Ακαρνανικά Νέα

Κανονικά θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας, όπως αποφάσισε η επιτροπή εμβολιασμών και ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όσο για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για θρομβώσεις, διευκρινίζοντας πως τα εμβόλια mRNA είναι διαθέσιμα για όλα τα άτομα, όποτε και η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα των γυναικών μπορεί να τα επιλέξει.

Σημειώνεται πως τα εμβόλια mRNA είναι της Pfizer και της Moderna.

Σε ό, τι αφορά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, η Μαρία Θεοδωρίδου είπε: «συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή».

Εμβόλιο AstraZeneca: Στο μικροσκόπιο τα θρομβοεμβολικά επεισόδια

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε εκτάκτως χθες Τετάρτη 26/5 μετά την εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων για το εμβόλιο της AstraZeneca και στη χώρα μας.

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι «καταγράφηκαν 5 περιπτώσεις μέχρι τώρα του συνδρόμου TTS θρόμβωσης – θρομβοπενίας μετά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Τέσσερις από αυτές αφορούν σε γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και η μία σε άντρα 35 ετών». Από τα περιστατικά αυτά ένα ανάρρωσε, τρία εξακολουθούν να νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε.

Αλλαγή εμβολίου στη δεύτερη δόση συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης.

Εμβολιασμοί στους 30-34: Ανοίγουν το Σάββατο 29 Μαΐου τα ραντεβού για όλα τα εμβόλια

Από το Σάββατο 29/5, οι πολίτες ηλικίας 30-34 ετών, μπορούν να κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson).

Από την Τετάρτη 26/5, μπορούν να κλείνουν ραντεβού με ελεύθερη επιλογή εμβολίου και τα άτομα ηλικίας 35-39 ετών, ενώ έως τις 7 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα και για την ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών.

Newsbeast.gr