Ακαρνανικά Νέα

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εφήβων 15 έως 17 ετών, μετά το «πράσινο φως» της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Κατά τη σημερινή ενημέρωση  από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, πρόκειται να δοθούν όλες οι σχετικές λεπτομέρειες και οι οδηγίες στους γονείς.

Για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών θα απαιτείται συναίνεση γονέων, ενώ ο προγραμματισμός των σχετικών ραντεβού αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Ο εμβολιασμός των εφήβων θα γίνεται μόνο με mRNA εμβόλια, δηλαδή το εμβόλιο της Pfizer, που έχει προς το παρόν έγκριση από τον ΕΜΑ για εφήβους.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής», τόνισε την περασμένη Τρίτη η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα γι’ αυτό κι έχουν παρατηρηθεί εξάρσεις που συνδέονται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των εφήβων».

Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης, ανέφερε, ενώ παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία για τις συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες είπε ότι σπάνια παρουσιάζουν ένα σύνδρομο με θνητότητα 1,2% ενώ είναι υπό μελέτη το σύνδρομο post covid.

Όπως είπε, στην Ευρώπη κάθε κράτος διαμορφώνει την δική του στρατηγική για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων. Το κυρίαρχο θέμα ελέγχου, είναι περιστατικά περικαρδίτιδας – και σε 6 εκ. εμβολιασμών, έχουν καταγραφεί 250 ήπιες περιπτώσεις περικαρδίτιδας, κάτι που δεν αναιρεί το όφελος των εμβολιασμών.

Cnn.gr