Ακαρνανικά Νέα

Πρόσθετη ευρωπαϊκή στήριξη θα ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ανοίγει σήμερα Δευτέρα (11/9) η πλατφόρμα της κρατικής αρωγής (arogi.gov.gr) που θα δεχθεί τις αιτήσεις για την καταβολή της «πρώτης αρωγής» στους πολίτες που έπληξαν οι καταστροφικές πλημμύρες ενώ στις περιοχές που υποχωρούν τα νερά ξεκινά η καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε σε κατοικίες, αγροτικές καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, επιχειρήσεις, έργα υποδομής στο πέρασμά του ο «Daniel». Ανεπίσημοι υπολογισμοί ανεβάζουν το κόστος των καταστροφών ακόμα και στα 2,5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο κονδύλι εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που ξεκινούν από άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες για οικοσκευή και επιχειρηματικές ζημίες και φθάνουν έως τα αντιπλημμυρικά έργα και έργα υποδομής. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο Τρίτη (12/9) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Στρασβούργο όπου θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διεκδικώντας πρόσθετη ευρωπαϊκή στήριξη για τις καταστροφές από τις πλημμύρες που ακολούθησαν τις πυρκαγιές το κόστος των οποίων σύμφωνα με ευρωπαϊκό οργανισμό έχει αποτιμηθεί στο 1,6 δις. ευρώ.

Οι οικονομικές επιπτώσεις των βιβλικών καταστροφών δεν θα επιβαρύνουν μόνο τον τρέχοντα προϋπολογισμό αλλά και τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών. Ετσι, επηρεάζεται και η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2024 στον οποίο θα ενσωματωθούν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, οι οποίοι περιορίζουν τις κινήσεις για δαπάνες του οικονομικού επιτελείου.

Σημειώνεται ότι μόνο για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν πυρκαγιές και πλημμύρες από το 2020 μέχρι και το 2022 το Δημόσιο κατέβαλε συνολικά 2,3 δισ. ευρώ, με ένα πολύ μεγάλο μέρος να καλύπτει την αποκατάσταση υποδομών.

Χρηματοδότηση λογαριασμού καταστροφών

Οι πηγές χρηματοδότησης που θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση για να καλύψει τον τεράστιο λογαριασμό των φυσικών καταστροφών, τόσο από τις μεγάλες πυρκαγιές όσο και τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία είναι:

  • 300 εκατομμύρια ευρώ ως κρατική αρωγή, που είναι εγγεγραμμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Το αποθεματικό ύψους 1 δις ευρώ που υπάρχει στον κρατικό προϋπολογισμό για φυσικές καταστροφές.
  • Κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για αποζημιώσεις που θα καταβάλλει ο ΕΛΓΑ καθώς αυτή τη στιγμή ο προϋπολογισμός του Οργανισμού έχει σχεδόν εξαντληθεί.
  • Κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ώστε να καλυφθούν ώστε να καλυφθούν πρόσθετες δαπάνες εντός του έτους.
  • Αποδέσμευση πόρων από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι το κύριο μέσο της ΕΕ για τη στήριξη της ανάκαμψης από φυσικές καταστροφές καθώς επιτρέπει στην ΕΕ να παρέχει αποτελεσματική στήριξη σε κράτος μέλος της ΕΕ για να το βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις μιας μείζονος φυσικής καταστροφής, όπως πλημμύρα, δασική πυρκαγιά, σεισμό, καταιγίδα ή ξηρασία.
  • Ένταξη έργων υποδομών κυρίως στο ΕΣΠΑ αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Υποβολή αιτήματος για δάνειο με ευνοϊκούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα υποδομής.

Newsbeast