Ακαρνανικά Νέα

Τι δείχνουν τα προκαταρκτικά δεδομένα – Απαιτούνται περισσότερες μελέτες, τονίζει ο ΕΜΑ

Προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια όχι μόνο μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης και θανάτου από την Covid 19, αλλά και μετάδοσης του ιού, αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Όπως όμως επισημαίνεται στο μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του ΕΜΑ στο Twitter, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό το αποτέλεσμα.

«Όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ έχουν δείξει μια θετική ισορροπία οφέλους – ρίσκου στην αποτροπή της νόσου Covid-19», αναφέρει ακόμη ο ΕΜΑ.

Η δυνατότητα των εμβολίων να προλάβουν την μετάδοση του κορωνοϊού είναι από τα βασικά ερωτήματα που εγείρονται παγκοσμίως καθώς προχωρεί ο μαζικός εμβολιασμός ολόκληρου του πληθυσμού.

Προκαταρκτικά αποτελέσματα μελετών δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι πιθανό να ανακόπτουν τη μετάδοση του SARS-CoV-2. Ωστόσο, η αξιολόγηση της έκτασης της προστασίας είναι ιδιαίτερα δυσχερής αφενός διότι μια επιδημιολογική μείωση του αριθμού των κρουσμάτων μπορεί να δικαιολογείται και από άλλους παράγοντες όπως συμπεριφορικές αλλαγές και lockdowns και αφετέρου είναι δύσκολη η ανίχνευση των ασυμπτωματικών φορέων της COVID-19.