Ακαρνανικά Νέα

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής με ιδιαίτερη αναφορά στο Αστυνομικό Μέγαρο Λευκάδας πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης Νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας από την επίδοση δικαστικών εγγράφων και άλλα θέματα αρμοδιότητάς του.
Αναφορικά με το ζήτημα της ανέγερσης του νέου Αστυνομικού Μεγάρου Λευκάδας, ο Βουλευτής τόνισε ότι πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί το νησί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και τον ίδιο προσωπικά από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε, το 2015, για το οποίο έχουν δοθεί αγώνες.
Κάνοντας σύντομη αναδρομή, ανέφερε ότι το υφιστάμενο κτίριο, το οποίο έχει υποστεί ζημιές από το σεισμό του 2015, είναι ακατάλληλο από πολλές απόψεις για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μιας σύγχρονης Αστυνομικής Διεύθυνσης, αφού οι χώροι δεν είναι σωστά διαμορφωμένοι για τα γραφεία και τις υπηρεσίες, δεν υπάρχει κατάλληλη πρόσβαση για τα άτομα με αναπηρία, δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης καθώς βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ενώ η ενοικίασή του κοστίζει πάνω από 45.000 ευρώ το χρόνο στους φορολογούμενους.
Ανέφερε ότι το 2020, έπειτα από πολλές επαφές με την ΕΤΑΔ, επικαιροποιήθηκε το παραχωρητήριο που υπήρχε από το 2001 για ένα οικόπεδο άνω των 3 στρεμμάτων στο κέντρο της Λευκάδας προκειμένου το οικόπεδο αυτό να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει η Ελληνική Αστυνομία, ενώ παράλληλα, με αλλεπάλληλες συναντήσεις, εξασφαλίστηκε η δρομολόγηση, εκ μέρους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της κατασκευής του Αστυνομικού Μεγάρου μέσω ΣΔΙΤ.
Επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή ο φάκελος για την ανέγερσή του βρίσκεται στη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και ότι η επόμενη κίνηση είναι να εγκριθεί το αίτημα από την Επιτροπή, προκειμένου η Κτιριακές Υποδομές ΑΕ να διενεργήσει τη διαγωνιστική διαδικασία ανάθεσης και να παρακολουθήσει τη διαδικασία εκπόνησης μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης και τεχνικής διαχείρισης των κτιρίων.
Τόνισε ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να προχωρήσει άμεσα και ζήτησε τη συμβολή του Υπουργού ώστε σύντομα η Λευκάδα να αποκτήσει ένα κτίριο που θα διευκολύνει και θα υποβοηθήσει το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας στο νομό, αλλά και θα συμβάλει στην ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο νομοσχέδιο, ο Βουλευτής σχολίασε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί για μια ακόμη φορά να υποβαθμίσει το μείζον, ψάχνοντας να βρει σημεία και διατάξεις για να εκφράσει «επιφυλάξεις» και να συντηρήσει μία ρητορική του «ναι μεν, αλλά» απέναντι σε οτιδήποτε θετικό. Πλην όμως, τόνισε, οι αστυνομικοί μας δεν μπορεί να είναι ταχυδρόμοι και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αποδέσμευσή τους από τα καθήκοντα επίδοσης δικογράφων συνιστά ένα θετικό βήμα, ιδιαίτερα όταν αυτό συνδέεται με μια μεγάλη μεταρρύθμιση όπως είναι η ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων της ποινικής και πολιτικής δίκης.
Επεσήμανε ότι έτσι όχι μόνο απελευθερώνονται οι αστυνομικοί από αυτήν την υποχρέωση, αλλά περιορίζεται η γραφειοκρατία και γίνεται ένα βήμα για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος αυτής της μεταρρύθμισης, ανέφερε ο Βουλευτής, φτάνει να δει τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα οποία 1.500 αστυνομικοί εκτελούσαν χρέη και καθήκοντα δικαστικών επιμελητών κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση.
Πλέον, τόνισε, όλοι αυτοί οι αστυνομικοί αποδεσμεύονται από τα συγκεκριμένα καθήκοντα και θα μπορούν να διατεθούν για τις αυξημένες ανάγκες της αστυνόμευσης, να βγουν στους δρόμους και στις γειτονιές ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Ταυτόχρονα, αποδεσμεύονται και από άλλες διοικητικές και διεκπεραιωτικές πράξεις, όπως για παράδειγμα το γνήσιο της υπογραφής και της επικύρωσης φωτοαντιγράφων, για τα οποία ο πολίτης πήγαινε σε αστυνομικά τμήματα.
Όπως είπε ο Βουλευτής, στο εξής το γνήσιο της υπογραφής και αυτού του είδους οι επικυρώσεις μπορούν να γίνονται από άλλες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης, όπως είναι τα ΚΕΠ ή οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως θα μπορούν να γίνονται ψηφιακά, μέσα από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης.
Τόνισε ότι πρόκειται για έναν ακόμα σταθμό στην πορεία προς την ψηφιακή διακυβέρνηση αφού από την αρχή του χρόνου έχουν ψηφιοποιηθεί ακόμα η διαδικασία θεώρησης του γνησίου της υπογραφής, όπως επίσης και η διαδικασία ανανέωσης των διπλωμάτων οδήγησης, χαρακτηρίζοντας τέτοιου είδους πρωτοβουλίες καινοτομίες που χτίζουν, βήμα-βήμα, ένα σύγχρονο και ψηφιακό Κράτος που εξυπηρετεί άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία το πολίτη, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και εξοικονομώντας δαπάνες.
Ανέφερε ότι η ψηφιοποίηση των διαδικασιών διεκπεραίωσης και επίδοσης εγγράφων της ποινικής και πολιτικής δίκης, αποτελεί μία ακόμα νίκη στη μάχη για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από 1.200.000 έγραφα διακινούνταν σε έντυπη μορφή κάθε χρόνο ενώ εφεξής τα δικόγραφα αυτά θα επιδίδονται ψηφιακά στους ενδιαφερομένους, επιταχύνοντας τις διαδικασίες απόδοσης της δικαιοσύνης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.
Τόνισε ωστόσο ότι σε ειδικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η επίδοση σε ηλικιωμένους πολίτες σε απομακρυσμένες περιοχές, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση νέων τεχνολογιών, η διαδικασία θα παραμείνει ως έχει.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε τέλος στην προοπτική δημιουργίας και ενεργοποίησης της δικαστικής αστυνομίας, η οποία υπάρχει σε ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τόνισε ότι πρόκειται για ένα αυτόνομο σώμα που θα αποτελείται και από ένστολο και από πολιτικό και επιστημονικό προσωπικό, το οποίο θα αναλάβει όχι μόνο τη φύλαξη των δικαστηρίων αλλά και τη διενέργεια προανακρίσεων και προκαταρκτικών εξετάσεων, επιταχύνοντας έτσι την απονομή της δικαιοσύνης και την εκτέλεση χιλιάδων εκκρεμών ποινικών καταδικαστικών αποφάσεων.
Τέλος, ο Βουλευτής έκανε ειδική μνεία στη διάταξη με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα εισαγωγής στις Σχολές Αστυφυλάκων, χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις, των παιδιών αστυνομικών και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους επιτελώντας το καθήκον τους, σχολιάζοντας ότι ο αριθμός αυτών των παιδιών είναι μικρός, είναι όμως μεγάλο το ηθικό χρέος που έχει η Πολιτεία απέναντι τους και λέγοντας ότι η ρύθμιση αυτή είναι μια ελάχιστη κίνηση αναγνώρισης και εκπλήρωσης αυτής της οφειλής.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:
«Συζητούμε ένα νομοσχέδιο που επιτυγχάνει ταυτόχρονα τρία πράγματα: βελτιώνει την αποτελεσματικότητα και την επιχειρησιακή ικανότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, βελτιώνει τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας και, επιτυγχάνοντας τους δύο αυτούς στόχους, βελτιώνει και τη ζωή των Ελλήνων πολιτών. Σε ένα νομοσχέδιο με ισχυρό μεταρρυθμιστικό πρόσημο η θετική ψήφος και η στήριξη μας είναι δεδομένες.»