Ακαρνανικά Νέα

Το Κέντρο Ημέρας επισκέφθηκε την Παρασκευή ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, μαζί με το Διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Ιωάννη Μπάκαβο, προκειμένου να συναντηθούν με το προσωπικό και να συζητήσουν το θέμα της μετακίνησης,….. αλλά και άλλα ζητήματα που αφορούν τη δομή και την ψυχική υγεία γενικότερα. Ήταν η δεύτερη συνάντηση του Βουλευτή με τους εργαζόμενους τον τελευταίο μήνα, καθώς είχε προηγηθεί επίσκεψή τους στο γραφείο του στη Λευκάδα.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων υποστήριξε το αίτημα να μην μετακινηθεί το Κέντρο Ημέρας στον ψυχιατρικό τομέα του Νοσοκομείου Λευκάδας, επισημαίνοντας την ιδιαίτερα ευαίσθητη φύση των ψυχικών νοσημάτων αλλά και των ασθενών.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής υποστήριξε ότι είναι προτιμότερο για τους ασθενείς να λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται σε μια ανεξάρτητη δομή που εξασφαλίζει καλύτερα την ιδιωτικότητα. Επιπλέον, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης του Κέντρου Ημέρας, με ιατρικό και εξειδικευμένο προσωπικό, μόλις ξεκινήσει η λειτουργία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, για την οποία είχε δεσμευθεί τον Ιούλιο η κ. Ράπτη κατά την επίσκεψή της στη Λευκάδα.

Επεσήμανε ότι η ενδυνάμωση των δομών ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που φαίνεται ότι ο ψυχισμός τόσο των ενηλίκων, όσο δυστυχώς και των μικρών παιδιών, επιδεινώνεται. Τόνισε ότι η κινητή μονάδα είναι μία από τις μόλις 8 σε όλη την Ελλάδα και η μοναδική στα Ιόνια Νησιά, που σύντομα θα αρχίσει να λειτουργεί στη Λευκάδα και θα στελεχωθεί, μέσω του Κέντρου Ημέρας, με ιατρούς από τις απαραίτητες ειδικότητες, όπως παιδοψυχίατρο, ψυχολόγο, λογοθεραπευτή, και άλλες.

Σε συνέχεια της συνάντησης αυτής, ο Βουλευτής επεδίωξε και είδε σήμερα την Υφυπουργό Υγείας κ. Ζωή Ράπτη, προκειμένου να την ενημερώσει για το θέμα και όσα ειπώθηκαν από όλες τις πλευρές, εισηγούμενος τη μη μετεγκατάσταση του Κέντρου.

Κατόπιν τούτων, αποφασίστηκε ότι το Κέντρο Ημέρας δεν θα μετακινηθεί στο Νοσοκομείο αλλά θα παραμείνει στους χώρους που λειτουργεί σήμερα, με προοπτική να ενισχυθεί περαιτέρω.

Επιπλέον, αποφασίστηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου συγκεκριμένη ημέρα, κατά την οποία ο ψυχίατρος του Νοσοκομείου και η ψυχολόγος του Κέντρου Ημέρας, καθώς και μελλοντικά μία κοινωνική λειτουργός, θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο χώρο του Νοσοκομείου.

Σχετικά με τις συναντήσεις του ο Βουλευτής δήλωσε:

«Το Κέντρο Ημέρας, μία πολύ σημαντική δομή ψυχικής υγείας που ασχολείται κυρίως με τη μακροπρόθεσμη φροντίδα ατόμων με ψυχικές ασθένειες, άρχισε να λειτουργεί στη Λευκάδα το 2010. Πρόσφατα προέκυψε εκ νέου το ζήτημα της μετεγκατάστασής του στο Νοσοκομείο Λευκάδας, ζήτημα που ξεκίνησε το 2019 με μια απόφαση της προηγούμενης Διοίκησης του Νοσοκομείου.

Μαζί με τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Ι. Μπάκαβο και σε εκ νέου συνεννόηση με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, κ.Ι.Καρβέλη, η μετακίνηση δεν θα γίνει. Πλέον, βλέπουμε μπροστά και ενδυναμώνουμε τον ρόλο του Κέντρου Ημέρας. Η δομή πρέπει να γίνει πιο εξωστρεφής, ώστε να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό, με ημερίδες, δημοσιεύσεις για το έργο της, συνέργεια με άλλους φορείς της Λευκάδας, καθώς μόνο έτσι θα έχει το έργο της απήχηση και αποτέλεσμα.

Με αρωγό την Κυβέρνηση, η οποία επιδεικνύει σαφή και έμπρακτη πολιτική βούληση να στηρίξει την ψυχική υγεία, η Λευκάδα πρέπει και μπορεί να επενδύσει και να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ευκαιρίες που δίνονται για να σταθεί στο πλευρό όλων όσων χρειάζονται ένα χέρι βοήθειας ώστε να είναι ψυχικά υγιή και λειτουργικά μέλη της κοινωνίας μας.»