Ακαρνανικά Νέα

Ομιλία στη Βουλή πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και άλλα μέτρα ενίσχυσης και φορολογικής ελάφρυνσης που θεσπίζονται με νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.
Ο Βουλευτής ξεκινώντας την ομιλία του σχολίασε ότι ο λαϊκισμός περισσεύει, όταν κάποιοι δεν αναγνωρίζουν το αυταπόδεικτο, ότι δηλαδή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, έχει μειώσει δύο φορές τον ΕΝΦΙΑ και ότι τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε για να αντιμετωπιστούν σε ένα βαθμό οι επιπτώσεις από την ακρίβεια για τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας είναι σημαντικά.
Επεσήμανε ότι στη δίνη αυτής της παγκόσμιας ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης είναι δεδομένο ότι η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί μόνο από την Ελλάδα, καθώς πρόκειται για μια κρίση που μας υπερβαίνει, γι’ αυτό και η απάντηση πρέπει να είναι ισχυρή, ενιαία και να έχει ως μοχλό ισχυρούς υπερεθνικούς θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τόνισε ότι η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου LNG και υδρογόνου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για λογαριασμό των χωρών-μελών της, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, θα οδηγήσει σε μείωση του ενεργειακού κόστους και θα αποτελέσει θετική εξέλιξη για την Ελλάδα.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης όπως αυτά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και περιλαμβάνουν:
 Την επιταγή ακρίβειας των 200 ευρώ σε 1.400.000 οικογένειες.
 Την οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους, σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες και σε 167.000 δικαιούχους επιδομάτων ΑμεΑ.
 Την επιδότηση, από τον Απρίλιο, του κόστους καυσίμων και την οριζόντια μείωση περίπου 15 λεπτών το λίτρο για το diesel κίνησης στην πηγή, δηλαδή στην αντλία.
 Την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 200 ευρώ που θα δοθεί τον Απρίλιο στα ταξί, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου.
 Την αύξηση από τα 40 ευρώ στα 72 ευρώ, της επιδότησης για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
 Τον διπλασιασμό των εκπτώσεων για τους επαγγελματικούς καταναλωτές από τα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Μάρτιο στα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Απρίλιο.
 Την αναδρομική επιδότηση του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις από αρχές του χρόνου μέχρι και τον Μάρτιο, για να απορροφηθεί το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής.
 Την χορήγηση διπλής δόσης για τους 240.000 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.


Επανέλαβε ότι αυτά είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά η κατάσταση διαρκώς επαναξιολογείται, και ότι η Κυβέρνηση απέδειξε και την περίοδο της πανδημίας, ότι ξέρει να αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, διαθέτοντας συνολικά 43 δις ευρώ.
Αναφέρθηκε επίσης σε δύο σημαντικές δέσμες μέτρων που αφορούν το αγροτικό εισόδημα και την πρώτη κατοικία:

  • Για τους αγρότες, θεσπίζεται μηδενικός ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για γεωργική χρήση, ενώ ο ΦΠΑ στα λιπάσματα μειώνεται από το 13 στο 6% μέχρι τις 31/12/2022.
  • Για την πρώτη κατοικία, και μέχρι να συσταθεί και να αρχίσει να λειτουργεί ο Φορέας Επαναμίσθωσης, ενεργοποιείται ενδιάμεσο πρόγραμμα κρατικής στήριξης δανείων πρώτης κατοικίας για τους ευάλωτους οφειλέτες, διάρκειας 15 μηνών. Οι δόσεις θα επιδοτούνται με 70 έως 210 ευρώ μηνιαία ώστε να αποτραπούν οι πλειστηριασμοί. Οι αιτήσεις θα γίνονται εύκολα και γρήγορα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Οι δικαιούχοι θα είναι νοικοκυριά με εισόδημα από 7.000 έως 21.000 ευρώ και ακίνητα αξίας από 120.000 έως 180.000 ευρώ.
    Κατέληξε λέγοντας ότι, παρόλο που η αντιπολίτευση, και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθούν να απαξιώσουν όλα αυτά τα μέτρα δεν το καταφέρνουν διότι οι πολίτες, τους οποίους όψιμα, όπως είπε, θυμήθηκαν τώρα κάποιοι ενώ πριν τους υπερφορολογούσαν, ξέρουν ότι με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είδαν για πρώτη φορά γενναίες φοροελαφρύνσεις.
    Αναφερόμενος στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τόνισε ότι σε σχέση με το 2018 μειώθηκε κατά 920 εκατομμύρια ευρώ και μεσοσταθμικά σε ποσοστό 35%, ενώ τον επόμενο μήνα οι πολίτες θα δουν στα εκκαθαριστικά τους και νέες μειώσεις – και μάλιστα, τόνισε, η παρέμβαση της κυβέρνησης οδηγεί σε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 350 περίπου εκατομμύρια ευρώ, παρόλο που η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών οδήγησε σε αύξηση στο 60% των ζωνών.
    Επεσήμανε ότι στις περιοχές με χαμηλές και μεσαίες Τιμές Ζώνης δεν μειώθηκαν μόνο οι συντελεστές, αλλά και τα κλιμάκια φόρου, με αποτέλεσμα ακίνητα με αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ να έχουν μείωση φόρου 30%, με άμεσα ωφελούμενους πάνω από 730.000 φορολογούμενους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η μείωση φτάνει και στο 50%.
    Τόνισε επίσης ότι οι δόσεις για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ αυξάνονται από 6 σε 10, ενώ και οι δόσεις για την καταβολή του φόρου εισοδήματος για το 2021 αυξάνονται σε 8.
    Παράλληλα, ανέφερε, καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα και ενσωματώνεται στον κύριο φόρο των φυσικών προσώπων, μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές για τα οικόπεδα και αυξάνονται οι συντελεστές έκπτωσης του φόρου των φυσικών προσώπων για τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.
    Ακόμη, τόνισε, η μείωση του φόρου με βάση τη συνολική αξία της περιουσίας, η οποία χορηγείται από το 2019 για κάθε έτος, θα χορηγείται εφεξής σε μόνιμη βάση.
    Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδοχή, εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του αιτήματος που κατέθεσε χθες από το βήμα της Βουλής και που αφορά την παράταση 20 ημερών στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες.
    Τόνισε ότι είναι μια πολύ σημαντική διευκόλυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ενόψει της εφαρμογής της νέας ρύθμισης που ψηφίστηκε χθες για τους δασωμένους αγρούς, καθώς οι πολίτες τώρα θα έχουν ευκαιρία να δουν αν τους αφορά και πώς τους επηρεάζει η νέα ρύθμιση και στη συνέχεια θα έχουν το χρόνο να αποφασίσουν αν χρειάζεται να καταθέσουν αντίρρηση, και συνεχάρη την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος για αυτήν την απόφαση.
    Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:
    «Η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μια παρέμβαση με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Το 80% των πολιτών θα δει μειώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ενώ το 14% δεν θα δει καμία επιβάρυνση. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μπορεί κάποιοι να καταψηφίσουν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Γιατί η πραγματικότητα είναι πιο ισχυρή από τους αντιπολιτευτικούς λόγους που επιβάλλουν το μηδενισμό και την απαξίωση αυτής της κίνησης.
    Σε αυτή τη συγκυρία, χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που αποδεδειγμένα κινείται στη λογική της μείωσης των φόρων, της ευθύνης και του ορθολογισμού. Και η χώρα έχει αυτή την κυβέρνηση, με την ψήφο των πολιτών. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούν όλοι είναι ότι η συγκυρία, έτσι όπως διαμορφώνεται με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν αφήνει χώρο για το λαϊκισμό και τις κομματικές σκοπιμότητες. Η ελληνική κοινωνία περιμένει από όλους μας σοβαρότητα και υπευθυνότητα.»