Ακαρνανικά Νέα

Επανερχόμαστε σε ένα θέμα που είχε απασχολήσει παλαιότερα την τοπική μας κοινωνία, σχετικά με την τοποθέτηση προτομών προσωπικοτήτων, που έλκουν καταγωγή από την Πρέβεζα.

Η προοπτική να τοποθετηθεί μια ακόμη προτομή στην πλατεία Ανδρούτσου, μας ώθησε να πάρουμε θέση με προηγούμενη δημοσίευσή μας, με τίτλο «ποιος θα σταθεί στο πλάι του Ανδρούτσου;»

Θέσαμε έτσι το ερώτημα, σχετικά με το ποιες προσωπικότητες αξίζει να τιμηθούν στον χώρο της πλατείας που φέρει το όνομα του ήρωα, αλλά και ποιοι συμπολίτες μας προτίθενται να εναντιωθούν σε κάποιο ατόπημα.

Θέτουμε λοιπόν σήμερα ένα ακόμη ερώτημα σχετικά με το ποιες προσωπικότητες, με καταγωγή από τον τόπο μας, αξίζει να τιμηθούν με προτομές σε κάποιο σημείο της πόλης μας. Πιστεύουμε, πως την τιμή αυτή αξίζουν εκείνοι και εκείνες που με κάποιο τρόπο ευεργέτησαν ή δόξασαν τον τόπο, τη χώρα ή το έθνος μας.

Δεν αποτελεί μοναδικό κριτήριο, η καταγωγή από την πόλη μας, επιτυχημένων επαγγελματιών. Με αυτή τη λογική, ο καθένας από μας μπορεί να αξιώσει την τοποθέτηση προτομής του παππού ή του πατέρα του. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ποιούς τιμούμε κατά αυτόν τον τρόπο.

Δεν είμαστε με κανέναν τρόπο αντίθετοι, στο να γίνουν προτομές επιφανών συμπολιτών μας, αλλά τονίζουμε πως η τιμή αυτή πρέπει να γίνεται σε προσωπικότητες με ουσιαστική προσφορά. Επιμένουμε επίσης στην άποψή μας, πως στην πλατεία Ανδρούτσου δεν πρέπει να τοποθετηθεί καμία προτομή.

Διαθέτουμε άλλωστε τόσους χώρους και πλατείες όπου μπορούμε να τιμήσουμε εκείνους που το αξίζουν.

Υπενθυμίζουμε επίσης την πρότασή μας, να τοποθετηθούν σε μια πλατεία οι προτομές των αγωνιστών του ’21, που έχουν καταγωγή ή άμεση σχέση με την περιοχή μας, όπως ο Αλεξάκης Βλαχόπουλος και ο Λάμπρος Βέικος.