Ακαρνανικά Νέα

Τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Λευκάδας επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, όπου συναντήθηκε με τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας, κ. Κωνσταντίνο Μπατσίλα και τον Αναπληρωτή Διευθυντή Δευτεροβάθμιας κ. Σωκράτη Παπαδόπουλο, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε το ΕΠΑΛ και συναντήθηκε με τον Διευθυντή κ. Σταύρο Καλογερή.

Συζητήθηκε η κατάσταση στα σχολεία του Νομού, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, έγιναν συνολικά 52 προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών τα τελευταία 3 χρόνια.

Συγκεκριμένα, το 2020 προσλήφθηκαν 11 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, το 2021 18 και φέτος έγιναν 23 νέοι διορισμοί μονίμων δασκάλων και νηπιαγωγών. Επιπλέον, φέτος, στον πρώτο κύκλο τοποθετήθηκαν 53 αναπληρωτές, ώστε με τη νέα σχολική χρονιά να εφαρμοστεί πλήρως τόσο το πρωινό, όσο και το ολοήμερο πρόγραμμα.
3 σχολεία είναι ήδη έτοιμα να λειτουργήσουν από τις 12 Σεπτεμβρίου ως ολοήμερα έως τις 5:30 το απόγευμα (αντί για τις 4:00 μμ), εφόσον υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον από γονείς. Πρόκειται για το 4ο Δημοτικό και το 7ο Νηπιαγωγείο Λευκάδας και το Δημοτικό Νυδριού.

Τέλος, επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά τοποθετήθηκαν στο μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Καλάμου 2 εκπαιδευτικοί ώστε το σχολείο να μπορεί να λειτουργεί μέχρι τις 4.00 μμ, ενώ στο Δημοτικό Σχολείο Μαραντοχωρίου τοποθετήθηκαν 3 δάσκαλοι και στελεχώθηκε με όλες τις ειδικότητες (Αγγλικά, Μουσική, Γυμναστική, Πληροφορική, Εικαστικά).

Σε ό,τι αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, συνολικά 55 μόνιμοι εκπαιδευτικοί ενίσχυσαν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Νομού τα 3 τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2020 προσλήφθηκαν 10 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, το 2021 34, ενώ το 2022 διορίστηκαν 11 άτομα.

Επιπλέον, με τον πρώτο κύκλο τοποθετήθηκαν 27 αναπληρωτές καθηγητές. Επισημαίνεται ότι στην παράλληλη στήριξη και το ΕΕΕΕΚ έχει καλυφθεί πλήρως το σύνολο των εκπαιδευτικών αναγκών.

Επιπλέον, ο Βουλευτής ενημέρωσε τις δύο διευθύνσεις ότι στις 29 Αυγούστου το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε μέσω της κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων έτους 2022 76.720 ευρώ για το Δήμο Λευκάδας και 3.800 για το Δήμο Μεγανησίου, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τέλος, κατά την επίσκεψή του στο ΕΠΑΛ ο Βουλευτής συζήτησε τα θέματα που απασχολούν το Λύκειο, ξεναγήθηκε στις αίθουσες και τα εργαστήρια, ενώ από πλευράς του ενημέρωσε για την πορεία της παραχώρησης του τμήματος του Ο.Τ.432 στο Δήμο, η οποία προχωρά, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα κτιριακής επέκτασης τόσο του ΕΠΑΛ, όσο και του ΔΙΕΚ.

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:
«Τα σχολεία του Νομού μας είναι πανέτοιμα να υποδεχθούν τους μαθητές και τις μαθήτριές μας. Έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια χωρίς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, τα τελευταία 3 χρόνια η Κυβέρνηση προχώρησε στην ενίσχυση της Παιδείας με 25.000 νέους μόνιμους δασκάλους και καθηγητές. Στο διάστημα αυτό, στο Νομό μας διορίστηκαν 107 μόνιμοι εκπαιδευτικοί κι έτσι φέτος, μαζί με την έγκαιρη ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου τοποθετήσεων αναπληρωτών, τα σχολεία μας θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους σχεδόν χωρίς κανένα εκπαιδευτικό κενό.

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, μια νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει, με καλύτερες προϋποθέσεις και με την αισιοδοξία ότι, έπειτα από τα 2 δύσκολα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας, φέτος τα παιδιά μας θα απολαύσουν το σχολείο τους με περισσότερη ελευθερία και ασφάλεια.»