Ακαρνανικά Νέα

Ο διεθνής Τύπος παρακολουθεί «στενά» τις εξελίξεις στη χώρα μας.

Βασικό θέμα σε μεγάλα διεθνή ΜΜΕ είναι η κακοκαιρία Daniel που προκάλεσε καταστροφές και οδήγησε στο θάνατο 6 νεκρούς. Με συνεχείς αναφορές και ρεπορτάζ τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία καλύπτουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα. Από τη Βρετανία και την Ισπανία, ως τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα δελτία κάνουν συνδέσεις με απεσταλμένους στις πληγείσες περιοχές, με ιδιαίτερες αναφορές στο φαινόμενο του μεσογειακού κυκλώνα που πλήττει τη χώρα μας.

Οι μετεωρολόγοι φοβούνται για τη Μεσόγειο ένα φαινόμενο αντίστοιχο με ενός ενός τυφώνα. «Εικόνες καταστροφής από περιοχές της Ελλάδας, όπου έπεσαν 75 εκατοστά βροχής, σχεδόν ένα μέτρο. Εκεί κάποιες από τις περιοχές έχουν πληγεί σφοδρά, όπου η βροχή απλά δεν θέλει να σταματήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τσάντ Μάιερς, Μετεωρολόγος του CNN.

Ο Guardian γράφει: «Τέσσερις ημέρες κατακλυσμιαίων βροχοπτώσεων έπληξαν την κεντρική ελληνική περιφέρεια της Θεσσαλίας, προκαλώντας κατολισθήσεις, καταρρεύσεις δρόμων και γεφυρών και διακόπτοντας την παροχή νερού. Σε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως «Βιβλική καταστροφή», οι καταιγίδες έπληξαν επίσης άλλες περιοχές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας».

Το SkyNews προβάλει εκτενή ρεπορτάζ για την κατάσταση, ενώ στην ιστοσελίδα του κάνει λόγο για «βιβλικές βροχοπτώσεις». «Αυτές οι πλημμύρες δεν έχουν προηγούμενο και προκαλούν χάος σε μία χώρα που πριν λίγο είχε πληγεί από πυρκαγιές. Η βροχή είναι αδιάκοπη, με πολλές περιοχές να έχουν πλημμυρίσει και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι θα σταματήσει σύντομα», αναφέρει ο Άλεξ Ρόσι, δημοσιογράφος του SkyNews. «Ελληνικά χωριά κάνουν έκκληση για βοήθεια» μεταδίδει το SPIEGEL, ενώ στο ρεπορτάζ αναφέρει ότι έχουν γίνει χιλιάδες επιχειρήσεις από τους πυροσβέστες, υπάρχουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και κατεστραμμένα σπίτια. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική, αναφέρει. Εικόνες από τις πλημμύρες δείχνουν και τα γερμανικά κανάλια. Εκτενή ρεπορτάζ με συνεντεύξεις από τους κατοίκους και ανταποκρίσεις μεταδίδουν η γαλλική και η βελγική τηλεόραση.

Εκτενή ρεπορτάζ με συνεντεύξεις από τους κατοίκους και ανταποκρίσεις μεταδίδουν η γαλλική και η βελγική τηλεόραση. «Στο νησί της Σκιάθου, δεν μπορεί κανείς να δει τη διαφορά ανάμεσα στους πλημμυρισμένους δρόμους και τη θάλασσα», μεταδίδει το γαλλικό TF1. Το RTL αναφέρει: «Είναι ξεκάθαρο ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες που έχουν οι Αρχές. Εκατοντάδες πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί και έχει κληθεί ο στρατός για ενίσχυση. Πολλοί κάτοικοι διαμαρτύρονται για έλλειψη συντονισμού και προετοιμασίας» σημειώνει.

Τα ιταλικά μέσα αναφέρονται στο φαινόμενο του μεσογειακού κυκλώνα, με το άρθρο της Repubblica να προειδοποιεί ότι μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην γειτονική χώρα τις επόμενες ημέρες.

newsbeast