Ακαρνανικά Νέα

Γράφει ο Λεωνίδας Παλαιοδήμος, υποψήφιος βουλευτής με την ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ.


Από το 2011 ως το 2021, ο πληθυσμός της πατρίδας μας μειώθηκε κατά περίπου μισό εκατομμύριο άτομα, δηλαδή όσο ο πληθυσμός της Λάρισας, του Βόλου και του Ηρακλείου μαζί. Θα περίμενε κανείς ότι μια τέτοια δημογραφική συρρίκνωση μπορεί να συμβεί μόνο ως συνέπεια ενός καταστροφικού πολέμου.

Η ειρωνεία είναι ότι ο πληθυσμός της πατρίδας μας είχε αυξηθεί κατά περίπου 300 χιλιάδες άτομα μεταξύ 1940 και 1951, δηλαδή εν μέσω ελληνοϊταλικού πολέμου, τριπλής κατοχής και εμφυλίου πολέμου.

Η υπογεννητικότητα είναι γενικό φαινόμενο στο δυτικό κόσμο. Οι αξίες και ο τρόπος ζωής έχουν αλλάξει. Εν τούτοις, στην πατρίδα μας η υπογεννητικότητα βρίσκεται σε μη-διαχειρίσιμα επίπεδα. Με δείκτη γονιμότητας στα 1,3 παιδιά ανά γυναίκα βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως, αρκετά κάτω από το μέσο όρο των χωρών του λεγόμενου αναπτυγμένου κόσμου (1,6 παιδιά ανά γυναίκα). Η φωτεινή εξαίρεση στο δυτικό κόσμο είναι το Ισραήλ.

Οι κοσμικοί Εβραίοι του Ισραήλ γεννούν πάνω από 2 παιδιά ανά γυναίκα, το οποίο είναι περίπου αρκετό ώστε η μια γενιά να αντικαθιστά την προηγούμενη.
Μια άλλη σημαντική μεταβλητή είναι η μαζική έξοδος των Ελλήνων που συνέβη κυρίως από το 2011 ως το 2015.

Υπολογίζεται ότι μισό εκατομμύριο πολίτες νεαρής και μέσης ηλικίας μετανάστευσαν στο εξωτερικό. Πολλοί από αυτούς δημιούργησαν οικογένεια στις χώρες που μετανάστευσαν, όπως έγινε και στην δική μου περίπτωση. Παρά τις πολιτικές φλυαρίες περί brain gain, ένα μικρό ποσοστό αυτών σκοπεύει να επιστρέψει στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια καθώς οι λόγοι που τους οδήγησαν στην μετανάστευση, όπως η έλλειψη αξιοκρατίας, η διαφθορά και οι στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας και την οικονομία, συνεχίζουν να υφίστανται.

Η υπογεννητικότητα μαζί με το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα της προηγούμενης δεκαετίας δημιούργησαν ένα υπαρξιακό πρόβλημα για το Έθνος. Ο πληθυσμός της Ελλάδας, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι μεταναστευτικές ροές, υπολογίζεται ότι θα είναι κάτω από 9 εκατομμύρια το 2050 και κοντά στα 6 εκατομμύρια το 2100. Μια τέτοια δραματική μείωση θα καλυφθεί νομοτελειακά από μαζική μετανάστευση εκατομμυρίων ανθρώπων που δεν θα υιοθετήσουν την ελληνική και ευρωπαϊκή κουλτούρα λόγω δικής τους επιλογής.

Εξάλλου οι προσπάθειες ενσωμάτωσης είναι καταδικασμένες να αποτύχουν όταν λαμβάνουν χώρα σε έδαφος δημογραφικής κατάρρευσης του ντόπιου πληθυσμού και ανεξέλεγκτης εισροής μεταναστών. Ενσωμάτωση μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και σε έδαφος πληθυσμιακής σταθερότητας.

Αν οι συνθήκες δεν αλλάξουν ριζικά, η Ελλάδα του 2050 και ιδιαίτερα του 2100 θα είναι τρομερά διαφορετική και αυτό θα επιταχύνει τη μεταναστευτική έξοδο των Ελλήνων και τη σταδιακή αφομοίωσή τους στις κοινωνίες των νέων τους πατρίδων. Το Έθνος θα σβήσει τους επόμενους αιώνες. Δεν πρόκειται για καταστροφολογία αλλά για περιγραφή ενός ρεαλιστικού σεναρίου.

Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να γίνουμε το πρώτο Έθνος με μακραίωνη ιστορία που εξαφανίστηκε επειδή κουράστηκε να υπάρχει, όχι ως αποτέλεσμα πολέμων ή φυσικών καταστροφών.

Δυστυχώς η Πολιτεία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά ούτε το πρόβλημα της υπογεννητικότητας ούτε αυτό του brain drain. Τα παιδιά αντιμετωπίζονται ως φορολογικό τεκμήριο και η τεκνοποίηση αποθαρρύνεται ποικιλοτρόπως. Οι δε προσπάθειες για εξυγίανση, αξιοκρατία και μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργούσαν τις συνθήκες επιστροφής κάποιων εκ των Ελλήνων του εξωτερικού, είναι αναιμικές.

Συνεπώς, η ευθύνη περνάει σε εμάς. Η επιστροφή ενός σημαντικού ποσοστού των Ελλήνων που μετανάστευσαν στο εξωτερικό την προηγούμενη δεκαετία, μαζί με τις οικογένειες που δημιούργησαν, είναι μονόδρομος. Πιθανότατα δεν θα βρούμε στην Ελλάδα τις εργασιακές συνθήκες, τη σταθερότητα και τις αποδοχές που απολαμβάνουμε στις χώρες που έχουμε μεταναστεύσει.

Όμως θα εκπληρώσουμε το πατριωτικό μας καθήκον με το να τονώσουμε πληθυσμιακά την Ελλάδα, φέρουμε πίσω τις γνώσεις και εμπειρίες που αποκομίσαμε στο εξωτερικό και παλέψουμε για την αναστροφή της τωρινής πορείας.

Δεν εννοώ ότι οι Έλληνες του εξωτερικού που θα επιλέξουν να μην επιστρέψουν δεν αγαπούν την πατρίδα. Μπορείς να υπηρετείς την πατρίδα σου με πολλούς τρόπους. Επίσης, μια δυναμική διασπορά είναι πολλαπλώς χρήσιμη. Ισχυρίζομαι όμως ότι αν μια κρίσιμη μάζα Ελλήνων του εξωτερικού δεν επιστρέψει στην πατρίδα, η πορεία προς τον αφανισμό που παρουσιάζει το παρακάτω διάγραμμα είναι βέβαιη.

Πηγή: World Population Review
Εμπνευσμένοι από την Aliyah των Εβραίων, πρέπει να δημιουργήσουμε τη δική μας Aliyah. Από τα τέλη του 19ου αιώνα ως τα μισά του 20ου αιώνα εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίοι της διασποράς επέλεξαν την «άνοδο» επιστρέφοντας σε διάφορα κύματα στη γη των προγόνων τους. Χωρίς την Aliyah, το κράτος του Ισραήλ δεν θα είχε ιδρυθεί καθώς δεν θα υπήρχε το απαραίτητο πληθυσμιακό στοιχείο.

Η Aliyah των Εβραίων οδήγησε στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ. Η Aliyah των Ελλήνων θα επιτρέψει τη συνέχιση της πορείας του Έθνους των Ελλήνων στην κοιτίδα του Ελληνισμού για πολλούς ακόμη αιώνες.

*Ο Λεωνίδας Παλαιοδήμος εργάζεται ως επίκουρος καθηγητής νοσοκομειακής ιατρικής και είναι υποψήφιος βουλευτής στην Αιτωλοακαρνανία με την ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
@LeonPalaiodimos
.