Ακαρνανικά Νέα

Το κάστρο Γρίβα, είναι ένα από τα όχι και τόσο γνωστά κάστρα που έχτισε ο Αλή Πασάς. Βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία και προκαλεί μεγάλη εντύπωση στη θέασή του, καθώς συναντάται λίγα μόλις βήματα από τη θάλασσα, ενώ προσφέρει και ονειρική θέα στη Λευκάδα, το Ιόνιο και τον Αμβρακικό κόλπο. Χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και πρόκειται για πραγματικό κόσμημα στην ευρύτερη περιοχή όπου εντοπίζεται.

Το κάστρο Γρίβα, γνωστό και ως φρούριο Τεκέ, βρίσκεται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας λίγο πριν τη Λευκάδα, με κατεύθυνση από Βόντισα προς το δημοφιλές νησί του Ιονίου.

Αρχικά, στο σημείο που συναντάται σήμερα το κάστρο βρισκόταν μοναστήρι του 1668, με την ονομασία Τεκές, και ήταν το συγκεκριμένο κτίριο, που ο Αλή Πασάς ήθελε να μετατρέψει σε φρούριο.

Η στρατηγική σημασία της συγκεκριμένης τοποθεσίας, λοιπόν, μόλις ένα χιλιόμετρο από τη γέφυρα της Λευκάδας σε τέτοιο σημείο που του εξασφάλιζε τον έλεγχο, τόσο στη θάλασσα όσο και στον στεριανό δρόμο που ενώνει τη Λευκάδα με την Αιτωλοακαρνανία, ώθησε τον Αλή Πασά στην κατασκευή οχυρού στο λόφο, με την πρώτη απόπειρα να πραγματοποιείται το 1799.

Κάστρο Γρίβα: Δημιουργήθηκε με σκοπό την κατάληψη του κάστρου της Αγίας Μαύρας στη Λευκάδα

Σκοπός της κατασκευής του κάστρου ήταν η δημιουργία ενός ασφαλούς σημείου που θα του εξασφάλιζε την κατάληψη του κάστρου της Αγίας Μαύρας. Με την παραχώρηση των νησιών του Ιονίου στους Γάλλους το 1807, η επίθεση στο κάστρο της Αγίας Μαύρας ματαιώθηκε και αργότερα ο Αλή Πασάς παραχώρησε τη χρήση του στην οικογένεια των Γριβαίων, στην οποία οφείλεται και η ευρύτερα γνωστή ονομασία του.

Σήμερα, στο μνημείο, που δεν βρίσκεται και σε πολύ καλή κατάσταση, διατηρούνται κάποια δωμάτια και αποθήκες, ενώ από τους πύργους του κάστρου απολαμβάνει κανείς υπέροχη θέα προς τον Αμβρακικό, το Ιόνιο και τη Λευκάδα.

newsbeast.gr