Ακαρνανικά Νέα

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 το δίκτυο της Agroteka πραγματοποίησε ενημερωτική ημερίδα για επίκαιρα αγροτικά θέματα.

Την εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Τσιτουρίδης Ιωάννης.

Οι ημερίδες αυτές είναι σημαντικές για την ενημέρωση του επαγγελματία αγρότη και την ανταλλαγή απόψεων ,ώστε να γίνουν καλύτερα αντιληπτές οι απαιτήσεις της νομοθεσίας και των υποχρεώσεων απ’ την μία πλευρά και οι ανάγκες του αγροτικού κοινού από την άλλη.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα παρακάτω θέματα:

  • Νέο πρόγραμμα νέων αγροτών: πρόγραμμα ενίσχυσης νέων και νεαρών αγροτών, κάτω των 40 ετών. Οι αιτήσεις θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο του 2024 και θα βασιστούν στο ΟΣΔΕ που θα κάνουν στην προσεχή περίοδο (Μάιο-Ιούνιο) οι αιτούντες για το 2024.
  • ΟΣΔΕ 2024 και ΝΕΑ ΚΑΠ: από το 2023 ξεκίνησε να τρέχει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα διαρκέσει μέχρι το 2027. Περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διανομής των αγροτικών επιδοτήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
  • Μικρά Δάνεια Αγροτικής Επιχειρηματικότητας: α) δάνειο έως 25.000 με αποπληρωμή στα 7 χρόνια. Τα 2 πρώτα χρόνια το δάνειο είναι άτοκο και τα υπόλοιπα 5 ο τόκος είναι χαμηλός. Βασική προϋπόθεση για τους αιτούντες, να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμεροι. β) δάνειο για αγορά γης. Είναι για αγρότες έως 40 ετών, άτοκο και η αποπληρωμή μπορεί να γίνει έως 15 χρόνια μετά.
  • Γεωργικοί Σύμβουλοι: πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέχει συμβουλές στους αγρότες από πιστοποιημένους γεωπόνους και φορείς, το οποίο μέχρι το 2027 είναι δωρεάν και προαιρετικό. Από την επόμενη ΚΑΠ (μετά το 2027) προβλέπεται να είναι υποχρεωτικό.
  • Πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στο χωράφι”: επιχορηγεί με 30% επαγγελματίες αγρότες, αγρότες ειδικού καθεστώτος και αγροτικές επιχειρήσεις για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 30 kWp και ανώτατο ποσό επιχορήγησης ΦΒ σταθμού: 350€/kWp, για αυτοκατανάλωση ενέργειας, σε ήδη υπάρχουσες αγροτικές συνδέσεις.

Για το δίκτυο Αgroteka
Ειρήνη Πούλου
Γεωπόνος – Ζωοτέχνης