Ακαρνανικά Νέα

Ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου της «Ελληνικής Λύσης», προς τους Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπουργό Τουρισμού και Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Σπήλαιο Κωνωπίνας Αιτωλοακαρνανίας: ένας «θησαυρός» κρυμμένος κάτω από τη γη».

Αναλυτικά:

Κυρία και κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με τοπικό δημοσίευμα στο διαδίκτυο, της 18ης Μαρτίου 2021, ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών, που έχει μέλη κατοίκους της περιοχής Κωνωπίνας Αιτωλοακαρνανίας, ύστερα από ένα τυχαίο γεγονός ανακάλυψης, ήταν αυτός που προσπάθησε και έβγαλε στην επιφάνεια τον κρυμμένο θησαυρό, που βρίσκεται κάτω από το λόφο του Αι Θύμιου, στο κέντρο της Κωνωπίνας. Στην συνέχεια, πολλές αποστολές σπηλαιολόγων επισκέφτηκαν τον χώρο, με σκοπό να εξερευνήσουν το Σπήλαιο Κωνωπίνας και να καταγράψουν ενδιαφέροντα επιστημονικά ευρήματα. Ήταν τόσο εντυπωσιακά τα ευρήματα και η ομορφιά του σπηλαίου, που εύλογα, δημιουργήθηκε η απορία στα μέλη της επιστημονικής αποστολής, γιατί ακόμη παραμένει αναξιοποίητο αυτό το αριστούργημα, που έφτιαξε η φύση στα σπλάχνα της Κωνωπίνας. Πρόκειται για ένα γεωλογικό εργαστήρι, με καταπληκτικό διάκοσμο από σπηλαιοαποθέσεις. Βρίθει πολλών ειδών σταλακτιτών όπως: παραπετοειδείς, “μακαρόνια”, βοτρυοειδείς και σταλαγμίτες, κολώνες κ.α., παρά το γεγονός ότι ο χώρος είναι μικρός. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, όλες οι αποστολές σπηλαιολόγων που διαχρονικά έχουν επισκεφθεί το εν λόγω σπήλαιο, όχι μόνο έμειναν εντυπωσιασμένες από το θέαμα που αντίκρισαν, αλλά εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τα ευρήματα και τον εκπληκτικό του διάκοσμο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου, αφενός, να αναγνωριστεί και να αναδειχθεί επίσημα το ως άνω σπήλαιο, στην Κωνωπίνα Αιτωλοακαρνανίας, και αφετέρου, να αξιοποιηθεί το εν λόγω, ως επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος, γεγονός που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή αλλά και την χώρα γενικότερα;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

agriniopress