μηνών με αποδοχές από την τετράμηνη άδεια άνευ αποδοχών που ίσχυε μέχρι τότε. Η μη συμπερίληψή τους στο ορθό μέτρο της  κρατικής στήριξης της μητρότητας για 9 μήνες σε όλους τους τομείς εργασίας είναι εξωφρενική. Οι αναπληρώτριες-μητέρες, με δύσκολες εργασιακές και απρόβλεπτες εργασιακές συνθήκες, καθώς κάθε σχολικό έτος δύνανται να προσληφθούν σε διαφορετική τοποθεσία, με συχνές μετακινήσεις σε νησιωτικές, ημιορεινές και ορεινές περιοχές, με τεράστια έξοδα βιοπορισμού (στέγη, ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, χαμηλοί μισθοί), με δεδομένη την ανεργία τους θερινούς μήνες, δίνουν τη δική τους καθημερινή μάχη για να υπηρετήσουν το Δημόσιο Σχολείο και να αντεπεξέλθουν στον σπουδαίο και πολυσήμαντο ρόλο της μητέρας.

Το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε. καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την κατάφορη αδικία και την άνιση αντιμετώπιση των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και ζητά την άμεση ένταξη στη ρύθμιση για τους εννέα μήνες επίδομα μητρότητας και τις μητέρες-εργαζόμενες στην Εκπαίδευση!

Παράλληλα, καλούμε τη ΔΟΕ να παρέμβει στο ζήτημα και να αιτηθεί συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ με μοναδικό θέμα την άμεση εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με εκείνα των μονίμων.

Φτάνει πια ο εμπαιγμός, η κοροϊδία, η υποβάθμιση του ρόλου του Εκπαιδευτικού από την Κυβέρνηση!

Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών

Αγωνιστικών, Προοδευτικών και Ενωτικών Κινήσεων Π.Ε.

ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΓΩΝΑΣ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ