Ακαρνανικά Νέα

Η Εθνική Ελλάδας βρίσκεται στη 19η θέση της συνολικής βαθμολογίας όλων των προκριματικών στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, πίσω από χώρες όπως η Βουλγαρία κι η Ιρλανδία, αλλά πάνω από Νορβηγία και Τουρκία.

Η ισοπαλία της Εθνικής Ελλάδας με τη Γεωργία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 την άφησε πίσω στο κυνήγι της πρόκρισης στο μεγάλο ραντεβού του Κατάρ. Η γαλανόλευκη αναζητεί την 4η πρόκριση στην τελική φάση της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης και την 3η σε 4 τουρνουά.

Ιστορικά, η χώρα μας δεν μπορεί να καυχιέται για τις συχνές παρουσίες της στη διοργάνωση. Παρότι έχει δώσει 124 προκριματικούς αγώνες, μετράει μόλις 3 προκρίσεις. Μόνο Τουρκία (2), Ουαλία (1), Ισλανδία (1), Φινλανδία (0), Αλβανία (0) και Κύπρος (0) έχουν τριψήφιο αριθμό προκριματικών αγώνων στην ευρωπαϊκή ζώνη, αλλά λιγότερες προκρίσεις σε τελική φάση.

Συνολικά, σε αυτούς τους αγώνες η Εθνική ομάδα μετράει 52 νίκες, 28 ισοπαλίες και 44 ήττες, με 155-167 τέρματα. Αυτή η συγκομιδή την κατατάσσει στη 19η θέση με 184 βαθμούς μιας άτυπης βαθμολογίας όπου κάθε νίκη προσφέρει 3 βαθμούς και κάθε ισοπαλία 1.

Η χώρα μας βρίσκεται εδώ και καιρό σε αυτήν τη θέση και μοιάζει δύσκολο τόσο να ανέβει, όσο και να υποχωρήσει. Η Ιρλανδία που βρίσκεται στη 18η θέση έχει 201 βαθμούς (από 135 αγώνες), ενώ η Νορβηγία που βρίσκεται κάτω από την Ελλάδα έχει 168 βαθμούς (σε 127 αγώνες). Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως η χώρα μας είναι η πρώτη της κατάταξης των 64 εθνικών ομάδων που έχουν συμμετάσχει σε προκριματικά ευρωπαϊκής ζώνης από το 1934 (η διοργάνωση του 1930 διεξήχθη με προσκλήσεις) μέχρι σήμερα που έχει αρνητική διαφορά τερμάτων (155-167, -12).

ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ

Στην κορυφή του σχετικού πίνακα βρίσκεται μία ομάδα που δεν έχει κατακτήσει ποτέ το τρόπαιο, κάτι που παίζει το (θετικό) ρόλο του. Η Ολλανδία έχει 273 βαθμούς και την καλύτερη επιθετική συγκομιδή με 305 γκολ σε 126 αγώνες. Στο κυνήγι της βρίσκεται η Ισπανία με 265 βαθμούς, ενώ το βάθρο συμπληρώνει η Σουηδία με 263 βαθμούς στα προκριματικά, έστω κι αν δεν ανήκει στις ευρωπαϊκές υπερδυνάμεις. Η Αγγλία κονταροχτυπιέται με τους Σκανδιναβούς με 262 βαθμούς, ενώ από κοντά βρίσκονται Πορτογαλία (256) και Βέλγιο (250).

Οι ευρωπαϊκές χώρες με τις περισσότερες κατακτήσεις βρίσκονται πιο χαμηλά και υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό. Η Ιταλία έχει μόλις 246 βαθμούς, παρότι είναι σχεδόν μόνιμα παρούσα (πλην του 1958 και του 2018) στην τελική φάση και μάλιστα έχει κατακτήσει 4 φορές το τρόπαιο. Ο λόγος είναι τα μόλις 106 προκριματικά παιχνίδια που έχει δώσει σε αυτό το διάστημα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι και το Παγκόσμιο Κύπελλο 2002, ο κάτοχος της προηγούμενης διοργάνωσης εξασφάλιζε συμμετοχή στην επόμενη δίχως προκριματικούς αγώνες! Ως εκ τούτου, η Ιταλία έχασε 3 προκριματικούς γύρους, επειδή ήταν κάτοχος, αλλά και έναν (1990) επειδή ήταν διοργανώτρια κι επίσης εξασφάλισε απευθείας “εισιτήριο”.

Ομοίως, η Γερμανία των 4 κατακτήσεων απουσίασε από 3 προκριματικά επειδή ήταν κάτοχος του τροπαίου και από ακόμη 2 επειδή ήταν διοργανώτρια. Γι’ αυτό κι έχει δώσει μόλις 95 αγώνες (ως Γερμανία και Δυτική Γερμανία), συγκεντρώνοντας 242 βαθμούς. Σε μέσο όρο πάντως, τα “πάντσερ” είναι η ομάδα που έχει τους καλύτερους αριθμούς, αν υπολογιστεί ότι η ήττα από τη Βόρεια Μακεδονία ήταν μόλις η 3η της σε προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου και η πρώτη από το 2001.

Sport24.gr