Ακαρνανικά Νέα

Αυξάνεται η τουρκική προκλητικότητα ημέρα με την ημέρα. Η Άγκυρα βάζει επίσημο τέλος στη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας και θέτει θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Οι προκλήσεις των Τούρκων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τις τελευταίες ημέρες.

Οπως τονίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων η Άγκυρα βάζει επίσημο τέλος στη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Επίσης, αναμένεται να τεθεί επίσημα θέμα της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.

Oπως χαρακτηριστικά τόνισε, η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και κάλεσε την Αθήνα να αποστρατικοποιήσει αυτά τα νησιά. “Tα εξοπλίζουν από το 1960. Εμείς έχουμε κάνουμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις και έχουμε στείλει δύο επιστολές στον ΟΗΕ” συμπλήρωσε.

Αλλιώς, υπογράμμισε, “θα αρχίσει συζήτηση για την κυριαρχία”.

Η Τουρκία επαναφέρει ανά διαστήματα την αξίωση για αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου γιατί ισχυρίζεται ότι αυτό προβλέπει η Συνθήκη ειρήνης με την Ιταλία το 1947.

Δεν λέει όμως τίποτα για το γεγονός ότι έχει συγκεντρώσει μεγάλη δύναμη πυρός στα παράλια της Μικράς Ασίας με την περιβόητη “στρατιά του Αιγαίου”.

Η Τουρκία με αυτόν τον τρόπο βάζει πολλά θέματα στην ατζέντα την ίδια ώρα που δεν αποσύρει το casus belli.

Tέλος, η Τουρκία βάζει θέμα κυριαρχίας των νησιών ενώ έχει αποφύγει να υπογράψει το Δίκαιο της θάλασσας.

Τη σκυτάλη της εμπρηστικής ρητορικής πήρε εν συνεχεία ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο ακροδεξιός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι “τα Δωδεκάνησα είναι μια ανοιχτή πληγή για εμάς. Τα Δωδεκανήσα έχουν καταληφθεί άδικα” ξεχνώντας ότι το σύμπλεγμα δόθηκε στην Ελλάδα μετά την επίσημη απόφαση της διάσκεψης για την ειρήνη το 1946 η οποία επικυρώθηκε με τη συνθήκη ειρήνης με την Ιταλία.

Η επίσημη τελετή παράδοσης έγινε στις 31 Μαρτίου του 1947 στη Ρόδο.

Δυσαρέσκεια για Γερμανία και Γαλλία

Παράλληλα, οι πρεσβευτές της Γερμανίας και της Γαλλίας στην Άγκυρα κλήθηκαν στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να ενημερωθούν για τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας σχετικά με τις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν κούρδοι μαχητές σε αυτές τις χώρες.

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου οι πρεσβευτές ενημερώθηκαν για την δυσαρέσκεια της Άγκυρας σχετικά με εκδηλώσεις που διοργάνωσαν μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

news247