Ακαρνανικά Νέα

Γενναίες ρυθμίσεις για την ενίσχυση λογαριασμών ρεύματος και τους δασωμένους αγρούς»

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στη συζήτηση για τον πρώτο Εθνικό Κλιματικό Νόμο της χώρας που έφερε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με αναφορά στις ρυθμίσεις για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και στην άρση του τεκμηρίου κυριότητας υπέρ του δημοσίου για τους δασωμένους αγρούς.
Με αφορμή την ομιλία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που είχε προηγηθεί, ο Βουλευτής ξεκίνησε την τοποθέτησή τους με το σχόλιο ότι τα μέτρα που μηδενίζει συστηματικά ο κ. Τσίπρας και η αξιωματική αντιπολίτευση κράτησαν όρθια την ελληνική κοινωνία μέσα από μια πανδημία, και θα την κρατήσουν όρθια και τώρα, και συνέχισε λέγοντας ότι τα μέτρα της Κυβέρνησης θα βγάλουν την κοινωνία από την κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα την βγάλουν από την ενεργειακή κρίση και την κρίση της ακρίβειας και θα την οδηγήσουν σε μία νέα εποχή ευημερίας.
Επισημαίνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε «παρών» στην ευεργετική διάταξη για επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος με έως 600 ευρώ.
Περνώντας στο νομοσχέδιο, ο Βουλευτής ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και όλοι βιώνουμε τις ολέθριες συνέπειες της. Είπε ότι η καύση ορυκτών καυσίμων, που εκλύει διοξείδιο του άνθρακα και άλλα επικίνδυνα αέρια στην ατμόσφαιρα, έχει ανεβάσει τη θερμοκρασία του πλανήτη, φέρνει ακραία καιρικά φαινόμενα, δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες – φαινόμενα που, όπως ανέφερε, τα έχουμε ζήσει και στη χώρα μας με όλο και μεγαλύτερη ένταση τα τελευταία χρόνια, με προοπτική τα επόμενα χρόνια, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να γίνουν πιο έντονες και στην Ελλάδα.
Παρέθεσε στοιχεία από έρευνα της «Διανέοσις», σύμφωνα με τα οποία η θερμοκρασία μέχρι το 2050 θα αυξηθεί από 2,5 έως 3,4 βαθμούς Κελσίου, οι ημέρες με καύσωνα θα αυξηθούν κατά 15 έως 20 το χρόνο και οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν μέχρι και 30%, τονίζοντας ότι είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή βιώσιμων πολιτικών στην ενέργεια, στην παραγωγή, στη διαχείριση του περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων.
Επεσήμανε ότι ένας εθνικός κλιματικός νόμος έχει πολυεπίπεδη σημασία, αφού με αυτόν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, να προωθήσουμε σταδιακά την ενεργειακή μετάβαση για φθηνή και καθαρή ενέργεια και να διασφαλίσουμε την πλήρη και απόλυτη ενεργειακή αυτονομία της χώρας με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σχολίασε ότι η κριτική την αντιπολίτευσης στην πρώτη κυβέρνηση που διαμόρφωσε και έφερε στη Βουλή προς ψήφιση έναν εθνικό κλιματικό νόμο, εξαντλείται σε μια ρηχή ρητορική που πολλές φορές δείχνει άγνοια, αφού κάποιοι μιλούν για προτάσεις χωρίς αντίκρισμα που δεν μπορούν να υποστηριχθούν από αντίστοιχους πόρους, ενώ στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο, καθώς πρόκειται για σοβαρές και ρεαλιστικές προτάσεις που συνδέονται με συγκεκριμένες δράσεις, μέρος των οποίων θα χρηματοδοτηθεί και από το Ταμείο Ανάκαμψης, που μεγάλο μερίδιο των πόρων του κατευθύνεται ακριβώς σε δράσεις και έργα για την ενεργειακή μετάβαση και την κλιματική ουδετερότητα.
Στη συνέχεια ο Βουλευτής αναφέρθηκε σε κάποιες από τις προβλέψεις του νόμου μέχρι το 2030, οι οποίες στοχεύουν στη μετάβαση σε καθεστώς κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι:

  1. Η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων θα έχει διακοπεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028 με ρήτρα επανεξέτασης το 2025.
  2. Από το 2030 απαγορεύεται η ταξινόμηση νέων οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης.
  3. Από το 2026 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και το 1/3 των νέων ενοικιαζόμενων οχημάτων θα πρέπει να είναι ηλεκτροκίνητα.
  4. Από το 2024 το ¼ των νέων εταιρικών αυτοκινήτων θα πρέπει να είναι αμιγώς ηλεκτρικά ή υβριδικά.
  5. Από το 2025 απαγορεύεται η πώληση και εγκατάσταση νέων καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης.
  6. Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023 κάθε Δήμος θα πρέπει πλέον να υπολογίζει το αποτύπωμα άνθρακα στην επικράτεια του και να διαμορφώνει ετησίως ένα Δημοτικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών.
  7. Από το 2025, τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλές πιθανότητες πλημμυρικών φαινομένων ή πυρκαγιάς θα πρέπει να ασφαλίζονται.
  8. Από το 2023 μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες, θα πρέπει να υποβάλλουν ετήσια έκθεση σχετικά με το αποτύπωμα άνθρακα στη δραστηριότητα τους. Πρόκειται για επιχειρήσεις εισηγμένες στο χρηματιστήριο, όπως είναι τράπεζες, εταιρείας παροχής ενέργειας, αστικές συγκοινωνίες, εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης, και άλλες.
    Παράλληλα, ανέφερε ο Βουλευτής, καθιερώνονται προϋπολογισμοί άνθρακα σε 7 παραγωγικούς τομείς: την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τις μεταφορές, τη βιομηχανία, τα κτήρια, τα απόβλητα, τις χρήσεις γης, και τον πρωτογενή τομέα, κάτι που θα μας επιτρέψει να ξέρουμε τις εκπομπές άνθρακα ξεχωριστά για κάθε τομέα ώστε στη συνέχεια να δούμε πώς θα συμβάλει στους στόχους της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ επεσήμανε ότι θεσπίζεται Αναπτυξιακό Στρατηγικό πλαίσιο για τα ελληνικά νησιά, που συνδυάζει αναπτυξιακούς και κλιματικούς στόχους.
    Στη συνέχεια ο Βουλευτής αναφέρθηκε σε δύο τροπολογίες για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και στην άρση του τεκμηρίου κυριότητας υπέρ του δημοσίου για τους δασωμένους αγρούς.
    Για την πρώτη, σχολίασε ότι είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι θα υπάρξουν κόμματα και βουλευτές που θα καταψηφίσουν την τροπολογία για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και για την φορολόγηση των εταιρειών παραγωγής ενέργειας, αφού πρόκειται για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση έως 600 ευρώ των καταναλωτών ρεύματος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις, την οποία είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός με άμεσα ωφελούμενους φυσικά πρόσωπα με καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 για το 2020.
    Ανέφερε ότι η επιδότηση αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας και της κατοικίας των φοιτητών, έχει αναδρομική ισχύ καλύπτοντας την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως τις 31 Μαΐου του 2022 και έχει στόχο να αποζημιωθούν οι πολίτες για το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων που είδαν στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, τη συγκεκριμένη περίοδο. Επεσήμανε μάλιστα ότι η επιδότηση αντιστοιχεί στο 60% της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος αφού αφαιρεθούν οι εκπτώσεις που έχουν χορηγήσει οι προμηθευτές και η επιδότηση από το Δημόσιο.
    Ανέφερε επίσης ότι στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η φορολόγηση με ποσοστό 90% των επιπλέον κερδών των εταιρειών παραγωγής ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο, σχολιάζοντας ότι η τροπολογία αυτή αποτυπώνει την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης για κοινωνική προστασία αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη.
    Τέλος, ο κ. Καββαδάς αναφέρθηκε στην τροπολογία για την άρση του τεκμηρίου κυριότητας υπέρ του δημοσίου για τους δασωμένους αγρούς. Υπενθύμισε την προ ημερών ψήφιση ρύθμισης για τους δασωμένους αγρούς όπου πλέον αναγνωρίστηκε ότι, εφόσον μία έκταση εμφανιζόταν ως αγροτική το 1945 ή το 1960 αλλά δασώθηκε αργότερα, πλέον δεν θα θεωρείται δασική, επισημαίνοντας ότι η διάταξη αυτή δημιούργησε το ερώτημα πώς θα μπορέσουν οι ιδιοκτήτες αυτοί να κατοχυρώσουν τις περιουσίες τους, χωρίς περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες, αφού μέχρι σήμερα ό,τι είναι δάσος θεωρείται αυτόματα ότι ανήκει στο δημόσιο ακόμα και χωρίς τίτλους.
    Ανέφερε ότι κάθε φορά που μια έκταση δασωνόταν το δημόσιο την θεωρούσε δική του και ο πραγματικός ιδιοκτήτης έπρεπε να μπει σε ατελείωτους δικαστικούς αγώνες, με μεγάλο κόστος, για να μη χάσει την περιουσία του, κάτι που αλλάζει, όπως είπε, με την τροπολογία που κατατέθηκε, η οποία προστατεύει το ιδιοκτησιακό δικαίωμα των συμπολιτών μας, ακόμα και σε περιπτώσεις που υποθέσεις εκκρεμούν δικαστικά, προβλέποντας ότι το δημόσιο δεν θα μπορεί πλέον να οικειοποιείται ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί ως δάση στους αναρτημένους ή ακόμα και στους κυρωμένους δασικούς χάρτες μόνο και μόνο επειδή κάθε δάσος θεωρείται κατά τεκμήριο δημόσια έκταση.
    Κατέληξε λέγοντας ότι το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του δημοσίου παύει να ισχύει, και, εφόσον κάποιος ιδιώτης διαθέτει τίτλους κυριότητας επί αυτών των εκτάσεων, πλέον κατοχυρώνει την ιδιοκτησία του, σχολιάζοντας ότι αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο και συγχαίροντας την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και τον Υπουργό τον κ. Σκρέκα και τον Υφυπουργό κ. Αμυρά, για μια ακόμα γενναία, όπως την χαρακτήρισε, απόφαση.
    Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:
    «Μετά την αποψινή ψηφοφορία, η Ελλάδα θα διαθέτει πλέον έναν εθνικό κλιματικό νόμο. Με πράσινες πολιτικές όχι στα λόγια αλλά στην πράξη. Με σχέδιο και φιλόδοξους στόχους, που αποτυπώνουν το μοντέλο διακυβέρνησης αλλά και το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο των επόμενων χρόνων. Είναι μία από τις κορυφαίες και διακριτές θεσμικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.»