Ακαρνανικά Νέα

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του τρόπου εκλογής δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Ο Βουλευτής τόνισε ότι το νομοσχέδιο διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των δήμων, καταργώντας τον νόμο 4555/2018 που σχεδιάστηκε και επιβλήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με σαφείς και συγκεκριμένες σκοπιμότητες, αφού είχε ήδη καταρρεύσει ηθικά και πολιτικά. Σχολίασε ότι στόχος ήταν να κυριαρχήσουν διαλυτικές καταστάσεις στην αυτοδιοίκηση, να καταστεί αδύνατη η κυβερνησιμότητα των δήμων – και μάλιστα με μία δήθεν απλή αναλογική, αφού στην πραγματικότητα δεν υπήρχε απλή αναλογική με δύο γύρους εκλογών.

Ο λόγος, όπως ανέφερε, ήταν ότι η τότε κυβέρνηση ήξερε ότι δεν έχει ερείσματα στην αυτοδιοίκηση, αφού τα σχήματα που υποστηρίζονταν από το ΣΥΡΙΖΑ είχαν από χαμηλή έως ανύπαρκτη επιρροή, γι’ αυτό και θέλησε να τους προσδώσει ρόλο ρυθμιστή, ώστε με το 10% να μπορούν να εκβιάζουν την πλειοψηφία, να μπλοκάρουν αποφάσεις, να μετατρέψουν τη διακυβέρνηση των δήμων σε μια διαρκή συναλλαγή.

Το αποτέλεσμα, τόνισε ο Βουλευτής, ήταν σε Δήμους όπως η Λευκάδα, ο Δήμαρχος που κέρδισε τις εκλογές να έχει μόλις 6 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ 11 έδρες να έχει ο ανεξάρτητος υποψήφιος που υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, ο οποίος βγήκε πρώτος στον πρώτο γύρο. Έτσι, επεσήμανε, ο Δήμαρχος συνεργάζεται αναγκαστικά με άλλες δύο παρατάξεις για να παρθούν οι αποφάσεις και να υλοποιήσει το πρόγραμμά του.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής αναφέρθηκε στη συντριβή που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ σε 3 διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, κάτι που οδήγησε σε πολιτική αλλαγή με τη νέα κυβέρνηση να έχει άμεση προτεραιότητα να διασφαλίσει την κυβερνησιμότητα των δήμων, πριν οι νέες δημοτικές αρχές αναλάβουν τα καθήκοντα τους.

Έκανε αναδρομή στην πρώτη θεσμική παρέμβαση και τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών, που έδωσε αρμοδιότητες στις οικονομικές επιτροπές των δήμων, καταλήγοντας ότι η Κυβέρνηση φέρνει αυτόν τον εκλογικό νόμο σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, τηρώντας στο ακέραιο την προεκλογική της δέσμευση – σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που είχε αλλάξει το σύστημα 10 μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, φέρνοντας μάλιστα και τροπολογία για το σπάσιμο συγκεκριμένων δήμων τρεις μήνες πριν τις εκλογές.

Τόνισε ότι οι ΟΤΑ ενισχύθηκαν εν μέσω πανδημίας με έκτακτα κονδύλια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι θεσμικές αλλαγές έρχονται ως συνέχεια του μεγαλύτερου χρηματοδοτικού προγράμματος που έχει ποτέ σχεδιαστεί και υλοποιηθεί για την αυτοδιοίκηση, συνολικού ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αναφερόμενος στον νέο εκλογικό νόμο είπε ότι:

  1. Δίνει τη δυνατότητα εκλογής Δημάρχου και δημοτικής αρχής ακόμα και από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 43% συν μία ψήφο.
  2. Διασφαλίζει ότι ο πρώτος θα έχει και την πλειοψηφία των 3/5 στο δημοτικό συμβούλιο.
  3. Επαναφέρει την πενταετή θητεία των δημοτικών αρχών, ώστε να τους δοθεί επαρκές χρονικό διάστημα για να επιτελέσουν έργο.
  4. Ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία για την κατάρτιση και υποβολή των συνδυασμών και των υποψηφιοτήτων την 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών και τη 10η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους για την ανακήρυξη των συνδυασμών και των υποψηφίων.
  5. Επικαιροποιεί το θεσμικό πλαίσιο για τα κωλύματα εκλογιμότητας και τα ασυμβίβαστα.

Ο Βουλευτής τόνισε ότι το πείραμα της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση απέτυχε, σχολιάζοντας ότι αυτή ήταν μία πολύ καλή πρόβα τζενεράλε για το τι θα συνέβαινε στη χώρα αν δεν άλλαζε ο εκλογικός νόμος και για τις εθνικές εκλογές. Τόνισε ότι η προοπτική μακροπρόθεσμης ακυβερνησίας, από την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης είναι μόνο η μία αρνητική εκδοχή, αφού θα υπήρχε επιπλέον ο κίνδυνος σχηματισμού μιας συγκυβέρνησης, όχι στη βάση προγραμματικών συμφωνιών που θα είχαν εγκρίνει οι πολίτες, αλλά στη βάση της ανάγκης να αποφευχθεί το χάος και η αναρχία. Το αποτέλεσμα θα ήταν κανένα κόμμα να μην μπορεί να εφαρμόσει το προεκλογικό του πρόγραμμα και να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Επεσήμανε ότι ολόκληρο το πολιτικό σύστημα θα πρόδιδε τις επιλογές του λαού – το ίδιο το πολίτευμα, η ίδια η δημοκρατία, θα κατέρρεε, αν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν φρόντιζε έγκαιρα να απομακρύνει αυτά τα σενάρια, αλλάζοντας τον εκλογικό νόμο και επαναφέροντας ένα σύστημα που διασφαλίζει την Κυβερνησιμότητα, κάνοντας το ίδιο και για τους ΟΤΑ.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Η διαμόρφωση και υλοποίηση του μεγαλύτερου χρηματοδοτικού προγράμματος  για την αυτοδιοίκηση, η αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά και η επικείμενη θεσμική μεταρρύθμιση με την ανακατανομή αρμοδιοτήτων στο τρίγωνο Κεντρική Εξουσία, αυτοδιοίκηση και αποκεντρωμένη διοίκηση, δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα.

Η αρμονική συνεργασία της κεντρικής Κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι κρίσιμη για τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος, εν όψει μάλιστα και της πρωτοφανούς χρηματοδότησης που θα εισρεύσει τα προσεχή χρόνια στη χώρα. Αυτό προϋποθέτει τοπική αυτοδιοίκηση με ισχυρά ερείσματα στους πολίτες, με αποτελεσματικότητα και αμεσότητα στη διοίκηση.

Δημιουργούμε μια Ισχυρή, Οικονομικά Αυτοδύναμη Αυτοδιοίκηση που θα μπορεί να προσφέρει νέες, αναβαθμισμένες, και ποιοτικότερες υπηρεσίες στον πολίτη. Και αυτή η θετική εξέλιξη για το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν προεκλογική δέσμευση και έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.»

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ