Ακαρνανικά Νέα

Νυν και πρώην δημοτικές αρχές δεν επέδειξαν το ενδιαφέρον που έπρεπε. Ένα ενδιαφέρον έδειξαν οι περιφερειάρχες Παναγιώτης Καβαδάς και Θύμιος Σώκος αλλά μέχρι εκεί.

Οι φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων προέδρων να περισώσουν τα χωριά τους, ή το όνομα τους σε όλα αυτά, πέφτουν στο κενό.

Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών με τους κατοίκους ύστερα από ένα τυχαίο γεγονός ανακάλυψης, ήταν αυτός που προσπάθησε και έβγαλε στην επιφάνεια τον κρυμμένο θησαυρό που βρίσκεται κάτω από το λόφο του Αι Θύμιου στο κέντρο της Κωνωπίνας.

Στην συνέχεια πολλές αποστολές σπηλαιολόγων επισκέφτηκαν το χώρο.

Η πρώτη αποστολή της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, με επικεφαλής την κ. Άννα Πετροχείλου με την ομάδα της έφερε στην επιφάνεια το σπήλαιο της Κωνωπίνας.

Η δεύτερη αποστολή έγινε από τους: Σταμάτη Κίρδη, Χριστίνα Γκάρκουλα, Κώστα Ζαρκάδα, Θεοδώρα Κωνσταντά και Λία Φαληρέα, όλοι τους μέλη της Ε.Σ.Ε. (Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας).

Τρίτη αποστολή μέλη της Εταιρείας Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας «ΧΕΙΡΩΝ» συνοδευμένα από τον Βιοσπηλαιολόγο Κώστα Μπακολίτσα μέλους του «ΣΕΛΑΣ» με σκοπό να εξερευνήσουν το Σπήλαιο Κωνωπίνας και να καταγράψουν ενδιαφέροντα επιστημονικά ευρήματα.

Την 5μελή αποστολή που απαρτίζονταν από τους: Βασίλη Κατσούλη, Τσαγανού Ελένη, Αθηνά Ντάλλα, Θεόδωρο Ντόντο και Κώστα Μπακολίτσα

Ήταν τόσο εντυπωσιακά τα ευρήματα και η ομορφιά του σπηλαίου που εύλογα δημιούργησε απορία στα μέλη της αποστολής, γιατί ακόμη παραμένει αναξιοποίητο αυτό το αριστούργημα που έφτιαξε η φύση στα σπλάχνα της Κωνωπίνας.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, όλες οι αποστολές σπηλαιολόγων που διαχρονικά έχουν επισκεφθεί το σπήλαιο, όχι μόνο έμειναν εντυπωσιασμένοι από το θέαμα που αντίκρισαν, αλλά εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τα ευρήματα και τον εκπληκτικό του διάκοσμο.

Χρόνια πέρασαν και η σημερινή εκλεγμένη δεύτερη φορά Δημοτική Αρχή δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον και ούτε έχει κάνει ποτέ αναφορά σ’ αυτό. Ούτε τώρα που έγινε γνωστό πως θέλει να ρίξει χιλιάδες ευρώ για εναλλακτικό τουρισμό χωρίς το Σπήλαιο, χωρίς τα Ιαματικά Λουτρά, χωρίς το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, χωρίς το κάστρο του Αετού και της Κομποτής, χωρίς την μαύρη ελάτη στο Μπούμστο, χωρίς τα παλιά Αχυρά, χωρίς τη Νήσσα, χωρίς την Αρχαία Μεδεώνα, χωρίς το μουσείο Θυρρείου, χωρίς το παλιό χωριό της Πλαγιάς, χωρίς το παλιό Βούστρι χωρις τον καταρράκτη του Σεπετού, χωρίς τα κάστρα Πλαγιάς, Περατιάς και άλλα πολλά που δεν είναι του παρόντος.

Πρέπει οι υπηρεσίες – φορείς που είναι καθ’ ύλη αρμόδιοι γι’ αυτό (Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Υπουργείο Πολιτισμού), να βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί η αξιοποίηση του πανέμορφου σπηλαίου, που παραμένει θαμμένο από την αδιαφορία.

Ο σπηλαιολόγος Σταμάτης Κίρδης αναφέρει πως το σπήλαιο της Κωνωπίνας, εκτός από εντυπωσιακή ομορφιά, παρουσιάζει και μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον. «Πρόκειται για ένα… γεωλογικό εργαστήρι, που αν δεν μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά, θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την επιστημονική κοινότητα», λέει στα «ΝΕΑ».

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΩΝΩΠΙΝΑΣ 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΠΗΛΑΙΟΥ:

Η είσοδος στο σπήλαιο γίνεται από μικρό άνοιγμα 1Χ1 μέτρα περίπου, το οποίο έχει ανοιχθεί σε χαλαρά επιφανειακά πετρώματα.

Για να βρεθούμε στην αίθουσα του σπηλαίου που είναι η μοναδική κατεβαίνουμε από βάραθρο 20 μέτρων.

Το βάραθρο κατά τα 2/3 είναι ανοιγμένο σε χαλαρά επιφανειακά πετρώματα και μόνο στο τελευταίο του τμήμα συναντάμε ασβεστολιθικά.

Η αίθουσα είναι 20Χ15 μέτρα περίπου . Στο πρώτο τμήμα της υπάρχουν πεσμένοι ογκόλιθοι από την οροφή.

Βαθύτερα υπάρχει ένας καταπληκτικός διάκοσμος, από σπηλαιοαποθέσεις. Βλέπουμε πολλών ειδών σταλακτίτες όπως: παραπετοειδείς, “μακαρόνια” βοτρυοειδείς και σταλαγμίτες, κολώνες κ.α, παρά το γεγονός ότι ο χώρος είναι μικρός παρατηρούμε μεγάλη πολυμορφία στα είδη των σταλαγμιτών και σταλακτιτών.

Στο σπήλαιο επικρατεί το άσπρο χρώμα αλλά υπάρχει και διάκοσμος σε κόκκινο και καφέ από προσμίξεις τοιχίων όπως Fe (Σίδηρος) Mh (Μαγνήσιο) και Mg (Μαγγάνιο).

Γενικά η ομορφιά του, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Σπήλαιο της Κωνωπίνας είναι ένα γεωλογικό εργαστήρι. Παρατηρούμε πρόσφατα ρήγματα και διακλάσεις που έχουν αφήσει τα ίχνη τους πάνω στο διάκοσμο του σπηλαίου.

Υπάρχει επίσης, μία σειρά διαρρήξεων που έχουν επικαλυφθεί από πρόσφατες αποθέσεις CaCo3 (ανθρακικού ασβεστίου). Οι διαρρήξεις αυτές δεν υπήρχαν πριν δύο χρόνια όταν είχαμε ξαναεπισκεφθεί το σπήλαιο.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει ένα μεγάλος αριθμός σταλακτιτών, οι οποίοι έχουν μετακινηθεί και έχουν πάρει μία γωνία 30 έως 40 μοιρών.

Πιστεύουμε ότι το γεγονός αυτό χρειάζεται μελέτη.

Άλλες μετακινήσεις επίσης έχουν παρατηρηθεί και σε κολώνες του σπηλαίου.

Από τα παραπάνω μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τις τεκτονικές και σεισμικές κινήσεις της περιοχής.

Γι’ αυτό έχουμε υποχρέωση όλοι να το προστατέψουμε όχι μόνο για την εξαιρετική του ομορφιά αλλά και για την επιστημονική τους αξία.

Αξίζει λοιπόν να μελετηθεί από διάφορες ειδικότητες επιστημόνων: Γεωλόγους, Βιολόγους, Σεισμολόγους κ.α.

Η αποστολή και η χαρτογράφηση έγινε από τους:

Λ. Δημητρακόπουλο, Β. Καβαλιέρο, Σ. Κίρδη, Ι. Κόντου και Ν. Φιλιππούση.

Τ.Σ. Υπογραφή

Ι. Κόντου.

Δικαιολογημένα και εύλογα εγείρονται ερωτηματικά Κωνωπινιωτών και δημοτών, απευθυνόμενα προς τους αρμοδίους φορείς, για την μη αξιοποίηση του Σπηλαίου.

Δεν υπήρξε ποτέ κανένα κοινοτικό ή άλλο πρόγραμμα που θα μπορούσε να ενταχθεί η αξιοποίηση του Σπηλαίου;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ

Πηγή: katounanews.blogspot.com