Ακαρνανικά Νέα

Ερώτηση με αρ. πρωτ. 892/26-29-2023 προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, σε συνέχεια επαφών που είχε το προηγούμενο διάστημα με τον Υπουργείο, ζητώντας την παράταση της προθεσμίας έκδοσης βεβαιώσεων όρων δόμησης και προεγκρίσεων για τα κατά παρέκκλιση οικόπεδα που λήγει στις 30/9/2023.

Ο Βουλευτής ανέφερε ότι η Λευκάδα έχει πάνω από το 10% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν σε όλη τη χώρα, περισσότερες από κάθε άλλο Νομό σε σχέση με το μέγεθός της και επεσήμανε ότι μέχρι το τέλος του Ιουλίου, σε συνολικά 1.613 αιτήσεις που είχαν κατατεθεί (1.443 αιτήσεις για βεβαιώσεις όρων δόμησης και 170 προεγκρίσεις) που αφορούν γήπεδα εκτός σχεδίου κατά παρέκκλιση, είχαν εκδοθεί μόλις 254 βεβαιώσεις προεγκρίσεις, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΤΕΕ.

Τόνισε δε ότι, παρά το γεγονός ότι η Πολεοδομία λειτουργούσε αποκλειστικά και υπερωριακά μόνο για τον έλεγχο και την έκδοση των παραπάνω πράξεων, θα είναι αδύνατο να διεκπεραιωθούν όλες οι αιτήσεις αφού, πέρα από τον μεγάλο αριθμό τους, υπάρχει επιπλέον σοβαρή δυσκολία ελέγχου όταν απαιτούνται επιπλέον δικαιολογητικά.

Αναφέρθηκε τέλος στο γεγονός ότι η Λευκάδα είναι στις υψηλότερες θέσεις στην οικοδομική δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα και διαθέτει πολύ μικρούς κλήρους, και κατέληξε λέγοντας ότι η κοινωνία της Λευκάδας είναι ανάστατη αφού και ο ίδιος δέχεται πλήθος τηλεφωνημάτων από πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον της ιδιοκτησίας τους, από μηχανικούς που είναι διαχειριστές των αιτήσεων των πολιτών, από το τοπικό ΤΕΕ αλλά και από την ίδια την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Λευκάδας.

Σε συνέχεια της επικοινωνίας που είχε το προηγούμενο διάστημα, καθώς και της ερώτησης που κατέθεσε, ο Βουλευτής επικοινώνησε εκ νέου με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, κ. Νίκο Ταγαρά, και με τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία που θα δώσει λύση στο πρόβλημα. Σχετικά με το θέμα ανέφερε:

«Τον Οκτώβριο του 2022 είχα αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες, όπως η ερώτηση 423/24.10.22 που είχα καταθέσει, για να δοθεί παράταση στην προθεσμία της 9/12/2022 που είχε τεθεί για τη δόμηση στα κατά παρέκκλιση οικόπεδα. Ήταν ένα θέμα που με απασχόλησε πολύ και έκτοτε συνέχισα να παρακολουθώ στενά όλο αυτό το διάστημα σε επαφή τόσο με το Υπουργείο όσο και με το Μέγαρο Μαξίμου.

Πριν την παρέλευση της παράτασης της 30/9/23, ανέλαβα την πρωτοβουλία να καταθέσω νέα ερώτηση στη Βουλή και να δω αρκετές φορές τον Υφυπουργό, ζητώντας νέα προθεσμία, καθώς οι μικρές ιδιοκτησίες, η τεράστια οικοδομική ανάπτυξη της Λευκάδας, αλλά και κάποιες δυσκολίες στις υπηρεσίες, έχουν δυσχεράνει και καθυστερήσει τις διαδικασίες.

Οι πληροφορίες μου μού επιτρέπουν να είμαι κάτι παραπάνω από αισιόδοξος και αναμένω εντός αυτής της εβδομάδας να έχουμε πολύ θετικά νέα από την κυβέρνηση, η οποία και γνωρίζει το πρόβλημα και το αναγνωρίζει και είναι πρόθυμη να δώσει λύσεις. Οι πολίτες να είναι βέβαιοι ότι ο σεβασμός στην ατομική ιδιοκτησία είναι πολιτική μας αρχή και προτεραιότητα.»

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης μπορείτε να δείτε εδώ