Ακαρνανικά Νέα

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση ,της Επιτροπής ‘’Οικονομικών των ΟΤΑ’’ της ΚΕΔΕ ,στο κτήριο της Ιονίου Βουλής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων. Σε αυτή, συμμετείχα ως μέλος της Επιτροπής ‘’Οικονομικών των ΟΤΑ’’, της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Τα θέματα τα οποία συζητηθήκαν ήταν τα κάτωθι:

1.Συζήτηση επί των προτάσεων της  Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που αφορά το νέο τρόπο κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) των Δήμων. 

2. Τρέχουσα οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ της Χώρας.

 3. Διάφορα θέματα.

Να τονιστεί ,ότι τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια παρατηρείται ότι έχουν μειωθεί οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) και ΣΑΤΑ κατά 85%, ενώ εκχωρούνται συνεχώς αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς αυτό να συνοδεύεται από τη χρηματοδότηση των νέων αυτών αρμοδιοτήτων και φυσικά προσλήψεις προσωπικού ,με αποτέλεσμα αυτό να λειτουργεί εις βάρος των Δημοτών.

Στην παραπάνω συνεδρίαση ζητήθηκε να δοθεί συνολική αύξηση των ΚΑΠ κατά 15% ήτο ελάχιστο ποσό των 350.000.000€ ,με σκοπό την κατανομή αυτού σε όλους τους Δήμους της χώρας, χωρίς μέσα σε αυτό να έχει συνυπολογιστεί το ενεργειακό κόστος, το οποίο δυστυχώς το 2022 θα φτάσει το 100%.

Επίσης, αποφασίστηκε να τεθεί η πρόταση ,που αφορά το νέο τρόπο κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) των Δήμων, ώστε να μειωθεί η μεγάλη αδικία που διαπράττεται υπέρ των ολίγων αστικών Δήμων, σε βάρος των περιφερειακών , όπως και δικός μας Δήμος.

Όλες τις παραπάνω  αποφάσεις, θα τις  συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε πέρι αυτών στον Βόλο στο Ετήσιο  Τακτικό  Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας , που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 23 Νοεμβρίου 2022. 

Λαμβάνουμε μέρος σε συμβούλια , διεκδικώντας την αύξηση των πόρων και των αρμοδιοτήτων από το Κεντρικό Κράτος προς τους Δήμους.

Συμμετέχουμε μέσω της εμπειρίας μας στα Όργανα της Αυτοδιοίκησης(ΚΕΔΕ) , που αφορούν την διεκδίκηση πόρων και αρμοδιοτήτων , προς όφελος των Δημοτών των Δήμων. 

             Δήμαρχος Ακτίου- Βόνιτσας 

          Γεώργιος – Θεόδωρος Αποστολάκης.