Ακαρνανικά Νέα

Την απόφαση ένταξης δικαιούχων στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών (3η Πρόσκληση Υπομέτρου 6.1) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014–2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022, υπέγραψε την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022 ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Ν. Φαρμάκης.

Σύμφωνα με την απόφαση, εντάσσονται στο πρόγραμμα 1.253 νέοι αγρότες με τη συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται στα 47.357.500 ευρώ.

Οι εγκρίσεις αφορούν το 90% του προϋπολογισμού της Περιφέρειας και ως εκ τούτου αναμένεται ο τελικός πίνακας να διαμορφωθεί αφού:

  • Οριστικοποιηθούν οι εν δυνάμει δικαιούχοι, οι οποίοι κατοχυρώνουν την έγκριση τους με την αποστολή υπολειπόμενων δικαιολογητικών
  • Ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων και η οριστική απόρριψη ή έγκριση των ενιστάμενων υποψηφίων.
  • Ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση με το υπόλοιπο 10% και  ανακατανομή ποσών από τα αδιάθετα άλλων Περιφερειών σε επιλαχόντες δικαιούχους.

Η οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων, πρέπει να θέσει τους επιτυχόντες παραγωγούς σε τροχιά υλοποίησης, καθώς παρά το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό που δικαιούνται, αναλαμβάνουν παράλληλα και αρκετές υποχρεώσεις για να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. 

Η πληρωμή των επιτυχόντων, τουλάχιστον αυτών που βρίσκονται στην αρχική απόφαση ένταξης για την α’ δόση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι υπεύθυνοι της Διαχειριστικής Αρχής.

Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης, ο κ. Φαρμάκης δήλωσε: «Μέσω του προγράμματος Νέων Γεωργών, προσφέρεται η δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα και να στηρίξουν οικονομικά τα όνειρά τους πάνω στη γη. Στη Δυτική Ελλάδα όπου η καρδιά και η φωνή του αγρότη χτυπά δυνατά, είναι μεγάλη χαρά να βλέπουμε νέους ανθρώπους να επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στον πρωτογενή τομέα και ευθύνη μας, είναι να στηρίξουμε τα όνειρα και τις ελπίδες τους. Δεν είναι μόνο ότι το αγροτικό επάγγελμα περνάει από γενιά σε γενιά. Είναι και ότι το νέο αίμα που μπαίνει στον χώρο, φέρνει φρέσκιες ιδέες και σύγχρονες αντιλήψεις, βελτιώνοντας την αγροτική παραγωγή και την ίδια την οικονομία του τόπου μας».

Πανταζής Πανταζόπουλος

Φορέας Παροχής Γεωργικών Συμβούλων

Βόνιτσα, Αιτωλοακαρνανίας