Ακαρνανικά Νέα

Οι μωβ μέδουσες έχουν έρθει και στην Ελλάδα και έχουν κάνει την εμφάνιση τους σε πολλές παραλίες της χώρας μας. Καθώς θεωρείται ένα αρκετά επικίνδυνο είδος, υπάρχει χάρτης που μπορείτε να δείτε που έχουν εντοπιστεί οι μωβ μέδουσες.

Ένας νέος «κίνδυνος» βρίσκεται και στις ελληνικές θάλασσες και δεν είναι άλλος από τις μωβ μέδουσες. Το συγκεκριμένο είδος θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο και η πληθυσμιακή τους έξαρση συνεχίζεται και φέτος.

Ο χάρτης που μπορείτε να δείτε πού έχουν βρεθεί οι μωβ μέδουσες:

 https://www.inaturalist.org/observations?locale=el&place_id=7094&subview=table&taxon_id=256089.

Επίσης στην παραπάνω ιστοσελίδα μπορείτε να γράψετε και εσείς αν έχετε εντοπίσει κάπου τις συγκεκριμένες μέδουσες.

Δεν βοηθούν το ξύδι και η αμμωνία

Για τη μείωση της έντασης και της διάρκειας του πόνου, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι όπως παυσίπονα, ζεστό νερό και παγοκύστες.

Αντίθετα με ό,τι ισχύει για άλλα είδη μεδουσών, στη συγκεκριμένη περίπτωση το ξύδι που χρησιμοποιείται για να αποτρέψει την απελευθέρωση περαιτέρω δηλητηρίου κάτω από το δέρμα δεν ενδείκνυται.

Το ξύδι, όπως και το γλυκό νερό, το οινόπνευμα, η αμμωνία ΔΕΝ βοηθάνε στο συγκεκριμένο είδος, αντίθετα επιδεινώνουν την κατάσταση και τον πόνο. Η συγκεκριμένη μέδουσα αδρανοποιείται με ελαφρύ αλκαλικό διάλυμα (μαγειρική σόδα διαλυμένη σε αντίστοιχη ποσότητα θαλασσινού νερού) και όχι με όξινο.

Αναλυτικά τα βήματα φροντίδας:

1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.

2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μείγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυτάρρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.

3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας

4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.

5. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.

5. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).

6. MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.

Τα πιθανά συμπτώματα:

Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας

  • Ναυτία
  • Πτώση πίεσης
  • Ταχυκαρδία​
  • Κεφαλαλγία
  • Εμετός
  • Διάρροια
  • Σπασμός των βρόγχων
  • Δύσπνοια
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν υπόταση, βράγχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης.

Τότε επιβάλλεται η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο βιοποικιλότητας (που ανανεώνεται συνεχώς) μέχρι στιγμής έχει εμφανισθεί σε:

  • Κέρκυρα
  • Παξούς και Αντίπαξους
  • Κεφαλλονιά
  • Ζάκυνθο και στον Αμβρακικό κόλπο

«Αυτό που πρέπει να κάνει κανείς είναι να πάει στο κοντινότερο κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας – περίθαλψης και εκεί πέρα οι θεράποντες θα του δώσουν τοπικά και συστηματικά ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων αντισταμινική αγωγή και κορτικοστεροειδή» εξήγησε η δερματολόγος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η έκρηξη του πληθυσμού των μεδουσών που γίνεται τέλος της άνοιξης οφείλεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή.

«Επίσης μην ξεχνάμε ότι έχουν λείψει οι ρυθμιστικοί θηρευτές από το θαλάσσιο περιβάλλον όπως τα μεγάλα ψάρια και οι θαλάσσιες χελώνες» προσέθεσε ο καθηγητής Ωκεανογραφίας.

Τονίζεται ότι αν έρθετε αντιμέτωποι με μια τέτοια μέδουσα, καλό θα είναι να τις αποφεύγετε και σε καμία περίπτωση να μην τις βγάζετε στη στεριά.

Πηγή: dikaiologitika.gr