Ακαρνανικά Νέα

Ένας νεκρός είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε το νησί. Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι και έχουν βγει στους δρόμους υπό το φόβο νέας σεισμικής δόνησης. Αρκετές είναι και οι υλικές ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες.

Ισχυρός σεισμός 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Κρήτη, το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 23 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της Άρβης.

Το εστιακό βάθος της ισχυρής δόνησης ήταν 10 χιλιόμετρα.

Αρκετές είναι οι υλικές ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες. Ειδικότερα, ζημιές έχουν σημειωθεί στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, βράχοι έπεσαν σε δρόμους, αλλά και κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από την ισχυρότατη δόνηση. Πέτρες έχουν πέσει στους δρόμους, ενώ τζάμια έχουν σπάσει.

Κλειστός είναι, επίσης, ο δρόμος προς τον Προφήτη Ηλία, λόγω κατολίσθησης. Αυτοκίνητο καταπλακώθηκε, χωρίς να έχει σημειωθεί τραυματισμός στους επιβαίνοντες.

Μεγάλη διάρκεια

Από την πλευρά του, το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο εκτιμά τη δόνηση στα 5,6 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες και τοπικά μέσα, ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε έντονα αισθητός όχι μόνο στο Ηράκλειο, αλλά σε ολόκληρο το νησί.

Έντονη είναι η μετασεισμική ακολουθία καθώς έχουν σημειωθεί δύο δονήσεις, 3,8 και 4,5 Ρίχτερ.

Η δόνηση είχε επίκεντρο σε κατοικημένες περιοχές

Για σεισμό ο οποίος δεν ήρθε απροειδοποίητα έκανε λόγο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας για πολύ ισχυρή δόνηση.

«Επί 4 μήνες κουνάει συνέχεια, στο Αρκαλοχώρι Κρήτης» είπε στην ΕΡΤ, σημειώνοντας πως στις 21 Ιουλίου είχε συγκληθεί εκτάκτως η επιτροπή σεισμικού κινδύνου. «Τότε είχαμε πει τότε ότι ενδέχεται να είναι προσεισμοί αυτοί που σημειώνονταν».

Πρόκειται αναμφίβολα για πολύ ισχυρό σεισμό, υποστήριξε, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η δόνηση είχε επίκεντρο σε κατοικημένες περιοχές και όχι σε θαλάσσιο χώρο.

«Θα έχουμε και μετασεισμούς. Δεν ξέρουμε αν μπορεί να επηρεάσει κι άλλα ρήγματα» κατέληξε.

Δήμαρχος Ηρακλείου: Στις αυλές των σχολείων τα παιδιά

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, μίλησε στο Open, λέγοντας ότι «ήταν ισχυρή σεισμική δόνηση και είχε μεγάλη διάρκεια».

«Υπήρξε ανησυχία, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε αναφορές για υλικές ζημιές ή σωματικές βλάβες κανενός. Στα περισσότερα σχολεία τα παιδιά βγήκαν στις αυλές των σχολείων» πρόσθεσε.

Δείτε εικόνες από την ιστοσελίδα cretalive.gr

Φωτό από cretalive

Πηγή: in.gr