Ακαρνανικά Νέα

Αίτημα άμεσης σύγκλησης Ειδικής Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα την αντιμετώπιση της ακρίβειας, των ανατιμήσεων και ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία των νοικοκυριών, των ΜΜ επιχειρήσεων και της τοπικής οικονομίας.

Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια στην Ηλεκτρική ενέργεια, στα καύσιμα, τις μεταφορές και το φαινόμενο των συνεχών ανατιμήσεων στα βασικά αγαθά και τρόφιμα έχουν βάλει Βόμβα στα θεμέλια της Ελληνικής οικογένειας, της Εθνικής οικονομίας και της βιωσιμότητας των μικρών και πολύ Μικρών επιχειρήσεων.

Ενώ η ακρίβεια καλπάζει το τελευταίο πεντάμηνο και έχει δείξει τα δόντια της η κυβέρνηση δείχνει αδύνατη, κουρασμένη και απρόθυμη να αναλάβει πρωτοβουλίες και μέτρα ώστε να περιορίσει το φαινόμενο και τις επιπτώσεις του στην οικονομία.

Κρύφτηκε εύκολα αλλά εσφαλμένα πίσω από την δικαιολογία, ότι είναι εισαγόμενο το φαινόμενο και περιορίστηκε στα ημίμετρα της ελάχιστης επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στην εξαγγελία για εφάπαξ επίδομα στις αδύνατες οικονομικά ομάδες το Πάσχα. Απέφυγε να πάρει σοβαρά διαρθρωτικά μέτρα, να στηρίξει το εισόδημα, να μειώσει τους φόρους, να ελέγξει την αγορά, για να περιορίσει την αισχροκέρδεια και έτσι το φαινόμενο εξελίχθηκε ως ντόμινο και επηρέασε όλους του τομείς και κλάδους.

Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τα καταστήματά εστίασης, οι μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι κλάδοι των μεταφορών, των κατασκευών και ο τουρισμός που αναμένεται είναι οι περισσότερο πληττόμενοι κλάδοι, με το ‘’καλάθι της νοικοκυράς’’ να είναι το μεγάλο θύμα.

Οι μισθοί από την άλλη μεριά είναι καθηλωμένοι και μειούμενοι για πάνω από δεκαετία. Η επανεμφάνιση των πληθωρισμού με αύξηση ρεκόρ 25ετίας στο 6 %, τείνει να έχει μόνιμο χαρακτήρα και βάζει σε νέα περιπέτεια την οικονομία, που ήδη είναι αδύναμη από τα περιοριστικά μέτρα.

Η πραγματικότητα είναι σκληρή και οι λύσεις είναι εξίσου δύσκολες, αλλά το να κρύβονται οι φορείς, που έχουν και φωνή και αρμοδιότητες από το πρόβλημα και να μην αναζητούν λύσεις, είναι εγκληματικό για την χώρα και την κοινωνία.

Η Περιφερειακή Δυτικής Ελλάδας έχει σηκώσει λευκή πετσέτα από τα κρίσιμα και σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η κοινωνία και είναι πλήρως ταυτισμένη με το Μαξίμου και αντί να ηγηθεί ευρύτερων πρωτοβουλιών για να προστατεύσει τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και το τεχνικό της πρόγραμμα στο σύνολό του, παραμένει απαθής και περιμένει.

Τα τεχνικά έργα ωστόσο που εκτελούνται τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και το ΠΔΕ σε λίγο αν δεν αναληφθούν σοβαρές πρωτοβουλίες τώρα και όχι αύριο θα βγουν εκτός προϋπολογισμού γιατί οι υπέρμετρες αυξήσεις στα καύσιμα, τις πρώτες ύλες και το σίδηρο θα οδηγήσουν τις κατασκευαστικές εταιρείες στα όριά τους και τα έργα σε κίνδυνο.

Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια, σε μία νέα γενιά έργων που θα μείνουν ημιτελή ή θα εκτελεστούν μετά από καθυστερήσεις, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις αναπλάσεις σε Αίγιο και Πάτρα, που εγκαταλείφθηκαν ήδη από τις εργοληπτικές εταιρείες. Οι συνέπειες όμως θα είναι τραγικές για την τοπική οικονομία και την εργασία.

ΕΠΕΙΔΗ, η Περιφέρεια δεν μπορεί να μένει απαθής και παρατηρητής, ενός φαινομένου, που έρχεται πάνω μας ως βουνό και θα πλήξει τον πυρήνα των αρμοδιοτήτων της, που είναι η ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας και των πολιτών καθώς και η ομαλή και γρήγορη εκτέλεση των τεχνικών έργων.

ΖΗΤΑΜΕ

την άμεση σύγκληση Ειδικής Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την ΑΚΡΙΒΕΙΑ, τις ΑΝΑΤΗΜΗΣΕΙΣ, την ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΙΑ και τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά καθώς την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ομαλή εκτέλεση των έργων, την στήριξη των επιχειρήσεων και των κλάδων παραγωγής που πλήττονται περισσότερο.

Στην συνεδρίαση προτείνουμε να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι Φορείς, που πλήττονται ή μπορεί να επηρεάσουν θετικά στην εξεύρεση λύσεων, Επιμελητήρια, εμπορικοί σύλλογοι, καταναλωτικές ενώσεις, Ομοσπονδίες επαγγελματοβιοτεχνών, σύλλογοι εργοληπτών, συνεταιριστικές ενώσεις, αγροτικοί σύλλογοι, τουριστικές ενώσεις και σύλλογοι εστίασης.

Η συνεδρίαση να γίνει δια ζώσης και σε αίθουσα που να προσφέρεται, ώστε να είμαστε όλοι παρόντες και συμμετέχοντες.

Οι εποχές είναι δύσκολες και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση καλείται να σταθεί, δίπλα στον κόσμο που δοκιμάζεται με προτάσεις και έργα.

Η παράταξή μας θα είναι και πάλι μπροστάρης

Για την παράταξη Δικαίωμα στην Πρόοδο

  1. Κατσιφάρας Απόστολος
  2. Αγγελόπουλος Γεώργιος
  3. Γεωργακοπούλου-Μπάστα Δήμητρα
  4. Δριβίλας Δημήτριος
  5. Καπλάνης Διονύσιος
  6. Καρπέτας Κων/νος
  7. Κατσαρή Κωνσταντούλα
  8. Κόντης Κων/νος
  9. Κουσκουρή Αθανασία
  10. Λύτρας Ιωάννης
  11. Μητρόπουλος Κων/νος
  12. Μπαλαμπάνης Νικόλαος
  13. Μπράμος Παναγιώτης
  14. Ρούση-Ντζιμάνη Αγγελική
  15. Σκιαδαρέσης Σπυρίδων
  16. Σώζος Βασίλειος
  17. Χαροκόπος Αντώνιος