Ακαρνανικά Νέα

Εστρεφαν το βλέμμα τους στον ουρανό. Κάτοικοι και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης εστίαζαν την προσοχή τους στον ρόλο των εναέριων μέσων πυρόσβεσης για την αναχαίτιση των παράλληλων πύρινων μετώπων που τους απειλούσαν και σε ορισμένες περιπτώσεις ανέφεραν ότι τα πτητικά μέσα είτε δεν είχαν δράσει εγκαίρως είτε δεν είχαν παραμείνει στην περιοχή τους.

«Υπήρχαν παράλληλα μέτωπα, είχε ανοίξει η βεντάλια της φωτιάς και προσπαθούσαν να μη μεγαλώσει άλλο, οπότε είχαμε μείνει στο βόρειο μέρος του Πανείου όρους χωρίς εναέρια υποστήριξη», δηλώνει στην «Κ» ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, για τις πρώτες, κρίσιμες ώρες αντιμετώπισης της πυρκαγιάς στον Νέο Κουβαρά την περασμένη Δευτέρα. «Η φωτιά ανεμπόδιστη θα πάει όπου την οδηγεί ο άνεμος, δεν πιάνεται αλλιώς». Αυτοδιοικητικοί λένε ότι η φωτιά στην περιοχή φαίνεται πως ξεκίνησε από μια διαχωριστική νησίδα στον δρόμο (κάτι που όσο εξελίσσεται η έρευνα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί), έξω από τον Νέο Κουβαρά. Γρήγορα επεκτάθηκε προς τον λόφο Χελώνι και από εκεί σκαρφάλωσε στο Πάνειο όρος για να περάσει στην άλλη πλευρά.

«Αφού δεν καήκαμε όλοι…» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες στην «Κ»

«Αφού δεν καήκαμε όλοι…» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες στην «Κ»

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά δηλώθηκε στις 12.27 της 17ης Ιουλίου και μέσα σε τέσσερα λεπτά έφθασε το πρώτο υδροφόρο όχημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ στα έξι λεπτά ακολούθησε το δεύτερο. Στο σημείο έσπευσαν και πυροσβεστικά οχήματα από όμορες περιοχές και στη συνέχεια κλιμακώθηκαν οι δυνάμεις. Δύο αεροσκάφη Air Tractor πραγματοποιούσαν εκείνη την ώρα εναέρια επιτήρηση και έλαβαν σήμα για εκτροπή από τα Γεράνεια όρη ώστε να προσεγγίσουν τη φωτιά και να επιχειρήσουν. Στελέχη της Πυροσβεστικής αναφέρουν ότι οι «τράκτορες» ήταν έμφορτοι και πραγματοποίησαν ρίψεις νερού.

«Ο αέρας γύριζε, έκανε στροβιλισμούς, μια από βορρά και μια από νότο. Χρειάστηκε να δώσουμε μάχη με τις αναζωπυρώσεις μέχρι τα ξημερώματα».

Ακολούθησαν από τις 13.38 μέχρι τις 17.00 της Δευτέρας διαδοχικές απογειώσεις αεροσκαφών από την Ελευσίνα, τη Σκύρο, την Τρίπολη και τον Βόλο. Ο χρόνος επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των αεροσκαφών από τη στιγμή που θα λάβουν την εντολή απογείωσης είναι 20 λεπτά. Στο μεταξύ είχαν ξεσπάσει και άλλες φωτιές τη Δευτέρα, στις 14.12 στο Καπαρέλλι Βοιωτίας, στις 14.38 στο Λουτράκι και στις 17.08 στα Δερβενοχώρια. Κάποια εναέρια μέσα στάλθηκαν για να επιχειρήσουν στην Αττική και άλλα διασπάστηκαν στα υπόλοιπα μέτωπα. Συνολικά, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, 23 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα (εκ των οποίων κάποια ως συντονιστικά) επιχείρησαν την πρώτη ημέρα των πυρκαγιών.

Φωτιά: Απροετοίμαστοι 10 κρίσιμοι δήμοι στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου

Φωτιά: Απροετοίμαστοι 10 κρίσιμοι δήμοι στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου

Εκτός ελέγχου

Κινούμενη γρήγορα κυρίως σε χαμηλή βλάστηση, η φωτιά που ξεκίνησε από τον Νέο Κουβαρά το μεσημέρι της Δευτέρας είχε γρήγορα τεθεί εκτός ελέγχου. «Η φωτιά έσπασε αριστερά στον οικισμό Πέτα και προσπαθούσαμε να εκκενώσουμε την οδό Ομήρου», λέει στην «Κ» ο Χαράλαμπος Γαλάνης, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο Σαρωνικού. Σε κατοικημένες περιοχές πρώτο μέλημα των δυνάμεων είναι η διαφύλαξη των σπιτιών και των ανθρώπων και μετά η διαχείριση του μετώπου. «Πέρασε το βουνό και σε μιάμιση ώρα είχε φθάσει στη Σαρωνίδα. Ο αέρας γύριζε, έκανε στροβιλισμούς, μια από βορρά και μια από νότο. Η ταχύτητα του ανέμου και η εξάπλωση του μετώπου ήταν φοβερή. Χρειάστηκε να δώσουμε μάχη με τις αναζωπυρώσεις μέχρι τα ξημερώματα», προσθέτει ο κ. Γαλάνης. Οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές, αναμένεται όμως να επιδεινωθούν περαιτέρω τις επόμενες ημέρες.

Η βεντάλια της φωτιάς και οι παράλληλες μάχες-1

Χθες αυξήθηκε ο αριθμός των εναέριων μέσων που επιχειρούσαν στα παράλληλα πύρινα μέτωπα, καθώς διατέθηκαν και άλλα αεροσκάφη από περιοχές που παρουσίαζαν χαμηλότερο δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς. Ακόμη, η Ελλάδα απηύθυνε αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο ανταποκρίθηκαν η Γαλλία και η Ιταλία και θα διαθέσουν συνολικά τέσσερα αεροσκάφη.

«Θα απασχολεί για ημέρες»

Η φωτιά των Δερβενοχωρίων, όμως, η τελευταία μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε δάσος το απόγευμα της Δευτέρας, είχε ήδη λάβει μεγάλη έκταση. Εκτεινόταν πλέον σε μέτωπο που έφθανε τα 20 χλμ., είχε ανοίξει προς τα δυτικά και προς τα ανατολικά καίγοντας σπίτια σε οικισμούς. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της Πυροσβεστικής που μίλησε στην «Κ», ήταν τεράστιας έντασης και μη αντιμετωπίσιμη ούτε από αέρος λόγω του ύψους της φλόγας σε κάποια σημεία και του πυκνού καπνού που περιόριζε την ορατότητα.

Ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής εξήγησε ότι στην περιοχή υπάρχει άκαυτο πευκοδάσος, καθώς και κομμάτι το οποίο αποτελείται από αναγεννημένο δάσος που είχε καεί προ αρκετών ετών. «Είναι φωτιά που θα μας απασχολεί για ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ