Ακαρνανικά Νέα

Επιδότηση καυσίμων: Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι για την επιδότηση καυσίμων

Περί τα μέσα Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότησης καυσίμων. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr η ομάδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που δουλεύει το project εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς για να ανοίξει η πλατφόρμα άμεσα και να αρχίσει να εκδίδεται η ψηφιακή κάρτα και να πιστώνονται τα χρήματα στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις προβλέπεται bonus 5 ευρώ στην επιδότηση για χρήση ψηφιακής κάρτας, σύμφωνα και με πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Το επίδομα δικαιούται κάθε φυσικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων και ελεύθερων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ.

Η διαδικασία πληρωμών θα διαρκέσει για τρεις μήνες και θα γίνεται μέσα από το gov.gr.

Για την κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022 η οικονομική ενίσχυση ανέρχεται σε:

  • 50 ευρώ για δικαιούχους – ιδιοκτήτες οχημάτων, με κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή.
  • 40 ευρώ για δικαιούχους – ιδιοκτήτες οχημάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.
  • 35 ευρώ για δικαιούχους – ιδιοκτήτες μοτοσικλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία σε νησιωτική περιοχή.
  • 30 ευρώ για δικαιούχους – ιδιοκτήτες μοτοσικλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Κάθε όχημα και μοτοσικλέτα – μοτοποδήλατο μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει επί του οχήματος και της μοτοσικλέτας – μοτοποδηλάτου πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή είναι μισθωτής δυνάμει συμβολαίου χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσικλέτα – μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα, μοτοσικλέτα – μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Πώς χορηγείται το επίδομα; Πιστώνεται μέσω ειδικής εφαρμογής στο gov.gr στον δικαιούχο σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του.

Ο δικαιούχος, αφότου αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxisnet, εισέρχεται στην εφαρμογή και αιτείται είτε την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του ανωτέρω χρηματικού ποσού σε αυτήν είτε την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό. Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του.

Μέσω της πλατφόρμας ελέγχεται η ιδιοκτησία του οχήματος, η ασφάλιση και η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλει αίτηση, είτε για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, είτε για την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό και στα ΚΕΠ. Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης του δικαιούχου και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, εκδίδεται η ψηφιακή χρεωστική κάρτα. Η ηλεκτρονική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η/7/2022.

Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην πιστωτική ή χρεωστική κάρτα δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων. Δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του. Το επίδομα είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

newsbomb