Ακαρνανικά Νέα

Η επιδεινούμενη επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών (για δύο συνεχόμενες ημέρες τα κρούσματα είναι πάνω 6.000) σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση και την επιτροπή των ειδικών, που επιχειρούν να ανασχέσουν το νέο κύμα του κορονοϊού στη χώρα βάζοντας στο «κάδρο» κυρίως τους ανεμβολίαστους

Με δεδομένο ότι, όπως επανέλαβε χθες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα «ξανακλείσουν» κοινωνία και οικονομία, το «μείγμα» των νέων μέτρων εστιάζεται κυρίως στην αύξηση της υποχρεωτικότητας των rapid tests (από ένα εβδομαδιαίως γίνονται πλέον δύο για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους) και στο «σαφάρι» ελέγχων στην αγορά για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων (εξάλλου, τα πρόστιμα για παραβάτες .

Στους δρόμους αναμένεται να βρεθούν το επόμενο διάστημα χιλιάδες αστυνομικοί και άλλα στελέχη εποπτικών φορέων, πραγματοποιώντας σαρωτικούς ελέγχους για τους ανεμβολίαστους και για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

8.000 αστυνομικοί στους δρόμους – Τι αποφασίστηκε για επαρχία

Έτσι, επιστρατεύονται 8.000 αστυνομικοί με 1.900 κλιμάκια και 400 στελέχη της Αρχής Διαφάνειας που θα κάνουν ελέγχους από το Σάββατο σε όλη τη χώρα, σε μεικτά κλιμάκια των 10-15 ατόμων. Επιπλέον, αποφασίστηκε στην περιφέρεια τους ελέγχους να κάνουν αστυνομικοί από άλλες περιοχές, με στόχο να αποφευχθεί η ελαστικότητα που παρατηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις λόγω εντοπιότητας.

Στο «στόχαστρο» των αρχών εκτός από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που δεν θα τηρούν τα μέτρα, θα μπαίνουν και οι πολίτες. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Οι παραβάσεις των πελατών που θα τιμωρούνται με πρόστιμο θα είναι η κατοχή πλαστού πιστοποιητικού, η προσπάθεια για παραπλάνηση με πιστοποιητικό άλλου ατόμου και φυσικά η… μη ύπαρξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Τα πρόστιμα για τα καταστήματα ξεκινούσαν από τα 2.000 ευρώ και έφταναν μέχρι και τις 10.000 ευρώ ανάλογα με τα τ.μ, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, αυτά αναμένεται να διπλασιαστούν. Από την άλλη, προβληματισμός επικρατεί στον εμπορικό κόσμο και στην εστίαση για τα νέα μέτρα και τους ελέγχους που θα πρέπει να γίνονται σε εμπορικά και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Πρόστιμα για εργαζόμενους

Το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους που δεν θα κάνουν το τεστ και θα μπουν στην ΕΡΓΑΝΗ σαν παραβάτες, θα είναι 300 για κάθε τεστ, άρα 600 ευρώ εβδομαδιαίως. Οι ανεμβολίαστοι μερικής απασχόλησης θα επιβαρύνονται με πρόστιμο 150/τεστ, άρα 300 ευρώ την εβδομάδα.

Πρόστιμα για εργοδότες

Για τους εργοδότες που απασχολούν ανεμβολίαστους εργαζόμενους που δεν έχουν προσκομίσει αρνητικά rapid test, θα έχουν ως εξής:

  • 2.000 αν δεν έχουν υποβάλλει την Υπεύθυνη Δήλωση.
  • 10.000 αν έχουν υποβάλλει ψευδή δήλωση
  • 1.500 αν απασχολούν εργαζόμενο με θετικό rapid test
  • 300 αν δεν ενημερώσει τον εργαζόμενο για την υποχρέωση να κάνει rapid test.

Έτοιμη και η «μαύρη λίστα» καταστημάτων

Επίσης, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται από το υπουργείο Ανάπτυξης η μαύρη λίστα των επιχειρήσεων, μια πλατφόρμα στην οποία θα αναρτώνται οι παραβάτες των μέτρων για την πανδημία. Με αυτό τον τρόπο, πέραν του προστίμου και της αναστολής λειτουργίας ως και 15 ημέρες, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα βρίσκονται αντιμέτωποι και με το «στίγμα».