Ακαρνανικά Νέα

Η Α3Μ δημιούργησε το χάρτη της φετινής χρονιάς με τα επίπεδα ασφάλειας όλων των χωρών του πλανήτη που πρέπει να συμβουλεύονται οι ταξιδιώτες.

Το χάρτη των επικίνδυνων αλλά και των χωρών που μπορείς να ταξιδέψεις με ασφάλεια το 2023 δημοσίευσε η A3M, χωρίζοντας τη Γη σε πέντε επίπεδα κινδύνου – από «πολύ χαμηλό» έως «πολύ υψηλό».

Η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες «χαμηλού κινδύνου» – προτελευταίο στάδιο – όπως σχεδόν και όλες οι χώρες της Ευρώπης, με εξαίρεση την Ουκρανία που βρίσκεται «στα κόκκινα», εξαιτίας του πολέμου που συνεχίζεται στη χώρα. Η A3M έχει επίσης τοποθετήσει το Ιράν στην κατηγορία υψηλότερου κινδύνου λόγω βίαιων διαδηλώσεων και συλλήψεων. Αντίθετα, η κατάσταση στην Αιθιοπία έχει σταθεροποιηθεί. Η κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία έχει επίσης βελτιωθεί, όμως καθώς είναι προγραμματισμένες εκλογές για φέτος, υπάρχει πιθανότητα για βίαια επεισόδια.

Η αξιολόγηση κινδύνου της κάθε χώρας βασίζεται στην αξιολόγηση διαφόρων κατηγοριών/κριτηρίων, όπως η είσοδος και έξοδος, συγκοινωνίες (εναέρια κυκλοφορία, τοπικές και υπεραστικές δημόσιες συγκοινωνίες, ταξί, ιδιωτικές συγκοινωνίες/ενοικιάσεις αυτοκινήτων, άλλα μέσα μεταφοράς), απεργίες, υποδομές (χρήματα, τηλέφωνο/κινητό, διαδίκτυο, ηλεκτρισμός), υγεία ( εμβολιασμοί, κίνδυνοι μόλυνσης, υγιεινή, υποδομή υγειονομικής περίθαλψης), φυσικοί κίνδυνοι, ασφάλεια (έγκλημα, διαδήλωση/αναταραχή, τρομοκρατία, ένοπλες συγκρούσεις), επιχειρηματική ασφάλεια (διαφθορά, βιομηχανική κατασκοπεία), ειδικοί κίνδυνοι (πολιτιστικά χαρακτηριστικά, LGBTQ, γυναίκες ταξιδιώτες, ποινικό δίκαιο χαρακτηριστικά, άλλοι κίνδυνοι).

Η βαθμολογία μιας χώρας/περιοχής καθορίζεται από μεγάλο αριθμό παραγόντων. Με κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα επισημαίνονται οι χώρες/περιοχές όπου συνιστάται στους ταξιδιώτες να ενημερώνονται για συγκεκριμένους κινδύνους πριν ταξιδέψουν. Ωστόσο, ακόμη και οι χώρες με χαμηλότερες αξιολογήσεις κινδύνου μπορούν να περιέχουν σχετικές πληροφορίες που σχετίζονται με ταξίδια.

Η λίστα με τις πιο επικίνδυνες και τις πιο ασφαλείς χώρες για ταξίδια το 2023

Επιδείνωση στη Λατινική Αμερική

Η κατάσταση της ασφάλειας έχει επιδεινωθεί σε αρκετές χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής. Αυτό ισχύει για τη νότια Κολομβία καθώς και για την περιοχή Βράεμ στο Περού και στα βόρειαανατολικά της Νικαράγουα.

Στην Ασία, οι συγκρούσεις έχουν κλιμακωθεί ξανά στη βορειοδυτική Μιανμάρ.

Το Κοσσυφοπέδιο και η Λευκορωσία εξακολουθούν να ταξινομούνται ως κίτρινα (“αυξημένος κίνδυνος”) από την A3M.

Η Γερμανία μεταξύ των χωρών χαμηλότερου κινδύνου

Η A3M ταξινομεί τις ακόλουθες χώρες ως τις χώρες με το χαμηλότερο κίνδυνο για ταξίδια (σκούρο πράσινο): Καναδάς, Γερμανία, Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ελβετία και Σλοβακία. Στην Αραβική Χερσόνησο, μόνο το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ ταξινομούνται ως χώρες χαμηλού κινδύνου (ανοιχτό πράσινο).

Στην Αφρική, αυτό ισχύει μόνο για τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα και το Μαρόκο. Η πλειονότητα των αφρικανικών χωρών ενέχει υψηλό ή και πολύ υψηλό κίνδυνο για τους ταξιδιώτες. Στη Νότια Αμερική, μόνο η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και η Γαλλική Γουιάνα εξακολουθούν να έχουν χαμηλούς κινδύνους.

Τι μπορεί να συμβεί στην κάθε χώρα ανάλογα με την κατάταξη της

Πολύ χαμηλός κίνδυνος (σκούρο πράσινο)

Οι χώρες/περιοχές που κάποιος μπορεί να ταξιδέψει χωρίς περιορισμούς και οι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν πολύ λίγους ειδικούς κινδύνους. Αυτό σημαίνει ότι βίαια εγκλήματα κατά ταξιδιωτών/αλλοδαπών είναι σπάνια και δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι κίνδυνοι από φυσικούς κινδύνους ή από άποψη υγείας. Οι δυνάμεις ασφαλείας και οι υπηρεσίες διάσωσης είναι άμεσες και αξιόπιστα διαθέσιμες. Στους τομείς των μεταφορών και των υποδομών, διατηρούνται υψηλές προδιαγραφές. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις μπορεί να δρουν στη χώρα, αλλά σε περιορισμένο βαθμό. Οι βίαιες διαμαρτυρίες είναι σχετικά ασυνήθιστες και/ή πολύ τοπικές. Απεργίες σε βασικές υπηρεσίες (π.χ. υπηρεσίες ασφαλείας/έκτακτης ανάγκης) συμβαίνουν πολύ σπάνια, αν όχι καθόλου. Μπορεί να εμφανιστούν έντονες καιρικές συνθήκες, αν και σπάνια είναι καταστροφικές.

Χαμηλού κινδύνου (ανοιχτό πράσινο)

Οι χώρες/περιοχές που κάποιος μπορεί να ταξιδέψει με λίγους περιορισμούς και οι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν μόνο χαμηλό επίπεδο κινδύνου . Ενδέχεται να προκύψουν κίνδυνοι που ίσως να επηρεάσουν τα ταξίδια και να απαιτήσουν ειδικά μέτρα/προφυλάξεις στους τομείς της απεργίας, της υγείας, των φυσικών κινδύνων, του εγκλήματος ή/και των διαδηλώσεων. Ως εκ τούτου, πρέπει να δοθεί προσοχή σε αυτές τις ειδικές κατηγορίες ανά χώρα. Τα ταξίδια μπορεί, για παράδειγμα, να είναι περιορισμένα λόγω τροπικών ασθενειών, απεργιών, φυσικών καταστροφών (π.χ. σεισμοί, τροπικές καταιγίδες, εποχικά καιρικά φαινόμενα), βίαιου εγκλήματος.

Αυξημένος κίνδυνος (κίτρινο)

Οι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους, αλλά δεν χρειάζεται να λαμβάνουν πρόσθετες προφυλάξεις όταν ταξιδεύουν στη χώρα/περιοχή. Η κατάσταση ασφαλείας μπορεί να είναι τεταμένη λόγω εκτεταμένων βίαιων εγκλημάτων ή/και μπορεί να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την υγεία, φυσικοί κίνδυνοι ή άλλοι ειδικοί κίνδυνοι. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αυξημένη επαγρύπνηση και να συμβουλεύονται τη βάση δεδομένων της χώρας πριν από την αναχώρηση, ώστε να ενημερώνονται για κινδύνους και συστάσεις για συγκεκριμένους προορισμούς.

Υψηλού κινδύνου (πορτοκαλί)

Οι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν υψηλό επίπεδο κινδύνου και θα πρέπει να περιμένουν περιορισμούς στη χώρα/περιοχή. Θα πρέπει επομένως να γίνουν ειδικές ρυθμίσεις (π.χ. προσαρμοσμένα σχέδια ασφαλείας) πριν από την αναχώρηση. Τα ταξίδια σε αυτές τις περιοχές συνήθως δεν συνιστάται. Η κατάσταση ασφαλείας σε μέρη της χώρας είναι πολύ τεταμένη λόγω των ένοπλων συγκρούσεων, των τρομοκρατικών οργανώσεων, του σημαντικού βίαιου εγκλήματος ή/και των συχνών αναταραχών. Στις πληγείσες περιοχές μπορεί να είναι δύσκολη η πρόσβαση από τους ταξιδιώτες. Συνιστάται στους ταξιδιώτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμβουλεύονται τη βάση δεδομένων της χώρας. Συχνά απαιτούνται ειδικές προφυλάξεις ασφαλείας εάν πρόκειται να ταξιδέψετε στη χώρα/περιοχή.

Πολύ υψηλός κίνδυνος (κόκκινο)

Οι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό επίπεδο κινδύνου και θα πρέπει να περιμένουν σημαντικούς περιορισμούς όταν ταξιδεύουν στη χώρα/περιοχή. Το ταξίδι μπορεί ακόμη και να είναι εντελώς αδύνατο. Είναι απαραίτητο να ληφθούν εκτενείς προφυλάξεις Τα ταξίδια σε αυτές τις περιοχές δεν συνιστώνται. Συνιστάται στους ταξιδιώτες να μην ξεκινούν το ταξίδι τους χωρίς να έχουν ενημερωθεί διεξοδικά για τους κινδύνους που σχετίζονται με τον προορισμό.

news247