Ακαρνανικά Νέα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενδέχεται να αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτό αναφέρουν πηγές ενημερωμένες για τις προθέσεις του, εξέλιξη που αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε σε δημοσιογράφους ότι η αμερικανική προεδρία θα έχει «περισσότερα να πει» για το ζήτημα αυτό το Σάββατο, ωστόσο απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη λέξη Γενοκτονία σε ανακοίνωση που θα δημοσιοποιήσει την 24η Απριλίου, για την 106η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters επισήμαναν πως υπάρχει αυτή η πρόθεση, αλλά δεν υπάρχει επίσημη απόφαση.

Εξάλλου, έντονη είναι η πίεση που δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος για να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων από οργανώσεις Αρμενίων στις ΗΠΑ, αλλά και από μέλη του Κογκρέσου.

Πριν από έναν χρόνο, όταν ήταν ακόμη υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν είχε τιμήσει τη μνήμη των 1,5 εκατ. θυμάτων, που σφαγιάστηκαν τα χρόνια που η Οθωμανική Αυτοκρατορία πλησίαζε στο τέλος της και είχε υποσχεθεί ότι εάν εκλεγόταν θα αναγνώριζε επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Στην πιθανή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων αναφέρθηκε την Τετάρτη και η εφημερίδα The Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Πάντως, την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας από πλευράς των ΗΠΑ θα έβλαπτε τις ήδη τεταμένες τα τελευταία χρόνια σχέσεις των δύο κρατών, συμμάχων στο NATO.