Ακαρνανικά Νέα

Δύο από τους μεγαλύτερους σταρ του NBA, ο Έλληνας φόργουορντ των Μιλγουόκι Μπακς και ο Σλοβένος γκαρντ των Ντάλας Μάβερικς, εξέφρασαν πρόσφατα τον θαυμασμό τους για τον αρχηγό του Ολυμπιακού, που ανακοίνωσε το «αντίο».

Το ότι ο Βασίλης Σπανούλης θεωρείται ο μεγαλύτερος, δηλαδή ο πιο σπουδαίος, Έλληνας μπασκετμπολίστας μετά από τον Νίκο Γκάλη, παραδόξως, πιστοποιείται από το εξωτερικό. Και όχι από την Ευρώπη, στην οποία ο Σπανούλης θεωρείται ούτως ή άλλως ήδη σαν ένας θρύλος, αλλά από τις ΗΠΑ. Δύο από τους μεγαλύτερους σταρ του NBA, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Λούκα Ντόντσιτς εξομολογήθηκαν πριν από μερικούς μήνες, ταυτόχρονα, το θαυμασμό τους για τον αρχηγό του Ολυμπιακού, καθώς και το πώς επηρέασε την καριέρα τους.

Μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal τον περασμένο Ιανουάριο, ο Λούκα Ντόντσιτς, ο 22χρονος Σλοβένος σούπερ σταρ των Ντάλας Μάβερικς, αιφνιδίασε τους δημοσιογράφους με την απάντηση που έδωσε στην ερώτηση-κλισέ «ποιους παίκτες είχες σαν πρότυπα, από Ευρώπη και ΗΠΑ, όταν ήσουν μικρός;»

Ο Λούκα δεν χρειάστηκε να σκεφτεί πολύ. Ως προς το NBA κατονόμασε τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, κάτι σχεδόν αυτονόητο και ελάχιστα ασυνήθιστο. Και ύστερα πρόσθεσε «παρακολουθούσα πολύ και τον Βασίλη Σπανούλη. Δεν ξέρω αν τον γνωρίζετε». Ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ, ο ίδιος ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους σταρ του NBA ο οποίος παρευρίσκετο στη συνέντευξη με τον Ντόντσιτς ως ειδικός σχολιαστής, αιφνιδιάστηκε. Δεν είχε ιδέα ποιος ήταν ο Σπανούλης, καθώς το πέρασμα του V_Span από τους Χιούστον Ρόκετς ήταν σύντομο, άδοξο και αξιολησμόνητο.

Αλλά για τον Ντόντσιτς ο Βασίλης Σπανούλης ήταν ο απόλυτος ήρωας. Τον ενέπνευσε να γίνει μπασκετμπολίστας, τον δίδαξε έμμεσα -υπό την έννοια ότι ο Λούκα προσπαθούσε να αντιγράψει τις κινήσεις του Έλληνα παίκτη στο παρκέ. Και, εν τέλει ο Ντόντσιτς τιμά τον Σπανούλη με κάθε του εμφάνιση, εφόσον το νούμερο στη φανέλα του είναι 77, δηλαδή δύο φορές το 7 του Kill Bill.

Όσο για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο δις MVP του NBA, θεωρεί ότι ένα από τα πιο πολύτιμα κειμήλια που έχει συλλέξει μέχρι στιγμής, είναι μια φανέλα υπογεγραμμένη από τον Βασίλη Σπανούλη. Αλλά, φυσικά, δεν είναι μόνο αυτό. Ο Γιάννης έγινε μπασκετμπολίστας επειδή πήγαινε, όσο πιο συχνά μπορούσε στο γήπεδο, για να παρακολουθεί τον Ολυμπιακό -στην αρχή όμως μόνο στο ποδόσφαιρο. Παρέμεινε οπαδός του Θρύλου και γρήγορα αντιλήφθηκε ποιος ήταν και τι έκανε ο Σπανούλης.

Κι όταν ήρθε η στιγμή να φύγει από την Ελλάδα για να γίνει παίκτης των Μιλγουόκι Μπακς, ο Βασίλης Σπανούλης έδωσε μια συμβουλή στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μια ανεκτίμητη -αλλά και απόρρητη συμβουλή: «Στην αρχή αυτό που μου είπε ακούστηκε περίεργο, αλλά μετά είχε νόημα. Δεν μπορώ να το πω, είχε να κάνει με το να κερδίζεις». Προφανώς ο Γιάννης εφάρμοσε πιστά ό,τι κι αν του είπε ο Σπανούλης. Και, εξίσου προφανώς, ο Βασίλης Σπανούλης ήξερε πάρα πολύ καλά το μυστικό του να κερδίζεις.

Πηγή: Πρώτο Θέμα