Ακαρνανικά Νέα

Με τον πληθωρισμό να “χτυπά” το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, έχοντας “κλειδώσει” για τον περασμένο μήνα στο 8,9% και να οδεύει για τον Απρίλιο ακόμη ψηλότερα, η φετινή Μ. Εβδομάδα και εν συνεχεία το Πάσχα αναδεικνύονται σε μια μεγάλη πρόκληση για την τσέπη των καταναλωτών.

Μπορεί η λαχτάρα του κόσμου να γιορτάσει, μετά από δυο χρόνια, σε συνθήκες κανονικότητας, τις μέρες του Πάσχα να είναι μεγάλη, ωστόσο η οικονομική συγκυρία, με την ακρίβεια να “κτυπά” το ένα ρεκόρ μετά το άλλο δοκιμάζει τις αντοχές όλων.

‘Ηδη, το πλάνο για μετακίνηση στο χωριό ή το νησί είναι μια άκρως κοστοβόρα υπόθεση, με τα καύσιμα και τα κόστη μεταφοράς να είναι ιδιαίτερα ανεβασμένα (τουλάχιστον κατά 20%). Επίσης, με βάση  τα στοιχεία του ΙΝΚΑ, το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού φέτος δεν αποκλείεται να προσεγγίσει τα 300 ευρώ, ήτοι ακριβότερο κατά 35% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 

Αναλυτικότερα η μέση Ελληνική οικογένεια π.χ, για δέκα κιλά αρνί θα χρειαστεί να δαπανήσει περί τα 130 ευρώ, με την τιμή πώλησης ανά κιλό να κυμαίνεται πέριξ των 13 ευρώ. Για 1 με 1,5 κιλό κοκορέτσι θα πρέπει να ξοδέψει περί τα 20 ευρώ. Να σημειωθεί ότι με βάση το τελευταίο στατιστικό δελτίο τιμών του  Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), (15 Απριλίου)  η επικρατούσα τιμή στα εγχώρια αρνιά κυμαίνεται στα 9,50 ευρώ και στα κατσίκια στα 9,80 ευρώ, από 6,00 – 7,70 ευρώ το κιλό το 2021 και πέριξ των 5,50 – 5,80 ευρώ το κιλό το 2020. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του ΟΚΑΑ “φωτογραφίζουν” την τάση στη χονδρική και άρα οι τιμές στο “ράφι” της λιανικής διαμορφώνονται σε πιο υψηλά επίπεδα.

Έρχονται και νέες ανατιμήσεις

Στο μεταξύ ένα νέο κύμα ακρίβειας αναμένεται, καθώς καταγράφεται μια νέα σημαντική άνοδος των τιμών των εισαγόμενων βιομηχανικών αγαθών και πρώτων υλών τον Φεβρουάριο, η οποία ξεπέρασε το 27%. Κάτι που βέβαια θα φανεί στο “ράφι” τις επόμενες εβδομάδες.

Ειδικότερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Φεβρουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 27,2%, έναντι αύξησης 6,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020.  Σε σύγκριση με τον δείκτη Ιανουαρίου 2022 παρουσίασε αύξηση 2,7%, έναντι αύξησης 6,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021. 

Την ίδια ώρα, ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 25,3%, έναντι μείωσης 11,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων. Σε ετήσια βάση (Φεβρουάριος 2021- Φεβρουάριος 2022) οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα εισαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα καταγράφηκαν: στο αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο 61,8%, οπτάνθρακα και προϊόντα διύλισης 61,1%, βασικά μέταλλα 28,9%, ηλεκτρονικοί υπολογιστές 14,3%, χαρτοποιία 10,8%, βιομηχανία ξύλου 10,4%, χημικές ουσίες 9,6% και βιομηχανία τροφίμων 6,2%.

Τιμές φωτιά

Είναι πασίδηλο, ότι, πλέον, παρά το εορταστικό κλίμα που “στήνει” διαφυγές, οι πολίτες καλούνται να ανταπεξέλθουν σε τιμές, κατά τον μήνα Απρίλιο,  ιδιαίτερα “τσουχτερές” στα τρόφιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, όπου ήδη στο πρώτο 15νθήμερο η μέση τιμή χονδρικής ξεπερνά τα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο πετρέλαιο, όπου πλέον η διεθνής τιμής κινείται σταθερά στην περιοχή των 100-105 δολαρίων το βαρέλι, αλλά και το φυσικό αέριο, όπου η τιμή της μεγαβατώρας είναι σταθερά στην περιοχή των 100 ευρώ.

Νέο άλμα πληθωρισμού

Αυτή η εικόνα, ουσιαστικά παραπέμπει σε ένα νέο άλμα του πληθωρισμού, που ήδη τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε στο 8,9%. Τον τρέχοντα μήνα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για νέο ρεκόρ, ενώ σε ετήσια, δε, βάση, η πρόβλεψη παραπέμπει σε επίπεδα πάνω από 5%-5,5%. Η  όποια πάντως αναθεώρηση του στόχου του πληθωρισμού για ολόκληρο το 2022 θα αποτυπωθεί και επίσημα στο τέλος του μήνα στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2022-2026, όπου και βέβαια πλέον αναμένεται να επισημοποιηθεί με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι ότι ο πληθωρισμός δεν είναι, πλέον, ένα προσωρινό φαινόμενο όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις.

Το πλάνο της κυβέρνησης και η ΕΕ

Στο μεταξύ μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε την ανάγκη ευρωπαϊκής παρέμβασης.  «Αν δεν παρέμβει η ΕΕ στην ενεργειακή κρίση, θα παρέμβουμε εμείς» Αναφερόμενος στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, και πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει, ο ίδιος τόνισε ότι: «Σχεδιάζεται εντός της κυβέρνησης εναλλακτική. Το καλύτερο θα ήταν να παρέμβει η Ευρώπη για την ενεργειακή κρίση. Το πρόβλημα είναι κυρίως στις τιμές του φυσικού αερίου. Αυτό προκαλεί την έκρηξη στις τιμές του ηλεκτρικού. Υπάρχουν τεράστια κέρδη σε αυτή την αγορά. Αν δεν παρέμβει η Ευρώπη, εμείς θα έρθουμε να παρέμβουμε στο να μειώσουμε σοβαρά τις επιπτώσεις των παράλογων τιμών για τα ελληνικά νοικοκυριά. Τα χρήματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεθούν, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Η παρέμβαση που θα κάνουμε σε αυτή την περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση γενικότερα του πληθωρισμού». 

Ο ΦΠΑ

Σχετικά με τα σενάρια για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε ότι «το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα το αξιολογεί η κυβέρνηση. Είναι δύσκολο μέτρο γιατί δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα μεταφερθεί αυτή η μείωση στον καταναλωτή και τα νοικοκυριά. Ένα μέρος της μπορεί να χαθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι με πολλά χρήματα παρεμβαίνεις λίγο στα αδύναμα νοικοκυριά. Το μέτρο αξιολογείται, εφόσον πραγματοποιηθεί θα είναι εξαιρετικά περιορισμένο σε ό,τι αφορά στα προϊόντα. Θα αφορά το πολύ σε 2 – 3 προϊόντα, γιατί κάθε ένα από αυτά έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση. Στο ηλεκτρικό η παρέμβαση είναι βέβαιο ότι θα φτάσει στα νοικοκυριά. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή γιατί τα χρήματα που απαιτούνται για το ρεύμα είναι πάρα πολλά».  

«Οι παρεμβάσεις δε θα σταματήσουν, το θέμα είναι να αποκτήσουν δραστικότερο χαρακτήρα», τόνισε ακόμα ο κ. Σκυλακάκης, ενώ εξήγησε ότι: «Κάναμε έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό, που στηρίζεται στο γεγονός ότι πήγαμε καλύτερα το 2021 από πλευράς δημοσιονομικής, έχουμε αξιόλογα μικρότερο έλλειμμα, έτσι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε την παρέμβαση για το ηλεκτρικό». 

Μιλώντας τέλος σχετικά με την αύξηση στον κατώτατο μισθό, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «Η αύξηση θα είναι γενναία και ρεαλιστική. Ο κατώτατος μισθός έμεινε “παγωμένος” για 4,5 χρόνια και μετά έγιναν κάποιες μικρές αυξήσεις. Δε χρησιμοποιώ τη λέξη γενναία εύκολα. Η αξιωματική αντιπολίτευση παραμονές των εκλογών του 2015 έλεγε ότι θα πάει κατώτατος μισθός στα 751, και ο μισθός έμεινε “παγωμένος” για 4 χρόνια». «Οι συνταξιούχοι δικαιούνται αύξηση από 01/01/23 με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία», σημείωσε κλείνοντας αναφορικά με τους συνταξιούχους.

news247