Ακαρνανικά Νέα

Οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία ιδιοκτητών γεωτεμαχίων στη Λευκάδα και τα Ιόνια Νησιά δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος με τροπολογία που ορίζει ότι πλέον το Δημόσιο δεν θα προβάλει δικαιώματα κυριότητας σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, εφόσον δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας.

Το πρόβλημα είχε μεταφέρει ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς στον Υπουργό Επικρατείας, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, σε κοινή σύσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ιονίων Νήσων, Διονύση Ακτύπη Ζακύνθου, Στέφανο Γκίκα Κέρκυρας και Παναγή Καππάτο Κεφαλονιάς, καθώς και σε επανειλημμένες συναντήσεις του με τον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γεώργιο Αμυρά. Το ίδιο ζήτημα επανέφερε ο Βουλευτής σε πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Αμυρά, καθώς και σε γραπτή επιστολή του, με αφορμή διοικητικά έγγραφα που έθεταν εν αμφιβόλω το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βάζει τέλος σε ένα πρόβλημα που απασχολεί εδώ και δεκαετίες τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων στη Λευκάδα: το δημόσιο παύει να διεκδικεί δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις για τις οποίες δεν διαθέτει τίτλους.

Είναι γνωστό ότι στα Ιόνια Νησιά το βάρος της απόδειξης της κυριότητας φέρει το Δημόσιο και όχι ο ιδιώτης. Ωστόσο, το Δημόσιο διεκδικούσε τις εκτάσεις και, παρόλο που τα πολιτικά δικαστήρια δικαίωναν κατά κανόνα τους ιδιώτες, ήταν αναγκασμένοι να περάσουν από μακροχρόνιους και κοστοβόρους δικαστικούς αγώνες για να μεταβιβάσουν αγροτεμάχια, ακόμα κι αν τμήμα τους μόνον καλύπτονταν από δασική βλάστηση, αφού έπρεπε προηγουμένως να έχει επιλυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε δικαιοπραξίας.

Πλέον το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας α) αν δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας ή άλλα επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, ενώ οι ιδιώτες που διεκδικούν την έκταση διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας που έχουν συνταχθεί το αργότερο μέχρι την 1η Ιουλίου 2001, ή β) εφόσον το δικαίωμα υπέρ των επίδικων εκτάσεων έχει καταχωρηθεί υπέρ των ιδιωτών στα κτηματολογικά γραφεία. Την αναγνώριση της διοικητικής κυριότητας στα Ιόνια Νησιά αναλαμβάνει το νεοσύστατο Συμβούλιο Ιδιοκτησίας στην Κέρκυρα, με πρόβλεψη στο μέλλον να λειτουργήσουν περισσότερα, ενώ μέχρι τη συγκρότησή τους αρμόδια για τη διοικητική αναγνώριση της κυριότητας ή άλλων εμπράγματων δικαιωμάτων επί των εκτάσεων αναλαμβάνουν τα Συμβούλια Ιδιοκτησίας Δασών.

Έτσι, η Κυβέρνηση κατοχυρώνει οριστικά το ξεχωριστό ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ιονίων, ορίζοντας τη διαδικασία για τη διοικητική αναγνώριση της κυριότητας και άλλων εμπράγματων δικαιωμάτων στις προαναφερθείσες εκτάσεις, διευκολύνοντας χιλιάδες πολίτες στις συναλλαγές τους και δίνοντας ώθηση στην ομαλότερη ολοκλήρωση του μεγάλου έργου του Δασολογίου, το οποίο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση και του Κτηματολογίου.

Ένας ακόμα μεγάλος αγώνας για τη Λευκάδα δικαιώθηκε επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και θέλω να ευχαριστήσω δημόσια όλη την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, και ιδιαίτερα τον Υπουργό κύριο Κώστα Σκρέκα και τον αρμόδιο Υφυπουργό, κύριο Γεώργιο Αμυρά γιατί άκουσαν και ανταποκρίθηκαν θετικά στις ανησυχίες χιλιάδων συμπολιτών μας. Τα εμπόδια για την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας και, εντέλει, για την ανάπτυξη, αίρονται. Συνεχίζουμε, προστατεύουμε το δάσος, αλλά σεβόμαστε την ατομική ιδιοκτησία και ενισχύουμε την ανάπτυξη. Επόμενος σταθμός: οι δασωμένοι αγροί.»