Ακαρνανικά Νέα

 «Η αλήθεια είναι ότι η πανδημία είναι εδώ, δυστυχώς. Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράψαμε στα λύματα μια αύξηση πάνω από 60%. Ξεκίνησε την Τετάρτη και κορυφώθηκε το Σάββατο, που είχαμε το μεγαλύτερο ιικό φορτίο. Αυτό έτσι και αλλιώς μεταφράζεται και στα κρούσματα», δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Συνεχίζοντας, δήλωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της πανδημίας στην Ευρώπη. «Το περιμέναμε ότι θα ερχόταν και σε εμάς, αλλά όχι τόσο σύντομα», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα ώστε να ανασχεθεί η οποιαδήποτε περαιτέρω διάδοση τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό, έτσι ώστε να μην έχουμε κάποια έκρηξη κρουσμάτων, καθότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου».

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, «πρέπει να αναλογιστούμε τι θα συμβεί από Σεπτέμβριο και κυρίως τι θα απογίνουν τα παιδιά στα σχολεία». «Αυτό κάποιος πρέπει να το τονίσει, κάποιος από τώρα, για να μην επαναληφθεί η προηγούμενη χρονιά, διότι η επίδραση αυτής της κατάστασης στην ψυχική υγεία των παιδιών και των φοιτητών είναι δραματική. Δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλον έναν χρόνο με κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια και τηλεκπαίδευση και κλειστά μαγαζιά», συνέχισε.

Σχολιάζοντας το θέμα του προαιρετικού εμβολιασμού των εφήβων, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας τόνισε: «Υπάρχει αρκετή εμπειρία πλέον στην Αμερική ότι δεν υπήρξαν κάποιες παρενέργειες σε αυτές τις ηλικίες. Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο, τουλάχιστον από 18 ετών και όσο πάει, να εμβολιαστούν. Ειδικά αυτοί που κινδυνεύουν είναι πάνω από 60 και εκεί έχουμε ακόμα ένα κενό στον εμβολιασμό».

Σε ερώτηση αν από εδώ και πέρα θα βλέπουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, είπε: «Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αυτή τη στιγμή, σίγουρα αν συνεχίσουμε με αυτή την κατάσταση, χωρίς να ληφθούν μέτρα σε εσωτερικούς χώρους, θα έχουμε αύξηση των αριθμών».

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα και αν την εντοπίζουν στα λύματα, ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι δεν ήταν εφικτό την προηγούμενη εβδομάδα να ταυτοποιηθεί στα λύματα. Ανέφερε, ωστόσο, ότι, σύμφωνα με τα μοντέλα, η μετάλλαξη Δέλτα θα φτάσει στο 50% των κρουσμάτων εντός του Αυγούστου, ενώ τον Σεπτέμβριο θα επικρατήσει.

«Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να ανασχέσουμε τη διάδοση είναι να εμβολιαστούμε», επισήμανε.

«Έχω την εντύπωση ότι δεν θα επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο ανοσίας, που είναι το 70%, τον Σεπτέμβριο. Αυτή τη στιγμή είμαστε περίπου στο 45%», είπε.

Σχολιάζοντας βίντεο της εκπομπής με κατάμεστα κέντρα διασκέδασης, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι «τα υγειονομικά μέτρα είναι πολύ συγκεκριμένα. Αυτές οι εικόνες από τα μαγαζιά, που δείξατε πριν, είναι επιεικώς απαράδεκτες. Να αναλογιστούν ότι αυτό που συμβαίνει είναι μία υγειονομική βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας. Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα σε εσωτερικούς χώρους. Πώς είναι δυνατόν σε κέντρα διασκέδασης και καταστήματα να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από ό,τι ισχύει σε συναυλίες, όπου έχουν ληφθεί άλλα μέτρα. Δεν στέκει πουθενά».

Πηγή: iefimerida.gr