Ακαρνανικά Νέα

Θλίψη προκαλούν οι εικόνες από σπήλαιο στην περιοχή της Βόνιτσας.

Ο γνωστός Αγρινιώτης βιολόγος-σπηλαιολόγος Κώστας Μπακολίτσας, με το αξιοθαύμαστο έργο στην εξερεύνηση και χαρτογράφηση σπηλαίων στην Αιτωλοακαρνανία, μεταφέρει με ανάρτηση του την κατάσταση που επικρατεί στην «Σπηλιά του Καρακίτσου» στην περιοχή της Βόνιτσας.

Τα σκουπίδια, «πνίγουν» την είσοδο της σπηλιάς και ο ερευνητής απευθύνει έκκληση σε κατοίκους αλλά και προς την δημοτική αρχή Ακτίου – Βόνιτσας, ώστε να γίνει μια οργανωμένη προσπάθεια καθαρισμού. Αλλωστε, όπως επισημαίνει η είσοδος της σπηλιάς είναι εύκολα προσβάσιμη.

Γράφει συγκεκριμένα ο κ. Μπακολίτσας:

«Είναι θλιβερό μέσα στον αστικό ιστό, ένα μνημείο της φύσης να είναι σε τέτοια κατάσταση, γεμάτη σκουπίδια.
Θα τολμήσω να καλέσω και πάλι όποιον θέλει να βοηθήσει σε μια προσπάθεια καθαρισμού, όχι υποχρεωτικά σπηλαιολόγο, μιας που η σπηλιά είναι εύκολη στην πρόσβαση και οριζόντια.
Φυσικά κάθε επίσκεψη σε σπήλαιο απαιτεί ειδική άδεια από την ΕΠΣ του Υ.Π., αν και δεν έχει στοιχεία εκ πρώτης όψεως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. [αν μετά την απομάκρυνση των σκουπιδιών προκύψει κάποια ένδειξη, θα κληθούν ειδικοί αρχαιολόγοι για αυτοψία κλπ].
Παράκληση σε όποιον έχει επαφή με τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας του Δήμου Βόνιτσας, να τον παρακαλέσει να συνδράμει στην προσπάθειά μας με υλικό συλλογής και αποκομιδής των σκουπιδιών, δηλαδή σακούλες, γάντια κλπ, καθώς και με την διάθεση ενός οχήματος συλλογής των σκουπιδιών από τον δρόμο έξω από τη σπηλιά.


Το σπήλαιο είναι γνωστό σαν “Σπηλιά του Καρακίτσου”.
Ευχής έργον να γίνει ο καθαρισμός το συντομότερο δυνατόν.
Κράνη και φωτισμός είναι διαθέσιμα για πέντε άτομα που θα δουλεύουν στη σπηλιά. Χρειαζόμαστε βέβαια και άλλους τόσους για την μεταφορά τους λίγα μέτρα από την σπηλιά στον δρόμο.
Είμαι στην διάθεση όποιου ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει μαζί μου με pm».

agriniopress