Ακαρνανικά Νέα

Κοντά στο να σπάσει το φράγμα των 4 εκατομμυρίων εμβολιασμών βρίσκεται η χώρας μας, αφού τα τελευταία 24ωρα το πρόγραμμα «Ελευθερία» τρέχει με γοργούς ρυθμούς, με πάνω 100.000 δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό να χορηγούνται καθημερινά σε πολίτες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτώνται στο emvolio.gov.gr χθες χορηγήθηκαν 107.716 δόσεις εμβολίων, με το συνολικό αριθμό εμβολιασμών να ανέρχεται έτσι σε 3.868.356. Με αυτούς τους ρυθμούς, η χώρα μας θα ξεπεράσει τα 4 εκατ. μέσα στις προσεχείς ημέρες.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι πολίτες που έχουν λάβει έστω μία δόση του εμβολίου ξεπέρασαν τα 2,5 εκατομμύρια και ανέρχονται πλέον σε 2.561.871 ανθρώπους. Οι Έλληνες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως υπολογίζονται την ίδια ώρα σε 1.335.798 πολίτες.

Το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία»

Μάλιστα χθες, Τρίτη, ο Πρωθυπουργός τόνισε «Ο στόχος είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μονίμων κατοίκων των νησιών το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου» και ανακοίνωσε την επιχείρηση «Γαλάζια ελευθερία»

Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως τέλος Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό συγκροτούνται νέα εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του ΕΣΥ και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού.

Η επιχείρηση θα ενισχυθεί από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες, αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που υλοποιούνται από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος», το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση». Επίσης, προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων.

Πόσα νησιά έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό

Η αρχή έγινε με τα μικρά νησιά και ο σχεδιασμός εντάσσεται στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να συνδυάσει το ελληνικό καλοκαίρι με το χτίσιμο του «τείχους ανοσίας». Πρόκειται ουσιαστικά για τη συνέχεια της εκστρατείας εμβολιασμού στους τουριστικούς προορισμούς. Υπενθυμίζεται πως η αρχική δέσμευση ήταν πώς τουλάχιστον 69 νησιά θα εμβολιαστούν πλήρως μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είχε δηλώσει πως «έχουμε τόσα πολλά μικρά νησάκια και επειδή είναι τόσο δύσκολο να προμηθεύονται εμβόλια, αποφασίσαμε να εμβολιάσουμε ολόκληρους τους πληθυσμούς σε μία φορά, έχοντας ως σκοπό να είναι σε θέση να δεχτούν τουρίστες όταν οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν εμβολιαστεί και είναι πλήρως προστατευμένοι».

Εμβολιασμός και covid free νησια

Δεκαοκτώ νησιά έγιναν Covid-free προορισμοί ήδη από τον Μάρτιο, καθώς οι κάτοικοί τους είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Τα νησιά που είχε πραγματοποιηθεί η 1η δόση έως τις 6 Μαρτίου ήταν: Χάλκη, Λειψοί, Οθωνοί, Τήλος, Αρκοί, Μαθράκι, Γαύδος, Νίσυρος, Αγαθονήσι, Ερεικούσσα. Τα νησιά που είχε πραγματοποιηθεί και η 2η δόση έως τις 6 Μαρτίου ήταν: Καστελλόριζο, Μεγανήσι, Οινούσσες, Φούρνοι, Κάλαμος, Ψαρά, Θύμαινα, Κάστος. Υπενθυμίζεται ότι η Corriere della Sera δημοσίευσε άρθρο με τίτλο: «Το Καστελλόριζο είναι Covid-free, όλοι οι κάτοικοι εμβολιάσθηκαν», κάνοντας αναφορά στην στρατηγική εμβολιασμού στη χώρα μας

Εμβολιασμός και μετακίνηση στα ελληνικά νησιά

Στην τελική ευθεία για το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για Έλληνες, αλλά και τουρίστες, η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του κορωνοϊού. Όπως έχει γίνει γνωστό, προκρίνεται η υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού Self Test ή PCR 72 ώρες πριν το ταξίδι για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν ακτοπλοϊκώς ή αεροπορικώς για κάποιο νησί.

Αντίστοιχα, θα ζητείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους πολίτες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό. Το ίδιο θα ισχύει και για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, οι οποίοι θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού πριν εισέλθουν στην Ελλάδα.

Πηγή: iefimerida.gr